Slika, tv, avdio
13.02.2022 11:15
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple z zadnjim prevzemom napoveduje umetno inteligentno glasbo

Vašo naslednjo najljubšo pesem bo morda sestavil računalnik. Apple je kupil londonsko zagonsko podjetje AI Music, ki s pomočjo umetne inteligence ustvarja prilagojene skladbe.

Apple je pred kratkim prevzel zagonsko podjetje AI Music, ki ustvarja skladbe s pomočjo umetne inteligence – iz brezplačne glasbe sestavlja zvoke. Po navedbah neimenovanih virov, ki so govorili z Bloombergom, naj bi bil nakup podjetja s sedežem v Londonu zaključen v zadnjih tednih.

Spletna stran zagonskega podjetja je bila odstanjena, vendar je v predpomnilniku prikazano, kako AI Music in njegov “Infinite Music Engine” spreminjata in prilagajata glasbo za založnike, tržnike, strokovnjake za fitnes in druge poklice. Tehnologija lahko celo prilagodi glasbo “vašemu srčnemu utripu”. Na svoji LinkedIn strani AI Music navaja, da je njhov cilj “omogočiti potrošnikom, da izberejo glasbo, ki jo želijo in jo brez težav prilagodijo svojim potrebam, ali ustvarijo dinamične rešitve, ki se prilagajajo občinstvu”.

V intervjuju leta 2017 je izvršni direktor podjetja AI Music Siavash Mahdavi za Music Ally povedal, da zagonsko podjetje “spreminja obliko” glasbe, da bi spremenilo način uživanja v skladbah, namesto da bi ustvarjalo glasbo od samega začetka. Ena od metod, ki jo uporabljajo je, da povečajo tempo pesmi, ko nekdo teče, ali jo upočasnijo, ko hodi. V naprednejših aplikacijah bi umetna inteligenca lahko prevzela obstoječo skladbo, jo preoblikovala in uporabnikom oz. poslušalcem omogočila, da podrsajo levo ali desno in slišijo drugo različico. To verjetno pomeni, da bi lahko vzeli skladbo iz žanra, ki ga ne poslušamo in jo s pomočjo umetne inteligence prilagodili svojim željam.

Gre za idejo kontekstualne umetne inteligence. Morda nekomu zjutraj bolj pašejo akustične verzije skladb,” je dejal Mahdavi. “Mogoče je ta ista pesem na poti v telovadnico različica deep-housea ali drum’n’bassa. Zvečer pa je nekoliko bolj jazzovska. Pesem se lahko dejansko spremeni sama. Spremeni se lahko celoten žanr ali ton, v katerem se izvaja“, je dodal.

Apple prevzema ni želel komentirati, zato ne vemo, koliko je tehnološki velikan odštel za zagonsko podjetje in kako namerava tehnologijo uporabiti v svojih storitvah. Trenutno lahko le ugibamo, vendar se zdi, da bi umetna inteligenca lahko v takšni ali drugačni obliki prišla v Apple Music. Seveda bi uporaba umetne inteligence za ustvarjanje remiksov obstoječih skladb (če se bo Apple odločil za to smer) sprožila številna pravna vprašanja v zvezi z avtorskimi pravicami.

Apple bi lahko umetno inteligenco, ki spreminja skladbe, uporabil tudi za ustvarjanje zvočnih posnetkov za serije in filme za Apple TV+, glasbo za vadbo za Apple Fitness+, ali skladbe za ozadje v tržnem gradivu (AI Music je zapisal, da bi lahko njegovo umetno inteligenco uporabili za “zvočno oglaševanje, ki ustreza kontekstu poslušalca”).

Apple je po tihem okrepil svojo storitev pretakanja glasbe, saj je avgusta lani kupil klasično glasbeno storitev Primephonic. Kot ugotavlja Bloomberg, sta to dva od peščice prevzemov, ki jih je Apple opravil v zadnjih 12 mesecih.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več