Računalništvo, telefonija
26.09.2018 19:42
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako je Jack Ma, ustanovitelj Alibabe, prišel od učitelja do enega najbogatejših Zemljanov

Kako je Jack Ma, ustanovitelj Alibabe, prišel od učitelja do enega najbogatejših Zemljanov
Kako je Jack Ma, ustanovitelj Alibabe, prišel od učitelja do enega najbogatejših Zemljanov

Jack Ma, eden najbogatejših Kitajcev, ki stoji za kitajskim tehnološkim gigantom Alibabo, načrtuje predajo poslov podjetja, ki ga je soustanovil pred skoraj dvajsetimi leti. V ponedeljek, na svoj 54. rojstni dan, je povedal, da bo naslednje leto dostopil iz položaja glavnega izvršnega direktorja, kar bo za 420 milijard ameriških dolarjev vredno podjetje pomenilo začetek neke nove zgodbe, novega poglavja. Alibaba je iz spletne strani, ki jo je Ma vodil iz svojega stanovanja, zrasla v eno največjih globalnih korporacij vseh časov.

Alibabin spekter poslovanja se razprostira od oblačnega računalništva in digitalnega bančništva do spletnega komuniciranja in filmske produkcije. Ma, veliki zagovornik globalizacije, bo svoj odstop iz položaja začel postopoma, dejstvo pa je, da se je za tako pomemben korako odločil v politično zelo težkih, zaostrenih časih. ZDA ina Kitajska sta v trgovinski vojni, Kitajska pa med tem ne kaže več takšno suverenost kot pred časom. Duncan Clark, avtor knjige “Alibaba: The House That Jack Ma Built” je za CNN povedal, da se mu ne zdi, da je Majeva odločitev imela karkoli opraviti z geopolitično situacijo.

“Dolgo časa je govoril o tem, da se želi vrniti k svojim koreninam kot učitelj”, je dejal Clark. Njegova “upokojitev” nas zato ne sme presenetiti.

Hollywoodska zgodba

Jack Ma se je rodil leta 1964, v kitajski provinci Zhejiang, v kraju Hangzhou. Njegova družina je bila revna, imel je velike težave v šoli, poleg tega pa naj bi bil kar 10-krat zavrnjen s strani Harvarda. Ko se je prijavljal za različna delovna mesta, nikoli ni dobil službe.


Sprejemne izpite na šoli Hangzhou Teachers College je padel dva-krat, diplomiral je leta 1988 in kar nekaj leta poučeval angleščino. Ma je svojo življenjsko zgodbo opisal kot “Hollywoodsko”.


V enem od intervjujev je povedal, da je leta 1995 pripotoval v Kalifornijo, da bi pomagal izterjati dolg ameriškega poslovneža nekemu kitajskemu podjetju. Ma je povedal, da je ta mož imel pištolo in ga je dva dni imel kot ujetnika v svoji vili. Pobegnil je po tem, ko je poslovnežu obljubil, da bo postal njegov partner v internetnem poslu.


Ma nikoli ni kontaktiral poslovneža, je pa v Seattlu povprašal po internetu. Tehnologija ga je takoj navdušila in vrnil se je na Kitajsko. Tam je internet bil še praktično neznanka, saj nihče ni niti vedel kaj naj bi to bilo. “Dne, ko smo se povezali na internet, sem povabil prijatelje in osebe iz televizije k meni domov”, je povedal Ma za The Times. “Čakali smo dobre tri ure, da se nam je odprla polovica spletne strani. Zabavali smo se, pili, gledali televizijo in kartali. Ne glede na vse sem bil izjemno ponosen, da sem dokazal, da internet dejansko obstaja”, je še dodal.


Kako je Ma zgradil Alibabo?

Prenehal je s poučevanjem, si sposodil nekaj tisoč ameriških dolarjev in postavil eno izmed prvih komercialnih spletnih strani na Kitajskem China Pages. Ko je ta projekt propadel, je od prijateljev in investitorjev nabral $60.000 ter soustanovil Alibaba.com kot B2B tržišče. To je bilo leta 1999 in zelo hitro je Alibaba pritegnila gigante kot sta Goldman Sachs (GS) and SoftBank (SFTBF).


Leta 2000 je podjetje preživelo “dot-com” padec in nekaj let pozneje je Alibaba začela generirati prvi dobiček. Alibaba je leta 2003 kupila Taobao.com, eBayju podobno tržišče in ta poteza se je kasneje izkazala kot ljučna pri nadaljnjem razvoju. Yahoo, takrat eden največjih tehnoloških gigantov, je leta 2005 kupil velik delež v podjetju, v poslu ocenjenem na 4 milijarde ameriških dolarjev. To je Alibabi omogočilo nadzor nad Yahoojevim poslovanjem na Kitajskem.


V naslednjem desetletju je Alibaba pritegnila milijone novih uporabnikov, Kitajska pa je podjetju nadvse hvaležna za številna delovna mesta in omogočanje delovnemu razredu, da tudi oni imajo dostop do spletne prodaje.


Rekordni IPO

Alibaba je debitirala na borzi v New Yorku septembra 2014 in zbrala rekordnih $25 milijard. Ne glede na to pa so Alibabini prvi dnevi na borzi bili prava borba za preživetje, kajti Alibaba ni dosegala pričakovanj Wall Streeta. Ma je za CBS tistega leta povedal: “Mi verjamemo, da je potrošnik številka 1, zaposleni številka 2 in delničar številka 3. Če tega ne želijo kupiti, ni problema. Lahko nas prodajo”. Voditeljica Lara Logan je izpostavila, da je v ZDA po navadi delničar tisti, ki pride na prvem mestu. “Ja, ampak menim, da je to narobe”, je dejal Ma. “Delničar, ok. Seveda jih spoštujem, vendar so šele na tretjem mestu. Najprej je potrebno poskrbeti za stranko, potem za zaposlenega in delničar bo avtomatsko zadovoljen”, je še dodal. Ma je pozneje izrazil razočaranje nad IPO-jem: “Če bi imel še eno življenje, bi moje podjetje obdržal v privatni lasti”.


Kaj čaka Maja v prihodnosti?

Ma, ki je glede na Forbesovo lestvico nabogatejših Zemljanov ocenjen na $40 milijard, je ostal obraz Alibabe. Kljub temu pa je postopoma začel predajati kontrolo nad podjetjem že pred leti. Leta 2013 je prepustil vlogo glavnega direktorja, obdržal pa je vlogo predsednika upravnega odbora. Trenutni glavni izvršni direktor je Daniel Zhang.


Clark, biograf, ki Maja pozna do potankosti, pravi, da ne verjame, da bi Ma kdajkoli za vedno prekinil vezi s podjetjem. “Jack ima v podjetju takšno moralno avtoriteto, da niti ni pomembno, kakšen naziv nosi”, je dejal Clark. Ma ima še vedno več kot 6-odstotni delež v Alibabi, vodstvo podjetja oz. struktura vodstva pa mu daje skupaj z njegovimi partnerji popoln nadzor na upravnim odborom.


Za Bloomberg TV je prejšnji teden povedal, da bi si želel vrniti k poučevanju. “To je nekaj, za kar menim, da sem lahko veliko boljši kot glavni izvršni direktor Alibabe”, je dejal. Ma je med drugim povedal, da si želi slediti stopinjam kolega Billa Gatesa, ki se je obvezal, da bo polovico svojega imetja podaril oz. vložil v dobrodelne namene. V prihodnosti se želi posvetiti fundaciji Jack Ma Foundation, ki se je oblikovala leta 2014. Gre za fundacijo, ki se ukvarja izboljšanjem izobraževalnega sistema ter okoljske in zdravstvene problematike.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več