Računalništvo, telefonija
12.11.2014 05:16
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

9 ključnih lastnosti, ki jih mora imeti domofon za 100% varnost vašega doma

9 ključnih lastnosti, ki jih mora imeti domofon za 100% varnost vašega doma
9 ključnih lastnosti, ki jih mora imeti domofon za 100% varnost vašega doma

Študija ministrstva je pokazala, da se več kot 50% vlomov zgodi z vdorom skozi vrata, zato je pametno poznati zadnje tehnološke podvige na področju varnosti domofonov IP, ki lahko prav tako varujejo vaš vhod pred nepooblaščenimi vdori.

Zavedati se moramo dejstva, da je je lahko domofon vaš ključ do varnosti doma, lahko pa je tudi najšibkejši člen vaših varnostnih prizadevanj. Rele domofona mora biti zato dodatno zaščiten z varnostnim relejem in naj omogoča zaznavanje odprtih vrat ter vzpostavitev alarmiranja.

Domofon je naprava, ki je zunaj zgradbe izpostavljena najtežjim pogojem, zato nanj vplivajo visoka vročina, nevihte z veliko količino vode, zmrzal, itd. Poleg tega so domofoni postali tarča vandalizma.

Današnji varnostni sistemi so celota naprav kot so IP kamere, kontrole dostopa, senzorji, ird. Možgani celotnega sistem so strežniki, ki nadzorujejo celoten sistem. Nekatere IP domofone je mogoče integrirati v varnostni sistem. Domofon je tako lahko del videonadzornega sistema ali kontrole dostopa in tako zagotovi večjo varnost kot samostojna enota.

V nekaterih primerih je potrebno zagotoviti zaščito pomembnih in strogo zaupnih podatkov, zato je pomemben velik poudarek na varnosti domofonov ali natančneje na mrežnem priključku, ki se nahaja zunaj stavbe. S temi funkcijami bodo vaši podatki varni.

V večini primerov se IP domofon poveže z obstoječo storitvijo telefonije in uporablja njene napredne funkcije. Kaj se zgodi, če centrala preneha delovati ali pa je ni? Domofoni IP morajo biti opremljeni z naprednimi funkcijami za nadzor klicev, da klic v vsakem primeru pride do ustreznega uporabnika.

9 ključnih lastnosti, ki jih mora imeti varen domofon IP


  1. Varnostni rele – varuje električno ključavnico, ki je priključena na rele IP domofona. Rele prepreči, da bi z vdorom v domofon odklenili vrata.

  2. Nepooblaščeno odpiranje vrat – IP domofon lahko zazna nepooblaščeno odpiranje vrat in vzpostavi ustrezno alarmiranje ob takšnem dogodku (npr. kliče odgovorno osebo, varnostno službo, pošlje mail s sliko itd.)

  3. Zaznavanje odprtih vrat – IP domofon omogoča zaznavanje odprtih vrat in tako vzpostavi alarmiranje v primeru, da se vrata ne zaprejo v določenem časovnem obdobju.
  4. Odporen na zunanje pogoje – Ohišje domofona mora biti izdelano iz robustnih materialov, kot sta aluminij in cink, ki zagotavljajo vsakodnevno zaščito pred vandalizmom. Pravtako mora biti naprava odporna na vse vremenske pogoje.
  5. Podpora za varno namestitev – IP domofone mora imeti podporo za namestitev tako, da je zaradi njihove oblike zid uporabljen za zagotavljanje dodatne zaščite.
  6. Integracija z videonadzornim sistemom – ONVIF protokol omogoča integracijo domofona z videonadzornim sistemom in kontrolo dostopa, ki deluje na osnovi profila S ali C. IP domofon naj deluje tudi kot RTSP strežnik, ki konstantno zajema vsebino iz kamere in jo ob zahtevi posreduje na 4 naprave.
  7. Integracija v kontrolo dostopa – IP domofon naj ima možnost integracije v obstoječ sistem kontrole dostopa, ter možnost priključitve dodatnih modulov (čitalec prstnih odtisov, samostojen modul, …).
  8. Varna povezava – Nadgradnja protokola http naj ščiti povezavo med spletnim brskalnikom in spletnim strežnikom v domofonu pred nepooblaščenimi vdori. 802.1x je standard, ki je uporabljen v omrežjih z visokimi varnostnimi zahtevami. IP domofoni podpirajo ta standard in s pomočjo certifikata ščitijo svoj LAN priključek.
  9. Rezervna povezava in klic na več številk- Domofoni morajo omogočati rezervno povezavo za klic z uporabo serije pravil, ki klic v primeru okvare na centrali ali telefonu klic preusmerijo na drugo napravo. Domofoni morajo omogočati vzpostavljanje klica na več telefonskih številk. Klic naj bo nastavljiv na več možnosti, sočasno ali ciklično.

Domofoni 2N so edini domofoni na trgu, ki pokrivajo vsa področja varnosti, imajo opravljene teste, pridobljene številne certifikate. Več o varnosti domofonov IP si preberite tukaj.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INOVAKOM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INOVAKOM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INOVAKOM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GOinfo d.o.o.

Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 335 07 00
GOinfo d.o.o. iz Nove Gorice je eno izmed prvih računalniških podjetij v Sloveniji, ki je razvilo lastno programsko opremo za vodenje poslovanja v proizvodnih podjetjih na PC platformi, ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več
Zlati partner

CREAplus d.o.o.

Dolenjska cesta 242b, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAplus d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več