Obvestila podjetij
05.03.2012 10:55
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

8.000 pohodnikov po literarni poti junakov Josipa Jurčiča

Že 19-tega tradicionalnega Jurčičevega pohoda od Višnje Gore do Muljave, se je prve sobote v marcu udeležilo več kot 8.000 pohodnikov iz cele Slovenije. Literarno popotovanje je spomin na rojstvo znamenitega pisatelja in časnikarja Josipa Jurčiča pred 168-timi leti, pohodniki pa so si v Višnji Gori lahko ogledali razstavo novega izvoda Kozlovske sodbe v Višnji Gori v italijanskem jeziku.
8.000 pohodnikov po literarni poti junakov Josipa Jurčiča
8.000 pohodnikov po literarni poti junakov Josipa Jurčiča

Že 19-tega tradicionalnega Jurčičevega pohoda od Višnje Gore do Muljave, se je prve sobote v marcu udeležilo več kot 8.000 pohodnikov iz cele Slovenije. Literarno popotovanje je spomin na rojstvo znamenitega pisatelja in časnikarja Josipa Jurčiča pred 168-timi leti, pohodniki pa so si v Višnji Gori lahko ogledali razstavo novega izvoda Kozlovske sodbe v Višnji Gori v italijanskem jeziku.

Na dobrih 12 kilometrov dolgo pot po dolenjskem sredogorju so se prvi pohodniki odpravili že ob 7. uri zjutraj. Iz višnje Gore so se najprej povzpeli proti razvalinam Starega gradu, nadaljevali pot prek vasi Pristava in Zavrtače ter mimo Polževega do cerkve Svetega Duha, ki je s 630 metri nadmorske višine najvišja točka te literarne poti. Sledil je spust proti razvalinam gradu Rojinje in Slemenice, kjer je Josip Jurčič črpal motive za svoje pripovedi in romane. Po dobrih treh urah hoje so pohodniki prispeli do Jurčičeve domačije, kjer so muljavski kulturniki po taktirko Tatjane Lampret pripravili prijeten kulturni program.

Slavnostni govornik letošnje prireditve Roman Končar je v svojem nagovoru okrcal kulturnike, ki so do nedavnega varno sesali denar iz državnega proračuna, kot se je slikovito izrazi Končar. Izpostavil je eno od pozitivnih posledic ukinitve samostojnega ministrstva za kulturo – končno razgaljanje sistemskih napak pri pridobivanju sredstev s strani tistih, ki do njih nikoli niso bili upravičeni. “Obešanje na seske matere države je tako nekaterim, ki so se dodobra ugnezdili v miselnih vzorcih obstoječega stanja, postalo tako samoumevno, da si niti v najhujših sanjah ne zmorejo predstavljati soočenja z lastno nesposobnostjo in kulturno impotenco, neupravičeno privilegiranostjo, z lastno nemočjo, varno skrito za večplastnimi maskami vsega narejenega in vnaprej dogovornega in skorumpirano smrdečega,” je prepričan Končar.

Najbolj utrjeni pohodniki so nadaljevali pot do Krške jame in do vasi Krka, kjer je lokalno turistično društvo v prostorih novega turistično-informacijskega centra v Borštnikovi domačiji predstavili čebelarsko razstavo. Jurčičevega pohoda pa ne bi vedno znova doživeli kot literarne poti brez predsednika ivanške turistične zveze Pavleta Groznika, ki pripravi kulturno popotnico za pohodnike v Višnji Gori, na Muljavi pa kulturno popotovanje skozi Jurčičeve motive zaključi s kulturnim programom Kulturno društva Muljava.

Letos so se pohoda prvič udeležili pohodniki iz nemškega mesta Hirschaid, ki je z Ivančno Gorico pobratena občine že skoraj 13 let. Med udeleženci je bil tudi tamkajšnji župan Andreas Schlund. Prvič se je enega najbolj obiskanih literarno-planinskih pohodov v Sloveniji udeležil tudi predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, ki je izrazil navdušenje nad številčnostjo udeležencev in prijetno domače vzdušje prireditve. Posebej je pohvalil profesionalizem organizatorjev, prostovoljcev in domačinov, ki so poskrbeli za brezhibno logistiko in dobro počutje udeležencev. Med drugim so pohodnikom postregli več kot 900 litrov čaja, Kmetija Erjavec pa je tudi letos razdelila dobrih 3.000 jabolk. Na pohodu se je prvič širši množici predstavila občina z novo, svežo turistično podobo, ki je bila predvsem s strani stalnih udeležencev Jurčičevega pohoda iz drugih slovenskih krajev sprejeta z navdušenjem.

Da je tudi letošnja prireditev uspela, je poleg predstavnikov organizatorja občine Ivančne Gorice in Planinskega društva Polž skrbelo še prek 150 prostovoljcev iz lokalnih društev. Med letošnjimi pohodniki smo opazili tudi evropskega poslanca Milana Zvera, predsednika Turistične zveze Slovenije in župana občine Podčetrtek Petra Misjo ter oba največja “krivca” za to prireditev, nekdanjo načelnico oddelka za gospodarstvo občine Grosuplje in podpredsednico PD Viharnik Ružo Tekavec in nekdanjega ivanškega župana Jerneja Lampreta.

V imenu gostitelja, občine Ivančne Gorice, je župan Dušan Strnad vse zbrane na Muljavi povabil na jubilejni 20. pohod po Jurčičevi poti prihodnje leto, ki bo, tako obljublja župan, s svojim obogatenim programom navdušil slehernega pohodnika.

fotografije v visoki ločljivosti si oglejte tukaj.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847