Računalništvo, telefonija
04.06.2020 10:00

Deli z drugimi:

Share

50.000 najpogosteje uporabljenih gesel

Koliko različnih gesel uporabljate za vaše storitve? Najbolj varno je seveda, da za vsako storitev uporabljate drugo geslo, medtem ko je najbolj praktično, da za vsako storitev uporabljate isto geslo. Vendarje tu še vprašanje, ali sploh uporabljate varno geslo?
50.000 najpogosteje uporabljenih gesel
50.000 najpogosteje uporabljenih gesel

Neprofitna organizacija Mozilla je objavila seznam 50.000 najpogosteje uporabljenih gesel. Prvo mesto zaseda kar “password” oziroma “geslo” po slovensko.

Največ gesel se začne kar s preprostim setom števil.

Čeprav večina spletnih storitev zahteva, da uporabnik vnese geslo z dolžino vsaj 8 znakov, je pa na drugi strani vedno več spletnih mest, ki zahteva vnos zapletenega gesla.

Primer enostavnega gesla: 123456789

Primer zapletenega gesla: d25]@532#.-As

Uporabniki se največkrat zatečejo k uporabi preprostih gesel samo zato, ker si jih je lažje zapomniti. Prav tako večina uporabnikov za različne storitve uporablja isto, preprosto geslo.

Če si težko zapomnite gesla in želite, da so le-ta varna, je najbolje, da uporabljate skrbnika gesel oziroma “password manager”. Takšni programi samodejno in naključno ustvarijo zapletena gesla, dostopna pa so z glavnim oziroma “master” geslom.

Kako pa ravnati z gesli? Tako kot z zobno ščetko. Uporabljajte jih samo vi in jih redno menjavajte.

Celoten seznam 50.000 najpogosteje uporabljenih gesel je na voljo na povezavi -> https://mozilla.github.io/application-services/docs/accounts/50000-most-common-passwords.html


Prijavi napako v članku