Trdi diski
01.05.2009 14:00
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

500-GB holografski optični medij

Holografski optični mediji so pisani na kožo tudi trajni hrambi podatkov.
Holografski optični mediji so pisani na kožo tudi trajni hrambi podatkov.

Podjetju General Electric je po večletnem razvoju uspelo izdelati optični medij velikosti klasične cede in devede zgoščenke (premer 12 cm), na katerega lahko shranimo do vrtoglavih petsto gigabajtov podatkov. Visoko kapaciteto so inženirji dosegli z dvema laserskima žarkoma, ki ničle in enice zapisujeta v treh dimenzijah, medtem ko klasični optični mediji hranijo podatke le na površini.

Prva generacija holografskih optičnih medijev, ki bo naprodaj najkasneje do leta 2012, naj bi podpirala enkratno zapisovanje s hitrostjo do dvajset megabajtov na sekundo. Ker je nova tehnologija sorodna trenutnim standardom, pomeni, da bodo namenski predvajalniki holografskih optičnih medijev lahko »prebirali« tudi vsebino zgoščenk CD, DVD in celo Blu-Ray.

Holografski nosilci bodo med drugim kot nalašč tudi za trajnejše shranjevanje vsebin v digitalni obliki, saj naj bi se podatki na njih ohranili do kar pol stoletja. Za nakup holografskega medija kapacitete petsto gigabajtov naj bi bilo potrebno odšteti zgolj 50 ameriških dolarjev oziroma 10 dolarskih centov za gigabajt prostora. Maloprodajna cena predvajalnikov pa vsaj zaenkrat ostaja še skrbno varovana skrivnost.


Prijavi napako v članku