Triki in nasveti
17.10.2017 09:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 znakov, da je vaš prenosnik v težavah

5 znakov, da je vaš prenosnik v težavah
5 znakov, da je vaš prenosnik v težavah

Tako kot pri bolezni, je tudi pri prenosnikih zelo pomembno, da odkrijemo težavo karseda hitro. Ko ugotovimo, da se dogaja nekaj zelo resnega z našim prenosnikom, navadno dobimo nekaj znakov, po katerih lahko sklepamo, da z njim ni vse v najlepšem redu. Virus lahko na primer spremeni varnostne nastavitve, pokvarjeni trdi disk lahko spušča čudne zvoke itd. Če torej ugotovimo, da se pojavljajo takšni ali drugačni nevsakdanji znaki, lahko hitro ukrepamo ter popravimo računalnik.

Večina naših nasvetov vključuje skeniranje z antivirusnimi programi, kar pomeni, da je prvi korak namestitev dotičnih programov (če jih seveda še nimamo). Lahko se zanašamo na prednastavljene Windows ali macOS programe, ali pa sami izberemo želeni program, ki ga potem namestimo na računalnik. Pomembno je, da temeljito preverimo obstoječo ponudbo: preverimo lahko spletne nakupovalne priročnike za Windows ali macOS, preberemo lahko recenzije uporabnikov in strokovnjakov, poiščemo pravilne in nam ustrezne programe z orodji, ki zadoščajo našim zahtevam. Ne pustite, da vas visoka cena odvrne od nakupa – solidna računalniška zaščita stane nekoliko več in je tega denarja tudi vredna.

Poleg vsega naštetega poiščite “drugo mnenje”. Glavnemu antivirusnemu programu dodajte manj intenziven skener, ki ne potrebuje toliko nameščenih datotek. Namesto rednih pregledov sekundarni program lahko nastavimo tako, da deluje “na zahtevo”. To pomeni, da uporabimo program, ko ga dejansko potrebujemo. Kvalitetna programa sta recimo Microsoft Safety Scannerza Windows in Malwarebytes za macOS.

Glede na obseg računalniških sistemov, se lahko problem na našem računalniku pojavi drugače kot na prijateljevem prenosniku. Vsak računalnik je zgodba zase, vendar smo v tem članku skušali precej na splošno orisati možnosti, ki jih uporabniki imate, ko naletite na določen problem. Še enkrat – hitreje kot opazimo težave, boljše je.

1. Počasno delovanje in neodzivnost

Če je vaš prenosnik slučajno začel delovati počasneje, to še ne pomeni, da ste okuženi z virusom. Kljub temu pa obstaja velika verjetnost, da je to znak, da nekdo brska po vašem računalniku.

Za začetek začnemo s skeniranjem, ki nam pokaže morebitno zlonamerno programsko opremo. Naslednji korak je, da preverimo programe, ki delujejo v ozadju. Windows uporabniki odpremo “Task Manager” (in preko imena programa poiščemo), macOS uporabniki pa odpremo “Activity Monitor” (poiščemo program v Spotlight-u). V obeh primerih vidimo trenutno aktivne programe, med katerimi so nekateri precej znani, spet druge pa bomo verjetno prvič videli. Ne pričakujte, da boste poznali vse programe in brez skrbi, vsi aktivni programi niso nujno slabi.

Če se dotično skeniranje ne izkaže kot uspešno in na seznamu ne najdemo ničesar sumljivega, lahko sumimo katerega od povsem običajnih programov, ki niso nujno zlonamerni. To preverimo tako, da postopoma zapiramo odprta okna in jih spet postopoma odpiramo nazaj. Če ugotovimo, da nam kateri od aktivnih programov zajeda preveč prostora, ga lahko izbrišemo in ponovno naložimo.

Obstaja pa seveda možnost, da je počasno delovanje prenosnika posledica starosti prenosnika. Vse pa nikakor ni izgubljeno, da obstaja kar nekaj nasvetov za pospešitev delovanja prenosnika (Windowsali macOS).

2. Neumorna “error” sporočila

Verjetno med nami ni nikogar, ki se še ni srečal s sporočili o napakah kajne? Skrbeti nas mora takrat, ko se ta sporočila pojavljajo vse pogosteje in pogosteje. Vzrok za ta sporočila je lahko vse od pokvarjenega trdega diska, virusa, do spremenjenih nastavitev v programih. Kako ugotoviti izvor težav? Začnite z analizo teksta, ki se po navadi pojavi v sporočilu o napaki. Ta tekst pogosto vključuje tudi določene vrstice kod, na katere moramo prav tako paziti. V spletni brskalnik vpišite te informacije in skoraj zagotovo boste našli podobne primere in nekaj napotkov, kako se lotiti odprave težav.

Če se izkaže, da je krivec en, posamezni program, imamo relativno enostavno rešitev: odstranjevanje ali ponovna namestitev programa. To je brez dvoma ena bolj efektivnih rešitev.

Seveda pa ne moremo odpraviti vsake težave na tak način. Krajša sporočila o napakah so po navadi težje rešljiva. Za več informacij si je pametno ogledati tudi čas sporočila, kajti virusi in ostala zlonamerna programska oprema se pogosto sprožijo, ko se računalnik zaganja ali ugaša, ali pa nekoliko redkeje, ko spreminjamo nastavitve zaščite.

Če vaše spletno poizvedovanje ne obrodi sadov, zaženite najbolj napredno skeniranje antivirusnega programa, ki ga premorete. Zadnja opcija potem ostane ponovno inštaliranje Widnowsov ali sistema macOS, ne smemo pa pozabiti na varnostno kopijo, ki jo moramo narediti pred tem korakom. To bi moralo rešiti večino težav, razne, če je zadeva v trdem disku.

3. Nevsakdanje spremembe nastavitev

Če so se vaše aplikacije ali programi začele obnašati čudno in ste opazili spremembe v nastavitvah, ki so se zgodile brez vašega vedenja, je prenosnik verjetno staknil virus. Po tem, ko zlonamerna programska oprema dobi dostop v sistem, ta spremeni nastavitve tako, da jo ni možno odstraniti. Pogosto najprej opazimo spremembe v našem privzetem brsklaniku, pazljivi pa moramo biti tudi na druge stvar: nove ikone, katerih nismo sami namestili ali pa recimo spremembe vearnostnih nastavitev. Kot smo že opozorili obstaja možnost, da so te spremembe nedolžne, kajti programi vsake toliko časa sami rekonfigurirajo sistem, saj le tako lahko delujejo optimalno in pravilno. Ne glede na vse, bodite posebe pozorni na vse spremembe, ki se dogajajo brez vašega posredovanja ali vedenja.

Kako se boriti proti virusom? Najprej ponastavite nastavitve – recimo nastavite brskalnih itd. Potem spet skenirajte za vsemi zlonamernimi programi v sistemu in če najdete kateri program ali vtičnik brskalnika povzroča težave, ga preprosto izbrišite.

4. Neznani, naključni “pop-up” oglasi na spletu

Vsi smo se že kdaj srečali s “pop-up” oglasi, vendar pa, ko ugotovimo, da so ti vse pogostejši in sumljivi po svoji vsebini, takrat je čas za preplah. Na katere “pop-up” oglase morate biti pozorni? Pazite predvsem na sporočila, ki trdijo, da ste zadeli določeno nagrado oz. ste bili za karkoli izžrebani, vas nagovarjajo k igranju spletnih iger in še posebej bodite pozorni na strani, ki vas le stežka spustijo na originalno stran.

Kako se boriti proti tem virusom? Najprej je potrebno najti seznam vseh vtičnikov in podaljškov, ki smo jih namestili. Če vzamemo primer Chroma, najdemo ta seznam pod “More tools” v glavnem meniju z aplikacijami. Vsak brskalnik ima seznam skrit nekje drugje, vendar gre v principu za enak postopek.

Po tem, ko smo končno našli seznam, odstranimo karseda vse te podaljške in vtičnike ter na koncu dobimo popolnoma minimalističen brskalnik. Če to ne zaustavi “pop-up” epidemije, poizkušamo z brisanjem brskalnika. Kot smo do zdaj že večkrat dodali, ni odveč, če skeniramo prenosnik za vsemi zlonamernimi programskimi opremami, ki bi lahko povzročale težave.

5. Čudni zvoki

Ko računalnik doseže neko določeno starost, notranje komponente ne delujejo tako kot bi morale. Eden najbolj razširjenih kazalcev, da obstajajo težave, je težava pri vžigu računalnika. Poleg tega pa moramo biti vseskozi pozorni na čudne in ponavljajoče se zvoke, ki prihajajo iz “globin” računalnika.

Ko prvič zaslišimo tovrstne zvoke, je priporočljivo, da si shranimo vse datoteke na zunanji disk ali v oblak. To bi bilo seveda veliko lažje, če si varnostno kopijo delamo redno, recimo enkrat na mesec. Tudi, če se potem ti zvoki izkažejo kot nedolžni, nikoli ne škodi imeti varnostne kopije pomembnih stvari, ki jih imamo shranjene na računalniku.


Prijavi napako v članku

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več
Srebrni partner

Secop d.o.o.

Vojkova cesta 77, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 73 80
Z več kot 20 letnimi izkušnjami lahko Secop d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. Ponujamo: Vodilno svetovno blagovno znamko ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Karierni portal Optius.com Optius.com je eden izmed večjih karierno zaposlitvenih portalov v Sloveniji. Že enajsto leto ga upravlja in sooblikuje strokovna ekipa, katere poslanstvo ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več