Računalništvo, telefonija
03.08.2017 10:00

Deli z drugimi:

Share

5 presenetljivih dejstev o Teslinem Modelu 3

5 presenetljivih dejstev o Teslinem Modelu 3
5 presenetljivih dejstev o Teslinem Modelu 3

Tesla je predala prvih 30 različic električnega avtomobila Model 3 kupcem, ki so hkrati zaposleni pri podjetju. V petek je potekala uradna predstavitev Teslinega prvega avtomobila, ki je usmerjen na masovni trg. Začetna cena Modela 3 je 35.000 dolarjev, kar dela avtomobil kar naenkrat dostopen številnim družinam, ki so prej lahko le sanjale o Tesli. Kljub temu je potrebno dodati, da je ta cena zares tisti minimum, kajti kakor hitro začnemo dodajati razne želje in dodatno opremo, cena skokovito naraste.

Začetna verzija, ki bo na voljo do konca leta preden izide standardni model, bo stala 44.000 dolarjev. Generalni izvršni direktor podjetja, Elon Musk, je na predstavitvenem dogodku pred Teslino “giga tovarno” zatrdil, da je bila glavna ideja Tesle zgraditi električni avtomobil, ki bi bil cenovno dostopen širši javnosti. “To je to kar smo si želeli in danes je dan, ko lahko z gotovostjo povemo, da nam je uspelo. Prepričan sem, da bo Model 3 najboljši avtomobil v svojem razredu, ne glede na to ali govorimo o elektriki ali bencinu”, je še dodal.

Tukaj je presenetljivih dejstev o Teslinem Modelu 3

1. Dodatni stroški zaradi barve – Če boste želelli naročiti Model 3 v katerikoli drugi barvi kot črni, boste morali dodatno plačati 1.000 dolarjev. Kljub temu, da številni proizvajalci avtomobilov zaračunavajo premium cene za posebne barve, jih večina standardne barve ponuja po normalni ceni brez doplačila. Kot kaže ta scenarij pri Tesli ne bo mogoč.

2. Model 3 z večjim dosegom stane manj na kilometer – Tesla ponuja verzijo z dosegom 500 km za doplačilo 9.000 dolarjev. Kljub temu, da se to morda sliši veliko, je cena na km dosega nižja. Pri dosegu 500 km in osnovni ceni 44.000 dolarjev, ta verzija stane 142 dolarja na kilometer. Druga verzija Modela 3, ki ima doseg 350 km, stane pa 35.000 dolarjev, stane po kilometru dosega 159 dolarjev.

3. Kupci Modela 3 ga morda ne bodo dobili do leta 2019 – Medtem, ko Tesla na svoji spletni strani ima napisano, da bodo nova naročila dostavljena že na sredini leta 2018, podjetje dvomi, da bodo to uspeli izpeljati, saj bi lahko postopek trajal celo 18 mesecev. To pomeni, vse do leta 2019.

4. Tuji trgi bodo morali počakati – Ljudje, ki živijo izven ZDA, ne bodo dobili avtomobilov z volanom na desni strani vsaj do druge polovice leta 2018, kljub temu, da so morda vozilo naročili prej. Izdelava vozil z volanom na levi pa se ne bo začele še vsaj do leta 2019.

5. “Performance” verzija Modela 3 prihaja poleti 2018 – Musk je na Twitterju v nedeljo objavil, da bomo “visoko-hitrostnega” Modela 3 spoznali naslednje leto. Najprej je potrebno seveda celoten fokus usmeriti na zdajšnji Model 3 in masovno produkcijo, o kateri je toliko govora.”Prve dni proizvodnje novega vozila so vedno velik izziv za vse akterje avtomobilske industrije. Ta proces zahteva postopno višanje hitrosti proizvidnje, a hkrati potrpežljivost preden se delavci navadijo na nove prijeme. Več verzij kot imamo, globlje smo v peklu”, je še dodal Musk.


Prijavi napako v članku