Strojna oprema
Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
11.06.2024 07:00
Posodobljeno 2 dneva nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 Najboljših programov za grafično oblikovanje v 2024 je?

Računalniki se danes uporabljajo za različne namene. Od pisarne, iger, interneta, zabave in resnega dela. Moderni uporabniki kot so grafični oblikovalci, ki pripavljajo vsebine za tisk knjig, revij, časopisov brez računalnika ne morejo.

Katerih 5 programov za gafično oblikovanje je v letu 2024 najbolj prepoznavnih? Najbolj priljubljeni programi za grafično oblikovanje v 2024 so:

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop je eden izmed najbolj znanih in pogosto uporabljenih programov za urejanje in oblikovanje raster grafike. Idealen je za urejanje fotografij, ustvarjanje digitalnih slik in drugih vizualnih vsebin. Photoshop lahko ureja in sestavlja rastrske slike v več plasteh ter podpira maske , alfa sestavljanje in več barvnih modelov . Photoshop za podporo teh funkcij uporablja lastni format datotek PSD in PSB. Poleg rastrske grafike ima Photoshop omejene zmožnosti urejanja ali upodabljanja besedila in vektorske grafike, pa tudi 3D grafike in videa . Njegov nabor funkcij je mogoče razširiti z vtičniki ; programi, razviti in distribuirani neodvisno od Photoshopa, ki delujejo v njem in ponujajo nove ali izboljšane funkcije. Shema poimenovanja Photoshopa je sprva temeljila na številkah različic . Vendar je bila oktobra 2002 (po uvedbi blagovne znamke Creative Suite ) vsaka nova različica Photoshopa označena s ” CS ” in številko; npr. osma večja različica Photoshopa je bil Photoshop CS in deveta Photoshop CS2 . Photoshop CS3 do CS6 so bili prav tako razdeljeni v dveh različnih izdajah: standardni in razširjeni. Z uvedbo blagovne znamke Creative Cloud junija 2013 (in posledično s spremembo pripone » CS « v » CC «) je bila licenčna shema Photoshopa spremenjena v programsko opremo kot model naročnine na storitve. V preteklosti je bil Photoshop opremljen z dodatno programsko opremo, kot so Adobe ImageReady , Adobe Fireworks , Adobe Bridge , Adobe Device Central in Adobe Camera RAW.

Lastnosti: Orodja za urejanje slik, ustvarjanje kompozicij, delo s sloji, obsežen nabor filtrov in učinkov, podpora za vektorsko grafiko.

Adobe Illustrator

Adobe Illustrator je urejevalnik vektorske grafike in programska oprema za oblikovanje , ki jo razvija in trži Adobe . Prvotno zasnovan za Apple Macintosh , razvoj Adobe Illustratorja se je začel leta 1985 . Skupaj s Creative Cloud (Adobejev prehod na mesečno ali letno naročniško storitev prek interneta ) je bil izdan Illustrator CC. Najnovejša različica , Illustrator 2024, je bila izdana 10. oktobra 2023 in je 28. generacija v liniji izdelkov. Revija hp Magazine je Adobe Illustrator ocenila kot najboljši program za urejanje vektorske grafike v letu 2021. Skupaj s Creative Cloud (rezultat Adobejevega premika glede strategije izdajanja) je bil izdan Illustrator CC. Ta različica je bila prva, ki se je prodajala samo v modelu storitve na podlagi naročnine, v skladu z drugo programsko opremo v prej imenovanem Creative Suite . Kot del Creative Cloud je ta različica prinesla izboljšave na tem področju, kot so sinhronizacija barv, pisav in programskih nastavitev, shranjevanje dokumentov v oblak in integracija z Behance (ustvarjalno sodelovalno omrežje), pa tudi druge funkcije, kot je nov dotik – združljivo orodje za vrsto, slike v čopičih, ekstrakcija CSS in pakiranje datotek. Stranska vrstica, ki se prikaže na levi strani zaslona z različnimi orodji za izbiranje, ustvarjanje in upravljanje predmetov ali umetniških del v Illustratorju. Ta orodja lahko izberete na naslednji način: risanje, tipkanje, slikanje, preoblikovanje, rezanje in rezanje, simbolizem, premikanje in povečevanje ter graf. Nekatera orodja imajo majhen trikotnik v spodnjem desnem kotu ikone orodjarne. Majhen trikotnik ima možnost ogleda ali razširitve nekaterih skritih orodij tako, da držite tipko miške na trikotniku.

Lastnosti: Orodja za risanje z vektorji, napredne možnosti barvanja, natančno upravljanje oblik in poti, podpora za različne formate datotek.

CorelDRAW

CorelDRAW je urejevalnik vektorske grafike , ki ga je razvil in tržil Alludo (prej Corel Corporation). To je tudi ime grafične zbirke Corel, ki vključuje urejevalnik bitnih slik Corel Photo-Paint ter druge programe, povezane z grafiko (glejte spodaj). Lahko služi kot platforma za digitalno slikanje , namizno založniško zbirko in se običajno uporablja za produkcijsko umetnost pri izdelavi znakov, vinila in laserskem rezanju in graviranju , tiskanju na zahtevo in drugih industrijskih procesih. Na voljo sta tudi različici Standard in Essentials z zmanjšanimi funkcijami. CorelDRAW je bil prvotno razvit za Microsoft Windows 2.1 , različice pa so obstajale za Windows 3.1x , CTOS , OS/2 in Power Macintosh . Z izdajo Corel Linuxa je bil izdan CorelDRAW 9 s podporo za pakete za Debian in Linux , ki temelji na Red Hatu . [47] Različica 11 je bila izdana za Mac OS X leta 2001, vendar je bila nato ukinjena na Linuxu in Macu. CorelDRAW je bil na voljo samo za Windows, dokler različica 2019 ni postala prva, ki podpira macOS.

Lastnosti: Orodja za vektorsko risanje, urejanje slik, napredne tipografske možnosti, integracija z drugimi Corel programi.

Affinity Designer

Affinity Designer je urejevalnik vektorske grafike , ki ga je razvil Serif za macOS , iPadOS in Microsoft Windows . Je del trojice Affinity poleg Affinity Photo in Affinity Publisher. Affinity Designer je na voljo za nakup neposredno na spletnem mestu podjetja in v trgovinah Mac App Store, iOS App Store in Microsoft Store. Affinity Designer služi kot naslednik Serifove lastne programske opreme DrawPlus , ki jo je podjetje ukinilo avgusta 2017, da bi se osredotočilo na paleto izdelkov Affinity. Opisan je bil kot alternativa Adobe Illustrator, in je združljiv s pogostimi formati grafičnih datotek, vključno z Adobe Illustrator (AI), Scalable Vector Graphics (SVG), Adobe Photoshop (PSD) , Portable Document Format (PDF) in Encapsulated PostScript (EPS). [6] Aplikacija lahko uvozi tudi podatke iz nekaterih datotek Adobe FreeHand. Osnovne funkcije Affinity Designerja vključujejo vektorsko pero in orodja za risanje oblik, podporo za vektorske in rastrske čopiče po meri (vključno z možnostjo uvoza čopičev Adobe Photoshop (ABR), dinamične simbole, stabilizacijo potez, upravljanje sloga besedila in možnosti izvoza vektorjev/pikslov. Affinity Designer ponuja funkcije nedestruktivnega urejanja v neomejenih slojih, s premikanjem in povečavo pri 60 sličicah na sekundo ter poglede v realnem času za učinke in transformacije. Podpira barvne modele RGB , RGB Hex , LAB , CMYK in Grayscale , skupaj z barvnimi vzorci PANTONE in potekom dela CMYK od konca do konca z upravljanjem barv ICC in 16-bitnim urejanjem na kanal.

Lastnosti: Vektorsko risanje, urejanje raster grafike, delo s sloji, široka paleta orodij za oblikovanje, podpora za različne datotečne formate.

Sketch

Sketch je urejevalnik vektorske grafike za macOS , ki ga je razvilo nizozemsko podjetje Sketch BV (prej imenovano Bohemian Coding). Prvič je bil izdan 7. septembra 2010 in je leta 2012 prejel nagrado Apple Design Award . Ima tudi spletno aplikacijo , ki uporabnikom omogoča skupno rabo datotek na spletu. Uporablja se predvsem za oblikovanje uporabniškega vmesnika in uporabniške izkušnje spletnih mest in mobilnih aplikacij ter ne vključuje funkcij tiskanja . Sketch je nedavno dodal funkcije za izdelavo prototipov in sodelovanje. Ker so na voljo samo za macOS, se lahko programska oprema tretjih oseb in orodja za predajo uporabljajo za ogled načrtov Sketch na drugih platformah. Sketch se uporablja predvsem za oblikovanje uporabniškega vmesnika in UX mobilnih aplikacij in spleta. Datoteke, zasnovane v programu Sketch, so shranjene v lastnem formatu datoteke .sketch, čeprav jih je mogoče odpreti tudi v programih Adobe Illustrator , Adobe Photoshop in drugih programih. Dizajne je mogoče izvoziti tudi v rastrske ali vektorske formate, kot so PNG , JPG , SVG in PDF . Dizajne, ustvarjene v programu Sketch, uporabljajo inženirji aplikacij za oblikovanje mobilnih aplikacij in razvijalci spletnih mest za pretvorbo dizajnov v spletna mesta. Čeprav se je Sketch prej prodajal prek App Store , so razvijalci decembra 2015 aplikacijo umaknili iz trgovine in jo namesto tega prodajali prek lastne spletne strani. Kot razloge za odločitev so navedli Applove stroge tehnične smernice, počasen postopek pregleda in pomanjkanje cen nadgradnje. 8. junija 2016 so na svojem blogu objavili, da prehajajo na nov sistem licenciranja za Sketch. Licence bi uporabnikom omogočale prejemanje posodobitev 1 leto, po tem pa bi lahko še naprej uporabljali zadnjo različico, objavljeno pred potekom licence, ali pa obnovili licenco, da bi prejemali posodobitve še eno leto.

Sketch uporabljate lahko le na macOS-u.

Lastnosti: Orodja za ustvarjanje vektorske grafike, prototipiranje, sodelovanje v ekipi, integracija z različnimi vtičniki in aplikacijami za dizajn.

Za delovanje programov za grafično oblikovanje se lahko uporabljajo različno zmogljivi računalniki. Določeni uporabniki za silo oblikujejo tudi na tablicah ali telefonih. A resni uporabniki posežejo ali po Apple namiznem računalniku z velikim zaslonom ali pa po Microsoft sistemu z velikim zaslonom. Seveda tudi uporabniki Linuxa oblikujejo grafiko. A tokrat se bomo posvetili računalniku, ki na osnovi Microsoft Windows OS ponuja vse in še več za grafično oblikovanje. Tak računalnik, ki bo zadovoljil modernega grafičnega oblikovalca je gotovo MEGA PC R7 ali pa HP Z4 G4 delovna postaja. Obema sistemoma je skupno to, da imata naložen Microsoft Windows 11 PRO SLO in da v konfiguraciji računalnika ne manjka hiter procesor, 32 GB spomina, hiter NVME SSD disk in zmogljiva 3D grafična kartica. Kaj torej potrebujemo za grafično oblikovanje? Monitor! Računalnik! Elektriko, nekaj znanja, vztrajnost in dovolj zmogljiv računalnik. Zanimiv za take naloge je tudi Lenovo Thinkstation P510 z Intel Xeon procesorjem.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Lenovo računalniki Microsoft

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si
Za več informacij so vam na voljo pri GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več