Triki in nasveti
14.06.2011 10:17
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 načinov za daljše delovanje vašega pametnega telefona: prvič

HTC Thunderbolt je lahko srečen, če preživi ves dan z 1 polnjenjem. No, z nasveti v članku mu bo vendarle ob koncu dneva ostalo dovolj energije za kakšen klic.
HTC Thunderbolt je lahko srečen, če preživi ves dan z 1 polnjenjem. No, z nasveti v članku mu bo vendarle ob koncu dneva ostalo dovolj energije za kakšen klic.

Kljub svojim sposobnostim in vsestranskosti pametni telefoni – tudi tisti najboljši med njimi – trpijo za boleznijo slabotne baterije. Samo če telefon uporabljate zelo varčno (verjetno vas je malo takih), vam bo ob koncu dneva z obilico sreče ostalo dovolj »soka« za poslednji klic. Kakorkoli, s pravimi aplikacijami in nekaj triki lahko podvojite življenjsko dobo vaše baterije in uživate v igrah in aplikacijah več kot kadarkoli prej.

Večina baterij pametnih telefonov je danes ocenjenih na približno 5 vatnih ur delovanja, kar pomeni, da lahko ob konstantnem 1-vatnem napajanju baterija zdrži do 5 ur. Če torej vaš telefon dejansko uporablja 1 vat na uro in ste ga ob 7. uri zjutraj odklopili iz polnilca, lahko pričakujete, da bo do kosila že mrtev. Ključ za povečanje časovnega delovanja vaše baterije je torej zmanjšanje količine energije, ki jo telefon porabi v eni uri. Najbolj učinkovit način za zmanjšanje porabe energije vašega telefona je seveda, da ga uporabljate manj (ja, pa kaj še?). Bolj praktičen pristop k problemu predstavlja upravljanje s porabo in sicer izklop nepotrebnih funkcij in optimalna nastavitev tistih, ki jih potrebujemo. Izklop raznoraznih signalov, ko jih ne uporabljate, zmanjšanje svetlosti zaslona in zapiranje aplikacij, ki delujejo v ozadju, so eden izmed trikov, ki lahko pripomore k temu, da bo vaša baterija zdržala nekoliko dlje. Pa si jih oglejmo nekoliko podrobneje.

1. Zatemnite vaš zaslon

Verjamemo, da naravnost obožujete vaš velik, barvit zaslon, ki pa je na drugi strani glavni krivec za hitro odpoved baterije. Večina telefonov vključuje napredno avtomatsko funkcijo svetlosti, ki glede na okolje, v katerem se nahajate, samodejno prilagodi svetlost zaslona in sistem delovanja. Če ima vaš telefon prav tako najnovejši AMOLED zaslon, vam priporočamo, da si za ozadje nastavite čimtemnejše barve, saj bo tako zmanjšanje porabe kar občutno.

2. Zakasnitev do vklopa ohranjevalnika zaslona naj bo kratka

V meniju vašega telefona boste najverjetneje našli opcijo “čas do vklopa ohranjevalnika zaslona – screen timeout” oz. nekaj podobnega. Ta nastavitev določa, kako dolgo ostane po določenem izvršenem ukazu zaslon telefona osvetljen. Vsaka sekunda šteje, zato uporabite najkrajšo možno zakasnitev.

3. Izklopite Bluetooth in Wi-Fi

Ne glede na to, kako radi uporabljate Bluetooth z različnimi slušalkami in prostoročnimi sistemi, brskate po spletu preko Wi-Fi omrežja, bosta ta signala glavna krivca za hitro porabo energije vaše baterije. Prav zato vam priporočamo, da če ne pričakujete pomembnega klica s pomočjo vaše slušalke ali vam brskanje po spletu predstavlja le zabavo, vsekakor izklopite te požrešne signale.

4. Ne pretiravajte z GPS-om

Še en velik uničevalec vaše baterije je prav gotovo GPS. Gre za sistem, ki pošilja in sprejema signale iz nadzemeljskih satelitov in pri tem »pokuri« ogromno energije. Ta sistem uporabljajo različne aplikacije, bodisi za iskanje bližnjih restavracij, izpis trenutne lokacije ali za različne podatke pri teku ali kolesarjenju. Večina aplikacij, ki jih boste namestili, vas bo prosila po dovoljenju za uporabo vaše lokacije. Če ste v dvomih, recite ne. (In če vas igra, ohranjevalnik zaslona ali kakšna druga aplikacija zaprosi za vašo lokacijo, se vprašajte, zakaj te podatke sploh potrebuje.)

5. JuiceDefender, Radio Saver, AutoStandby itd.

Z ročnim spreminjanjem nastavitev telefona tekom dneva boste iz vaše baterije stisnili še kar nekaj uporabnih ur baterije. No, če se vam napotki zdijo prezapleteni, razmislite o aplikacijah, ki bodo avtomatsko poskrbele za optimalno porabo energije vašega telefona. Za vse Androidne navdušence bo tako v poštev prišla aplikacija JuiceDefender, ki samodejno vklaplja in izklaplja vse signale ter upravlja s procesorsko močjo telefona, s čimer zagotavlja optimalno življenjsko dobo baterije. Podobni aplikaciji za telefone BlackBerry sta Radio Saver in AutoStandby, medtem ko se boste lastniki iPhonov morda želeli poslužiti dodatka SBSettings.


Prijavi napako v članku