Telefoni
18.08.2021 17:00

Deli z drugimi:

Share

5 načinov, kako vaš nasednji pametni telefon narediti karseda okolju prijazen

Lahko se odločite za nakup okolju prijaznega telefona, pazite na izbor stroškovno ugodnih in kvalitetnih materialov, uporabljate obstoječi telefon čim dlje, ali pa čim bolj učinkovito iščemo povrnitev investicije.

Dejstvo je, da živimo v času, v katerem so dobavne verige tako enormne, da postaja vse težje in težje slediti izvoru naših produktov. Posledično se niti ne moremo zavedati, koliko škode lahko povzroči proizvodnja nečesa tako enostavnega, kot so preproste Bluetooth slušalke, ali pametni telefon. Sploh slednji so v zadnjih letih velik problem v očeh okoljevarstvenikov.

V obtoku je na milijarde teh naprav, med katerimi jih mnogo vsebuje nevarne elemente, ki so pogosto proizvedeni v eksplozivnih razmerah in odvršeni v nevarnih odlagališčih. Noben proizvajalec ni izjema: etični in ekološki koraki v pravo smer so skupni cilj in skupna obveza.

Torej, kaj, kot potrošniki, lahko storimo, da bi naredili nekaj drugačnega, da bi pa morda vseeno vsaj malo pomagali okolju z nakupom telefona? Pa si poglejmo, kako naš nasednji pametni telefon narediti karseda okolju prijazen.

1. Razmislimo o drugačnem telefonu

Pametni telefon je zgrajen iz tolikšnega števila komponent, da je skorajda nemogoče zagotoviti, da bi bila prav vsaka komponenta “etičnega izvora”. Ne glede na to je nekdo vseeno poizkusil.

Nizozemski Fairphone je med prvimi. Pri podjetju so se potrudili, da je celotna dobavna veriga in prodaja karseda poštena in da so človeški in okoljski stroški čim nižji. To pomeni zaposleni, ki so plačani normalne, življenjske plače, dele kupujejo na raznih dražbah, tovarne v t. i. “brezkonfliktnih” conah in kjer je to mogoče, trajnostni način proizvodnje.

Vse zgoraj našteto se takoj vidi tudi v samem dizajnu najbolj popularne linije naprav Fairphone. Vsako naprava je možno razstaviti s preprostim Philipsovim izvijačem, prav tako pa brez večjih težav zamenjamo vse glavne komponente. Dotični telefoni Fairphone so narejeni, da trajajo leta in leta.

Seveda pa za vse to obstaja tudi cena in to višja, kot bi morda pričakovali. Bolj striktna proizvodnja pomeni manjše število produktov in višje stroške, torej nič ekonomije obsega. Zadnji model, Fairphone 3+, ki je opremljen s procesorjem Snapdragon 632 (procesorjem iz leta 2018) in dokaj starim dizajnom, stane £439 (skoraj $550 / AU$775).

Fairphone ponuja nekaj zelo redkega v industriji pametnih telefonov, transparentnost in možnost, da kupec z individualno odločitvijo naredi nekaj drugačnega.

2. Upoštevajmo strošek materialov

Na žalost ne obstaja material, zaradi katerega bi lahko moderen pametni telefon označili kot trajnosten. Pa naj gre za kovinske čipe, plastične ovitke za telefone, nič od tega se ne razgrajuje tako, kot bi si želeli.

Kljub velikim izzivom so nekateri vseeno poizkusili z vključitvijo biorazgradljivih ovitkov, na primer Nokia in manjši proizvajalec telefonov Teracuba. Ta je naredil celo dodatni korak v smeri trajnosti, saj je obljubil, da bo posadil drevo za vsak prodani telefon.

Torej, če se telefoni ne razgradijo, imamo problem reciklaže. Elektronski odpadki in njihovo odlaganje je velika problematika že sama po sebi, vendar pa je ideja zelo preprosta – številna podjetja, ki se ukvarjajo z reciklažo telefonov, bodo najprej pograbila vse dragocene materiale in predvsem kovine, medtem ko bo ogrodje telefona in vse ostale komponente ostale nekje na nekem odpadu. Nič od tega pa seveda ni dobro za okolje.

V tujini tako že obstajajo podjetja, ki se ukvarjajo s tem, da stare telefone, ki jih ljudje neke vrste donirajo, uredijo in jih potem predajo v nadaljnjo uporabo.

3. Držimo se telefonov dalj časa

Dejstvo je, da na trg praktično vsak mesec pride ne ena, ampak kar nekaj novih naprav. Po drugi strani pa lahko veliko večino vseh uporabnikovih potreb zadovolji že najbolj osnovna naprava. Čeprav je sama ideja, da bi vsako leto menjali telefon in se igrali z najnovejše tehnologijo, še kako privlačna, da je najbolj razumna in tudi trajnostna odločitev, da se telefona držimo koliko časa se pač da.

Proizvajalci, kot sta Samsung in Nokia, se vedno bolj poslužujejo poslovnega modela, kjer s posodobitvami programske opreme svoje naprave zalagajo kar nekaj let. Kljub temu, da kot rečeno to ni najbolj vznemirljiva opcija, je uporaba telefona daljši rok trajnostna in seveda prijazna do okolja. Spletni portal Tech Radar pa je poleg tega pripravil nasvete, kako stari telefon spremeniti tako, da bo izgledal kot novi.

4. Berimo med in nad vrsticami

Ko govorimo o trajnostnih praksah, lahko hitro podležemo enostavnim marketinškim trikom proizvajalcev. Kar nekaj je takšnih, ki o svojih telefonih hitro ustvarijo pozitivno sliko, vendar pa v ozadju ni dejanskih trajnostnih temeljev.

Vsi dobro vemo, da je glavni cilj industrije razvoj novih naprav in dobiček od prodaje. Od nas potrošnikov pa je odvisno, da se pozanimamo, kaj dejansko kupujemo.

Obstaja kar nekaj virov, kot sta recimo Greenpeace in Mossy Earth, kjer najdemo zanimive in uporabne informacije, ki nam pomagajo do karseda informativne odločitve. To, da imamo v roki prave informacije, je že pol poti do dobre odločitve. Več informacij, kot jih imamo, boljše so možnosti za trajnostno odločitev.

5. Poizkušajmo dobiti povrnjeno investicijo

Kljub ceni, ki pri pametnih telefonih pogosto presega 1.000 evrov, proizvajalci še vedno trdijo in razmišljajo v smeri, da naj bi uporabniki telefon menjali vsaj na vsaki dve leti. Ta “fast fashion” pristop je v popolnem nasprotju s tem, kar proizvajalci pričakujejo pri iPadih, prenosnikih, ali recimo avtomobilih, ki so od nekdaj dojete kot investicije. Pri telefonih, kljub temu, da igrajo v naših življenjih ključno vlogo, o njih še vedno razmišljamo kot potrošnem materialu.

Izziv, ki je potemtakem pred nami kupci je, da na nakup telefona gledamo kot na investicijo in na telefon, kot na nekaj, kar bo z nami več let. Prva stvar, ki jo tako moramo imeti v mislih je, kako najti telefon, ki ima karseda najdaljšo možno podporo za posodobitve programske opreme. Takoj za tem pa se seveda moram odločiti, kje so naše prioritete, ali je to kamera, ekran, baterija, ali kaj drugega.

S pravim pristopom lahko prihranimo veliko denarja, kot rezultat vsega skupaj pa bo od tega imelo korist tudi okolje.

Vas zanima več iz te teme?
pametni telefoni

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več

Pilon AEC

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več