Računalništvo, telefonija
06.09.2019 20:00

Deli z drugimi:

Share

4 stvari, ki jih o Huaweijevem operacijskem sistemu zagotovo niste vedeli

4 stvari, ki jih o Huaweijevem operacijskem sistemu zagotovo niste vedeli
4 stvari, ki jih o Huaweijevem operacijskem sistemu zagotovo niste vedeli

Harmony OS oz. Ark OS, kot so pri Huaweiju poimenovali svoj novi operacijski sistem, je njihov prvi, lastni operacijski sistem. Verjetno nam razloga, zakaj se je Huawei odločil za razvoj lastnega sistema, ni potrebno posebej izpostavljati, kajne? Usoda poslovanja Huaweija z ameriškimi podjetji še danes ni znana, glavna skrb pa prihaja iz naslova sodelovanja med Huaweijem in Googlom ter Microsoftom. Za uporabnike ima ta prepoved največji negativni vpliv zagotovo v obliki prepovedi uporabe Androida in Google Play trgovine.


Verjetno nismo edini, ki se sprašujemo, kako bo lahko Huawei ostal konkurenčen na trgu pametnih telefonov, brez sodelovanja z Googlom, podjetje, ki je lastnik Androida? Marca letos je glavni izvršni direktor Huaweija povedal: »V primeru, da Huaweijevi pametni telefoni in računalniki ne bodo mogli uporabljati Androida ali Windowsa, imamo pripravljen plan B«.


Izpostaviti velja še to, da bodo Huaweijevi odločevalci novi operacijski sistem dejansko spustili v uporabo samo v primeru, če bo prepoved obveljala na dolgi rok. Pa si poglejmo 4 zanimiva dejstva o operacijskem sistemu Harmony OS, za katera zagotovo niste vedeli:


1. Razvoj operacijskega sistema traja od leta 2012

Leta 2012 se je vodstvo podjetja odločilo, da zgradijo alternativni operacijski sistem. Razlog za to potezo je bil, ker je takrat Huawei hitro rastel in enostavno si niso mogli privoščiti, da bi celotno poslovanje bilo odvisno od Androida. To je pripeljalo do razvoja Harmony OS leta 2012. Znotraj podjetja se je oblikovala posebna enota, ki je takrat delal na tajnem projektu Ark OS.


2. Harmony OS je odprtokoden sistem

To pomeni, da bo oz. do določene mere je Huawei omogočil razvijalcem, da prosto uporabljajo kodo operacijskega sistema in oblikujejo vsebino. Dotični operacijski sistem bo tako, kot Androidn na voljo tudi ostalim proizvajalcev pametnih telefonov, recimo OnePlus, Xiaomi, Oppo in ostali.


3. Harmony OS bi lahko bil 60% hitrejši od Androida

Obstajajo testi, iz katerih je razvidno, da Huaweijev operacijski sistem deluje tudi do 60% hitreje kot Googlovi Android sistemi. The Gobal Times je zapisal: »Huawei intenzivno izvaja teste novega operacijskega sistema, ki bi za redno uporabo lahko bil nared v roku naslednjih nekaj mesecev. Proizvajalci pametnih telefonov, kot sta Oppo in Vivo, so poslali svoje ekipe na testiranje novega sistema, ki bi lahko delal tudi 60% hitreje kot Android«.


4. Huaweijev operacijski sistem ne podpira Googlovih storitev

Namreč, zaradi ameriške prepovedi, ki je sicer začasno zamrznjena, Google ne bi smel »dobavljati« svojega dela operacijskega sistema Android Kitajcem. To pomeni, nič Google Play trgovine, Google Maps, Gmail, ali ostalih aplikacij. Takole na prvi pogled izgleda, da bi lahko to Huaweiju povzročilo precej težav, vendar pa vseeno verjamemo, da lahko Huawei uspe tudi sam. Na primer, Aptoide je alternativna Android trgovina z 800,000 aplikacijami. Če lahko obstaja kaj takega, potem lahko tudi Huawei naredi nekaj podobnega.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

ZEBRA SYSTEMS s.r.o.

Opavská 6230/29a, Češka, , Tel: +420 596 912 961
Kibernetska varnost oziroma dober varnostni načrt je ključen za zaščito vseh kategorij podatkov pred krajo, izgubo ali okvaro. Sem spadajo občutljivi podatki, osebno prepoznavni ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več