Telefoni
23.01.2020 11:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

3 zanimive aplikacije za omejevanje uporabe pametnih telefonov

.. Kako bi spodbudili ljudi k zmernejši uporabi pametnih telefonov in podobnih naprav? Tovrstne dejavnosti so del zaveze podjetja Google k izboljšanju digitalnega počutja ..
3 zanimive aplikacije za omejevanje uporabe pametnih telefonov
3 zanimive aplikacije za omejevanje uporabe pametnih telefonov

Nedavno je Google predstavil t.i. Family Link, možnost za starševski nadzor. Ponudili so številne aplikacije za pregled in upravljanje prisotnosti na pametnem telefonu ter t.i. Focus Mode, funkcijo za zaustavljanje tistih aplikacij, za katere menite, da motijo vašo zbranost.

Svojo zavezo zdaj izpopolnjujejo s tremi novostmi, od katerih zagotovo najbolj izstopa papirna ovojnica, v katero fizično vstavite telefon in ga tako spremenite v (le) preprosto napravo za klicanje.

Ovojnica

Trenutno je aplikacija Envelope na voljo le za model Pixel 3a. Pri Googlu jo opisujejo kot “eksperimentalno aplikacijo, ki začasno spremeni vaš telefon v preprostejšo ter umirjeno napravo in vam pomaga, da se oddaljite od lastnega digitalnega sveta.”

Za začetek natisnete poseben dokument PDF, ki ga ponuja aplikacija in ga zložite v obliko ovojnice. Nato telefon zapečatite v notranjost ovojnice in ga uporabljate le skozi papir. Dostop je mogoč le do številčnice in kamere.

Za nastavitve, izdelavo same ovojnice in uporabo je potrebnega kar nekaj dela in časa, zato naj bi uporabniki raje izbrali možnost telefona “Ne moti” ali katero od drugih aplikacij za omejevanje uporabe digitalne naprave.

Številni uporabniki so bili ob predstavitvi ovojnice kritični in so se ideji celo malce posmehovali, drugi so dejali, da ni uporabna, tretji pa so idejo pozdravili in menijo, da bi se lahko razvila v “nekaj več” (zlasti, ker gre za odprtokodni projekt).

Mehurčki

Pri Mehurčkih (v trgovini Google Play jo najdete kot Activity Bubbles) gre za precej zanimiv koncept. Vsakič, ko odklenete telefon, bo v ozadju nastal mehurček. Dlje kot boste v tem času na telefonu, večji bo mehurček. Ko ponovno zaklenete telefon, mehurček preneha rasti, nastane nov mehurček in postopek se začne znova. Do konca dneva naj bi se tako na ozadju telefona pojavili večji in manjši mehurčki, odvisno seveda od številčnosti in dolžine uporabe mobilnega telefona.

Gre za dokaj preprost postopek, nastavite pa ga lahko prek same aplikacije (Activity Bubbles – A Digital Wellbeing Experiment).

Števec

Neprekinjeno delovanje merilnika časa med uporabo telefona se sliši kot recept za povečano anksioznost, toda štoparica zaslona bi dejansko lahko bila koristna.

Podobno kot mehurčki, je tudi ta aplikacija (v trgovini Google Play jo najdete kot Screen Stopwatch – A Digital Wellbeing Experiment) zasnovana kot živo ozadje, ki prikazuje uporabo telefona v realnem času in vam pove, koliko časa vsak dan preživite na telefonu.

Ko je telefon zaklenjen, se števec ustavi. Vsakič, ko ga odklenete, boste na domačem zaslonu dobili opomnik v obliki neprekinjenega seštevanja, ki naj bi vas opomnil, da odložite telefon in čas uporabite za kaj koristnejšega.

Kljub temu, da navedene novosti morda ne bodo množično uporabljane v praksi, je vsekakor dobrodošlo, da se tehnološki giganti zavedajo tudi temnejše plati uporabe modernih naprav in z zgledi ter omejevanjem poskušajo izboljšati digitalno dobro počutje uporabnikov.


Prijavi napako v članku