Računalništvo, telefonija
05.01.2017 09:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

15 mladih startupov, ki so danes vredni milijarde

..Silicijeva dolina lahko v zelo kratkem času ustvari ogromno iz nič. Dokaz iz prve roke je spodaj opisanih 15 startup podjetij, ki pred petimi leti sploh še niso obstajala, zdaj pa so vredna vsaj milijardo dolarjev..
15 mladih startupov, ki so danes vredni milijarde
15 mladih startupov, ki so danes vredni milijarde

Clyance (vrednost – 1 milijarda dolarjev)

Podjetje Cylance je ustvarilo produkt, ki z uporabo umetne inteligence analizira datoteko, ki jo nameravamo odpreti in ugotovi, ali je okužena z zlonamerno programsko opremo. Cylance na vsebino datoteke opozori v manj kot sekundi in s tem uporabniku lahko prihrani precej sivih las. Ustanovitelja podjetja sta Stuart McClure in Ryan Permeh, zelo znana akterja na področju varnosti, ki sta si svoje dobro ime ustvarila z delom pri podjetju McAfee.

Compass (vrednost – 1 milijarda dolarjev)

Podjetje deluje kot tradicionalni nepremičninski posrednik, le da uporabljajo tehnologijo, ki zmanjša čas in tveganje nakupa oziroma prodaje nepremičnine. Preko Compassove aplikacije stranke lahko dostopajo do dinamičnih informacij, od standardnih podatkov o soseskah in cenovnem rangu do naprednejših matrik, kot so letne analize in cene po kvadratnih metrih.

Illumio (vrednost – 1 milijarda dolarjev)

Podjetje, ustanovljeno leta 2013 se je iz sence dvignilo leta 2014, le šest mesecev pozneje pa so, zahvaljujoč novemu pristopu k varnosti, že dosegli vrednost ene milijarde dolarjev. Njihova glavna ideja je samodejno opazovanje aplikacij, ki spremljajo svoje delovanje in pazijo, da ne počnejo stvari, ki jih ne bi smele. Stranke tako lahko namestijo programsko opremo, ki spremlja aplikacije iz lastnega podatkovnega centra, ali pa najamejo oblačne storitve podjetja Illumio, kjer potem oni opravljajo delo namesto njih.

Carbon3D (vrednost – 1 milijarda dolarjev)

Podjetje Carbon3D je pritegnilo pozornost javnosti in medijev zaradi inovativne metode, s katero, po domače rečeno, ustvarjajo objekte iz tekoče smolnate juhe. Postopek je seveda precej bolj zapleten, kot se morda sliši, Carbon3D pa je že uspel pritegniti pozornost velikanov, kot sta Ford in Johnson & Johnson. Stroji in izdelki podjetja Carbon3D so tako že v fazi testiranja.

Opendoor (vrednost – 1,1 milijarde dolarjev)

Podjetje Opendoor stavi na to, da lastniki hiš in stanovanj raje pristanejo na zagotovljen nižji znesek prodaje kot na bolj mamljivo, a negotovo prodajo po višji ceni. Njihova storitev tako izračuna optimalno tržno vrednost izbrane nepremične in lastnikom takoj ponudi plačilo, tako da se jim ni potrebno ukvarjati z dolgotrajnimi in nadležnimi postopki prodaje.

Uptake Technologies (vrednost – 1,1 milijarde dolarjev)

Startup, ki se je na začetku ukvarjal z manjšimi analizami podatkov, danes sodeluje s podjetji, kot je Caterpillar, in predstavlja analitično hrbtenico težkih industrij – gradbeništvo, železniški promet itd. Njihove analize in senzorji pomagajo podjetjem napovedati zaslužek in prihraniti kar precej denarja.

Flatiron Health (vrednost – 1,1 milijarde dolarjev)

Startup Flatiron Health se ukvarja z zbiranjem raznoraznih zdravstvenih podatkov in jih v organizirani in pregledni obliki ponuja zdravnikom, bolnikom in raziskovalcem. Da so njihove storitve še kako iskane, je pokazalo eno največjih farmacevtskih podjetij na svetu Roche, ko je januarja letos v Flatirion Health vložilo 175 milijonov dolarjev.

Zoox (vrednost – 1,55 milijarde dolarjev)

Kljub temu da je podjetje Zoox še precejšnja neznanka, je zbralo že 290 milijonov dolarjev za svoj še nevideni produkt. Edini namig, ki ga je ustanovitelj podjetja Tim Kentley-Klay podal o svojem produktu, je, da naj bi šlo za Disneyland na ulicah.

Instacart (vrednost – 1,9 milijarde dolarjev)

Pogosto imenovan “Uber za špecerijo”, Instacart eliminira potrebo po fizičnem nakupovanju v trgovini z živili. Storitev temelji na ideji dostave živil na dom, ki jih za kupca v lokalnih trgovinah nabere “osebni nakupovalec”.

Oscar (vrednost – 1,5 milijarde dolarjev)

Josh Kushner, ustanovitelj podjetja Oscar, želi spremeniti zdravstveno industrijo z ustvarjanjem boljše uporabniške izkušnje kar se tiče zdravstvenega zavarovanja. Nekoliko narobe pa mu trenutno hodi izvolitev Donalda Trumpa za ameriškega predsednika, saj se poslovni model podjetja ne sklada najbolj s Trumpovimi idejami.

Quanergy (vrednost – 1,6 milijarde dolarjev)

Startupi, ki se ukvarjajo z razvojem samovozečih vozil, niso edini, ki so prilezli do milijardne vrednosti. Podjetje Quanergy na primer ne gradi lastnega vozila, ampak razvija poseben sistem 3D zaznavanja okolice LiDAR, ki ga samovozeča vozila uporabljajo, da “vidijo” svet. Zanimanje za tehnologijo so med prvimi izkazali pri Mercedes-Benzu in Hyundaiju, ki so z inovativnim startupom že sklenili sodelovanje.

Blue Apron (vrednost – 2 milijardi dolarjev)

Blue Apron ponuja idealno storitev za lene kuharje. Naročniku namreč v škatli na dom pošljejo tako recept kot tudi natančno odmerjene sestavine za izbrano jed, kar pomeni, da se ta skuha praktično samodejno. Kljub temu da je podjetje prisotno šele od leta 2012, se Blue Apron lahko pohvali že z 800-milijonskim zaslužkom v letu 2016.

Avant (vrednost – 2 milijardi dolarjev)

Avant je eden od najvrednejših in najbolj obetavnih startupov iz Chicaga. Pri podjetju se ukvarjajo s spletnimi posojili, njihovo ciljno občinstvo pa so predvsem posamezniki z nižjimi kreditnimi zmožnostmi. Do danes je podjetje izdalo več kot 500.000 posojil v vrednosti več kot 3 milijarde dolarjev.

Zenefits (vrednost – 2 milijardi dolarjev)

Vrednost Zenefitsa je letos močno padla. Startup, ki je dosegel že mejo 4,5 milijard dolarjev, je doživel velik padec, ko je bilo ugotovljeno, da prvi mož podjetja s posebej prilagojenim programom goljufa državo. Po prihodu novega direktorja je podjetje obrnilo nov list in začelo novo uspešno poglavje. Padec vrednosti so uspeli zajeziti, zdaj pa že delajo na ponovnem vzponu. Glede na to, da je podjetje staro vsega pet let, pa tudi vrednost dveh milijard ameriških dolarjev niti pod razno ni slaba!

Pivotal (vrednost – 2,8 milijarde dolarjev)

Pivotal prodaja in ustvarja specifična programska orodja in opremo tako za uveljavljena velika podjetja kot tudi mlade startupe, ki jim manjka le še majhen delček sestavljanke do uspeha. Med njihovimi najbolj vidnimi strankami tako na primer najdemo podjetja Mercedes-Benz, General Electric, Comcast in številna druga.


Prijavi napako v članku