Poslovne rešitve
13.09.2022 15:06
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

15 idej za zmanjšanje porabe papirja

Ste kdaj pomislili, koliko dreves vsak dan porabimo za izdelavo papirja? “Veliko” je odgovor, ki ne prikaže dovolj jasne slike. 16 milijonov (16.000.000!) dreves na dan gre zgolj za papir.

S takim tempom bi našo zeleno deželico v manj kot 3 mesecih spremenili v golo puščavo brez enega samega drevesa.

Čeprav se zdi, da je papir nujen sestavni del poslovnega vsakdana, pa vseeno obstaja nemalo načinov, ki pripomorejo k manjši porabi.

Z optimizacijo interne komunikacije

 • Ne tiskajte elektronske pošte. V podpisu emailov že več kot desetletje gledamo pripis “Pomislite, preden natisnete!”, kljub temu pa tiskalniki vsak dan natisnejo milijone emailov.
 • Za prebiranje ne tiskajte člankov, dokumentacije za razpise, seznamov opravil in agend sestankov. Programska oprema danes omogoča celovito delo z elektronskimi dokumenti, vključno s komentiranjem, posredovanjem, verzioniranjem, arhiviranjem, ipd.
 • Vso interno komunikacijo preselite na splet. Nobenega razloga ni več, da bi sodelavcem sporočila puščali na samolepilnih listkih. Slack, Skype in podobna orodja (tudi elektronska pošta) rešujejo iste težave, s tem da so hitrejša, se ne izgubijo in ne uničujejo dreves.

Z optimizacijo tiskalnika

 • Spodbujajte varčno vedenje zaposlenih tako, da ob tiskalniku postavite opomnik ali opozorilo. Morda bo ravno to sodelavca spomnilo, da tiskanje ali kopiranje v njegovem primeru dejansko ni nujno potrebno.
 • Sodobni tiskalniki omogočajo štetje kopij tudi za posameznega uporabnika – nagradite zaposlenega, ki je v zadnjem mesecu natisnil najmanj strani.
 • Dokumente tiskajte obojestransko.
 • Pri pripravi na tisk poskušajte čim več vsebine spraviti na eno stran. To lahko dosežete z manjšo velikostjo pisave, manjšimi robovi ali razmiki med vrsticami, ipd.
 • Uporabljajte tanjši papir. Dodaten bonus je tudi to, da je tak papir cenejši!

Z optimizacijo poslovanja podjetja

 • Marsikatero podjetje promocijske letake tiska zgolj iz navadekljub temu, da so se njihove stranke že zdavnaj preselile na splet. Vprašajte se, če je tiskan letak še vedno najboljši kanal za doseg potencialnih strank.
 • Odjavite se od prejemanja nenaslovljene papirnate pošte. Na pošti kupite APEK nalepko in jo nalepite na poštni nabiralnik. 0,42 € je zanemarljiv strošek v primerjavi s prihranjenim časom (in rešenimi drevesi).
 • Črtajte nepotrebna poročila ali pa jih skrajšajte. Naj ne bodo sama sebi namen. Jih sploh kdo pregleda in pomembneje, jih uporabljate za sprejemanje poslovnih odločitev?
 • Spremenite način sodelovanje z računovodjem oz. računovodskim servisom. Veliko papirja se porabi z ustvarjanjem kopij računov za arhiv – enega za podjetje, drugega za računovodstvo. Z elektronskim arhivom, do katerega imata dostop obe strani, se nepotrebno kopiranje računov povsem odpravi.
 • Elektronski arhiv koristi tudi pri interni organizaciji. Digitalizacija in dokumentni sistemi omogočajo centralizacijo hranjenja vse dokumentacije, kar zagotovi, da vsi zaposleni delajo na eni (zadnji) verziji dokumenta, ki pa je varno shranjena v oblaku.
 • Svoje dobavitelje prosite, da vam račune posredujejo v elektronski obliki. To je učinkoviteje tako za tistega, ki jih izdaja (brez tiskanja, kuvertiranja in pošiljanja preko pošte; poleg tega so elektronski računi v povprečju poravnani hitreje), kot tudi za tistega, ki jih prejme (brez odpiranja kuvert, razvrščanja, potrjevanja, hranjenja, ipd.).
 • V povezavi s prejšnjo točkotudi vi ne izdajajte papirnatih računov.

Kako porabiti odvečen papir

Vsemu papirju se seveda ne morete izogniti. Najmanj, kar lahko naredite je, da ga uporabite večkrat. Tudi če je že delno popisan ali potiskan, ga lahko uporabite za zapiske, testne tiske, ipd. “Šmir papirnaj ne leti takoj v smeti.

Poleg tega predlagamo še:

 • Reciklirajte. Uporabljajte ločene koše za odpadke, tako doma, kot tudi v službi.
 • Naučite se izdelovanja papirnih letal in v podjetju priredite tekmovanje. Kdo izdela najlepše letalo? Čigavo leti najdlje? Tovrstne aktivnosti pripomorejo k večji pripadnosti, boljši povezanosti ekipe in dodatni motivaciji.
 • Izdelajte origami. Splet je poln zanimivih in enostavnih video navodil, ki vam bodo pomagala izdelati različne papirnate kreacije. Od žab, žiraf in žoln, pa vse do božičnih okraskov.
 • Uporabite ga za kurjavo, za podlago v živalskih kletkah, za kompost, podarite ga šoli.

Pri prihranku s papirjem vam torej lahko pomaga tudi tehnologija. AccountingBox vam omogoča izdajo elektronskih računov (e-račun, PDF, ipd.), digitalizacijo prejetih računov, elektronski dokumentni sistem, ipd. Brezplačno ga lahko preizkusite z registracijo na tej povezavi.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalno poslovanje

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PRONET Kranj, d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri PRONET Kranj, d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PRONET Kranj, d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

Editor d.o.o.

Velika pot 29, 5250 Solkan, Tel: 08 200 17 70
Družba Editor že več kot 15 let razvija rešitve za digitalno preobrazbo podjetji. Našim strankam in poslovnim partnerjem nudimo celovit nabor integriranih rešitev za spletno ... Več
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več