Triki in nasveti
11.02.2018 06:07
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 preprostih korakov za varnejše brskanje

..Če se jih boste držali, boste pred nepridipravi precej bolj varni..
10 preprostih korakov za varnejše brskanje
10 preprostih korakov za varnejše brskanje

Vsak človek se rad počuti varno. Ker nevarnosti prežijo na vsakem koraku, pa je treba v današnjem času za varnost poskrbeti z ustreznimi varovalnimi mehanizmi. To še posebej drži za splet, saj so spletni kriminalci vedno korak pred proizvajalci varnostnih rešitev. Kljub temu pa lahko z zgolj z upoštevanjem nekaj preprostih varnostnih priporočil ostanete varni. V nadaljevanju vam predstavljamo deset priporočil, ki so jih sestavili pri Microsoftu.


1. Zaščitite svoj računalnik, telefon in tablico

Če želite ostati varni na spletu, morate poskrbeti za to, da je vaš računalnik, telefon ali tablični računalnik zaščiten pred zlonamernimi kodami. To pomeni, da morate imeti nameščeno kakovostno protivirusno zaščito, ki je posodobljena. Redno morate posodabljati tudi operacijski sistem.

2. Zaščitite svoje podatke

V vsakem primeru morate poskrbeti za zaščito osebnih podatkov. Pri spletnih storitvah poskrbite za močna dostopna gesla, za podatke na računalniku pa poskrbite z rednim izdelovanjem varnostnih kopij.

3. Bodite previdni, na kaj klikate

Tretji nasvet se nanaša na klikanje na različne spletne povezave in priponke oziroma dokumente. Splošno priporočilo je, da morate biti pri tem zelo previdni in morate dvakrat premisliti, preden kaj kliknete. To še posebej drži za povezave in priponke, ki jih prejmete po elektronski pošti od neznanih pošiljateljev. Te namreč predstavljajo največjo nevarnost za vse vaše naprave, vključno s pametnimi telefoni in tablicami


4. Pazite na svojo digitalno identiteto

Na spletu morate biti zelo previdni pri deljenju osebnih podatkov. Če pristanejo v rokah nepridipravov, lahko hitro pride do kraje identitete in s tem do potencialnega izsiljevanja in kraje finančnih sredstev.


5. Preprečite spletne goljufije

Spletni kriminalci z različnimi prijemi poskušajo prelisičiti uporabnike spleta. Poslužujejo se različnih spletnih prevar in uporabljajo zlonamerne aplikacije, ki o vas zbirajo osebne podatke in informacije. Te nato uporabljajo za krajo identitete ali finančnih sredstev. Zaradi tega dodatna previdnost pri prebiranju elektronske pošte ali pri uporabi družbenih omrežjih nikoli ni odveč.


6. Deli varno

Šesti nasvet se nanaša na deljenje podatkov. Te delite s preverjenimi spletnimi mesti in zgolj prek storitev, ki zagotavljajo varno povezavo (na primer HTTPS) in vedno zahtevajo prijavo.


7. Ne izpostavljajte se spletnim nevarnostim

Vedno morate biti previdni pri spletnih straneh, ki jih ne poznate ali so sumljive. Če dvomite v pristnost spletne strani, vanjo nikar ne vnašajte osebnih in finančnih podatkov, ampak jo preprosto zapustite.


8. Kupujte pametno

Ko ste na spletu, morate paziti, da je spletno mesto, na katerem kupujete, zaščiteno z varno povezavo, saj je to edini način, da bodo vaši podatki ostali varni pred nepridipravi. Vsekakor pa ni priporočljivo, da pri uporabi javno dostopnega brezžičnega omrežja (na primer v spletnih kavarnah, bolnišnicah in drugih javnih mestih) plačujete položnice, opravljate spletne nakupe ali uporabljate spletno bančništvo.

9. Posodobite spletni brskalnik

Za varno brskanje po spletu morate vedno poskrbeti, da je vaš spletni brskalnik zaščiten pred spletnimi napadi in najnovejšimi grožnjami, ki vam grozijo na spletu. Poleg tega bo spletni brskalnik ščitil vašo zasebnost, saj nove različice prinašajo novejša orodja, ki preprečujejo deljenje osebnih podatkov.

10. Poskrbite za varnost najmlajših

Na spletu največ nevarnosti grozi najmlajšim, saj se ti še ne zavedajo vseh nevarnosti. K sreči jih lahko zaščitite z uporabo ustrezne programske opreme in specializiranih orodij, ki so namenjena zagotavljanju večje varnosti (na primer z uporabo starševskega nadzora).


Prijavi napako v članku