Dodatki za računalnike
24.10.2011 16:36

Deli z drugimi:

Share

10 let popularnega iPoda

Vsega skupaj je Apple do sedaj prodal že 320 milijonov kosov naprave iPod.
Vsega skupaj je Apple do sedaj prodal že 320 milijonov kosov naprave iPod.

Apple je pred desetimi leti, 23. oktobra 2001, predstavil svoj ​​prvi predvajalnik glasbe iPod, ki je v kombinaciji s storitvijo iTunes spremenil celotno glasbeno industrijo. Prve enote so vsebovale trdi disk kapacitete 5 GB, na katere je bilo mogoče shraniti preko 1000 glasbenih datotek, njihova cena pa se je gibala nekje na 400 ameriških dolarjih. Kljub številnim kritikam in dokaj visoki ceni, je Applu v prvih dveh mesecih uspelo prodati približno 125.000 kosov omenjene naprave. Prodaja je sčasoma začela hitro rasti, ponudba pa se je razširila s pomočjo različnih oblik, barv in zmogljivosti.

Apple je na vrhuncu priljubljenosti naprave, kar štiri leta zapored prodal več kot 50 milijonov iPodov letno. V svojem zadnjem proračunskem obdobje, je Apple prodal 42 milijonov teh naprav, katerih priljubljenost se naprej upada, predvsem zaradi vedno večje priljubljenosti pametnih telefonov, ki ponujajo večino funkcij klasičnih predvajalnikov glasbe.

Če se sprašujete od kod ime iPod, naj vam povemo kratko zgodbo. Ime si je izmislil Vinné Chieco, svobodni tekstopisec, ki ga je Apple najel za predstavitev novega predvajalnika širši javnosti. Ko je Cheiceo zagledal prototip naprave, se je spomnil filma 2001: A Space Odyssey in fraze “Open the pod bay door, Hal”, kjer se je “pod” nanašal na vesoljsko plovilo. Chiecotu se je nato porodila povezava med tem plovilom in novo tehnologijo podjetja Apple, a se je izkazalo, da je ime že zavzeto, zato je polne pravice do uporabe blagovne znamke, Apple dobil še-le v letu 2005. Kaj reči druga kot vse najboljše iPod.

Vas zanima več iz te teme?
predvajalniki

Prijavi napako v članku