Varnost
12.06.2021 14:53
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

0-day ranljivost v WordPress vtičniku

Skupina za obveščanje o grožnjah Wordfence, je odkrila, da Fancy Product Designer, vtičnik za WordPress, ki je nameščen na več kot 17.000 spletnih mestih, vsebuje kritično ‘0-day’ ranljivost pri nalaganju datotek.

Hekerji ranljivost aktivno izkoriščajo za nalaganje zlonamerne programske opreme na spletna mesta, na katerih je vtičnik nameščen.

Skupina je ranljivost odkrila oz. dokazala 31. maja ter to takoj sporočila razvijalcu vtičnika.

Fancy Product Designer je orodje za dodajanje zmogljivih možnosti prilagajanja izdelkov na spletnem mestu, ki omogoča oblikovanje popolnoma prilagodljivih izdelkov (barva, besedilo, velikost…) od majic do etuijev za telefone, z možnostjo nalaganja slik in PDF datotek, ki jih je mogoče dodati izdelkom, da kupci točno vedo, kaj dobijo.

»Na žalost je vtičnik sicer imel kar nekaj preverjanj za preprečevanje nalaganja zlonamernih datotek, vendar so bili ti pregledi premalo podrobni in jih je bilo mogoče zlahka zaobiti, kar je napadalcem omogočilo, da naložijo izvršljive PHP datoteke na katero koli spletno mesto z nameščenim vtičnikom«, je Wordfence zapisal v objavi v preteklih dneh.

‘0-day’ ranljivost za popoln nadzor

Napadalec lahko doseže oddaljeno izvajanje kode na prizadetem spletnem mestu, kar mu omogoča popoln prevzem spletnega mesta, so opozorili raziskovalci. Wordfence ni delil tehničnih podrobnosti ranljivosti, je pa že 30. januarja našel dokaze o možnosti zlorabe.

Prav tako so dejali, da bi lahko kritično ‘0-day’ ranljivost izkoristili v izbranih konfiguracijah, tudi če vtičnik ni aktiven, zato pozivam, da čim prej namestite posodobljeno verzijo vtičnika (4.6.9), ki je odpravila zgoraj omenjeno ranljivost pri nalaganju datotek in je že na voljo od 2. junija.

Kako se ubraniti?

Svetuje Smart Com etični heker in strokovnjak za kibernetsko varnost >>

Vas zanima več iz te teme?
varstvo podatkov Smart Com

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SMART COM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SMART COM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SMART COM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,