Računalništvo, telefonija
16.11.2021 09:00
Posodobljeno 4 dnevi nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kateri zunanji disk potrebujete? SSD ali HDD?

Količina podatkov se nevzdržno povečuje. Tudi če imate enega ali več SSD ali HDD diskov z nekaj terabajti prostora, se lahko zgodi, da jih boste v manj kot enem letu popolnoma napolnili.

Velikost datotek je neprimerljiva z izpred nekaj leti. Ena računalniška igra se giblje tudi med 100 in 200 gigabajti. Filmi v večji kakovosti (4K, 8K) prav tako zasedejo veliko več prostora kot filmi v ločljivosti 1080p ali 1440p. Razliko lahko občutite že na platformi Youtube, ko izberete večjo kakovost, in nekateri uporabniki s slabšo internetno povezavo imajo težave pri pretakanju vsebine. Kaj storiti, ko dosežete polno zasedenost diskov? Ena možnost je, da enostavno odstranite del filmske ali glasbene knjižnice in ostale datoteke, ki jih ne uporabljate. Za mnoge to ne pride v poštev, zato je edina logična rešitev nadgradnja shranjevalnega pogona. Lahko se odločite za nadgradnjo obstoječe strojne opreme, kjer pa morate biti pozorni na število preostalih priključkov (SATA, PCI Express) na osnovni plošči. Na prenosnikih je zgodba drugačna, saj zasnova običajno ne dovoljuje nadgradnjo HDD oziroma SSD diskov. V tem primeru so edina logična rešitev zunanji trdi diski in SSD diski.

Če morate izbrati samo enega, katerega izbrati? Čeprav so si po fizičnih specifikacijah zelo podobni, SSD in HDD shranjujejo podatke na različne načine.

Kakšna je razlika med SSD in HDD zunanji diski?

Tradicionalni vrteči HDD disk je vrsta nehlapnega pomnilnika, kar pomeni, da informacije ostanejo na njem tudi, ko je sistem izklopljen. Za lažjo predstavo RAM oziroma sistemski pomnilnik je vrsta hlapnega pomnilnika, na katerem se podatki odstranijo, ko skozi ne teče električna energija.

Trdi disk je v bistvu sistem za shranjevanje podatkov, ki za branje in zapisovanje uporablja gibljive elektromehanske dele z magnetnim materialom. Večina trdih diskov vsebuje okrogle ploščate diske iz stekla ali kovine, imenovane plošče. Slednje se vrtijo, medtem ko magnetne glave na premični roki berejo in zapisujejo podatke na površino plošče.

SSD pogon za shranjevanje in zapisovanje uporablja različne notranje komponente. Namesto mehanskih gibljivih delov uporablja dva mikročipa: bliskovni (flash) pomnilniški čip, ki shranjuje podatke, in krmilni čip, ki upravlja s podatki in komunicira z računalnikom.

Slabosti in prednosti zunanjih diskov: katerega izbrati?

Običajno so zunanji trdi diski (HDD) cenovno ugodnejši in kar je najpomembneje, na voljo so v večjih kapacitetah, tudi vse do 20 TB za uporabnike, ki radi rudarijo s trdimi diski ali pa za tiste, ki radi dopolnjujejo digitalno zbirko filmov, serij in podobnega. Zaradi mehanskih delov pa so bolj izpostavljeni okvaram. Udarci in tresljaji lahko poškodujejo podatke, v skrajnih primerih pa celo uničijo trdi disk. SSD je prenosljiv in predvsem bolj robusten. Ker uporablja bliskovni čip za shranjevanje podatkov in ne gibljive dele, je bolj odporen na fizične poškodbe. Če potrebujete večje kapacitete za manjšo ceno, se odločite za zunanji HDD disk. Če pa potrebujete hitrost, je edina razumna izbira zunanji SSD disk.

Ker se bliža Black Friday, najbolj pričakovani prodajni praznik, smo za vas zbrali tri vrhunske SSD diske, ki ponujajo najboljšo zmogljivost v svojem razredu.

zunanji-diski-SSD-HDD-zunanji-SSD diski

Zunanji SSD disk Samsung T7 razpolaga z 1 terabajtom prostora, kar je v današnjih časih dovolj za shranjevanje številnih prostorsko najbolj zahtevnih iger (Call of Duty, Forza Horizon 5 …), za ustvarjanje bogate filmske knjižnice, številne fotoalbume in vse delovne dokumente, ki jih potrebujete pri vsakdanjem delu. Podatki potujejo preko USB 3.2 Gen2 vmesnika in s pomočjo vgrajene tehnologije PCIe NVMe, ki zagotavlja hitrosti prenosov do 1050 MB/s, kar je skoraj dvakrat več kot pri predhodniku T5. Samsung T7 ima izjemno tanko in lahko zasnovo, zato ga lahko brez težav prenašate v žepu ali nahrbtniku. Podatke varuje integrirana AES 256-bitna enkripcija.

zunanji-disk-SSD-HDD-zunanji-SSD diski-1

Druga odlična izbira je zunanji SSD disk PNY Pro Elite 500 GB, ki je dober primer, kako je hiter razvoj SSD tehnologije prinesel številne pocenitve. V kompaktnem aluminijastem ohišju se nahaja USB 3.1 Gen2 Type-C vmesnik, ki nudi visoke hitrosti do kar 875 MB/s. Zasnovan predvsem za uporabnike, ki veliko potujejo ali pa uporabljajo več naprav. Sedaj lahko hitro in brez težav prenesete večje datoteke na PNY Pro Elite, ki ga enostavno preklopite na drugo napravo in nadaljujete z delom.

zunanji-diski-SSD-HDD-zunanji-SSD diski-2

Zadnji, vendar nič manj pomemben je zunanji SSD disk Crucial X8 s kapaciteto 500 gigabajtov. Gre za izjemno hiter zunanji SSD disk, ki preko USB 3.1 Gen2 zagotavlja hitrosti branja do 1050 MB/s. Priključite ga lahko na USB-C in tudi USB-A naprave. Za lažjo primerjavo, Crucial X8 podatke nalaga kar 7-krat hitreje od povprečnega HDD diska in kar 100-krat hitreje od USB ključa.

Če bi si radi ogledali še ostalo ponudbo zunanjih SSD in HDD diskov, obiščite spletno stran links.si, kjer boste do 28. 11. nakupovali z Black Friday popusti na izbrane zunanje SSD diske.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ)

Gregorčičeva ulica 19, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 907 34 61
Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici (FUDŠ) je bila kot samostojen zasebni visokošolski zavod ustanovljena leta 2006. Na fakulteti se izvajajo študijski programi ... Več

AIKWIT d.o.o.

Ljubljanska cesta 84, 1354 Horjul, Tel: 01 620 26 16
Aikwit je sodobno tehnološko podjetje, ki svojim strankam, ki potrebujejo velike količine prevodov v kratkem času, zagotavlja prevajanje besedil v evropske jezike. Pred dvema letoma ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

PROWEB SOLUTIONS, Sebastijan Jakomini s.p.

Potrčeva cesta 50, 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655