Operacijski sistemi
05.07.2016 07:13
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Znova se pojavljajo informacije, da Samsung in Huawei zapuščata platformo Android

Podjetje Google lahko policiji posreduje podatke, ki so shranjene na mobilni napravi Android!
Podjetje Google lahko policiji posreduje podatke, ki so shranjene na mobilni napravi Android!

V preteklih tednih se je začelo pojavljati vse več informacij o tem, da naj bi tako Samsung kot tudi Huawei počasi a postopoma zmanjševala svojo odvisnost od platforme Android in s tem od podjetja Google. Za slednjega je omenjeno slaba novica saj Samsung in Huawei, glede na prodajo pametnih telefonov Android, predstavljata dva najpomembnejša partnerja.

Stanje na trgu je, vsaj glede tržnih deležev, že dolgo zrelo za nove alternative. Po podatkih podjetja Gartner, ki se ukvarja s tržnimi raziskavami, naj bi Android zasedal 84 odstotni tržni delež. Slednje ni presenetljivo saj je Android edina alternativa za vse proizvajalce pametnih telefonov z izjemo podjetja Apple. Na drugem mestu je pričakovano iOS, ki zaseda 15 odstotni tržni delež. Vse morebitne ostale alternative kot sta na primer BlackBerry OS 10 ali pa Windows OS na trgu pametnih telefonov nimajo možnosti uveljavitve saj so jih uporabniki in razvijalci aplikacij več kot očitno zavrnili.

Razlogov zakaj bi se Samsung in Huawei odločila za takšen korak je seveda več. Platforma Android je popolna zmešnjava. Posodobitve operacijskega sistema so praktično neobstoječe saj je po skoraj enem letu od predstavitve aktualna različica 6.0 Marshmallow nameščena na zgolj 10 odstotkov pametnih naprav Android. Rezultat je katastrofalen tako iz vidika uporabniške izkušnje kot tudi varnosti. Najnovejše različice seveda vsebujejo tudi najboljšo zaščito in če 90 odstotkov uporabnikov platforme te zaščite nima je izpostavljenost nepridipravom toliko večja.

Drugi razlog je morebiti tudi sam pritisk Googla. Slednji se je javno že poigraval z mislijo uvedbe sramotilnega stebra, ki bi pritiskal na proizvajalce naj več naporov in sredstev vložijo v posodobitev operacijskih sistemov na obstoječih modelih pametnih telefonov. S tem pa smo tudi pri tretjem razlogu. Seznam podjetij, ki prodajajo pametne telefone Android in pri tem ustvarjajo dobiček je zelo kratek. Podjetja kot so HTC, LG, Sony in Motorola se ne morejo pohvaliti s poslovnimi rezultati. Izjema je Samsung vendar pa se tudi ta niti slučajno ne more primerjati z dobički podjetja Apple, ki si lasti tudi do 90 odstotkov celotnega ustvarjenega dobička v mobilni industriji.

Za uporabnike to pomeni, da so njihovi pametni telefoni hitro zastareli. Podjetja raje investirajo v nove modele kot pa posodobitve starih in posledično je stanje takšno kot je. Zato ne preseneča, da pri Samsungu razvijajo lastni operacijski sistem Tizen in kot kažejo neuradne informacije se enakega lotevajo tudi pri Huawei.


Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku