Telefoni
05.05.2018 06:23
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Znanstveniki razvili okolju prijazno in poceni baterijo na osnovi vode

Znanstveniki razvili okolju prijazno in poceni baterijo na osnovi vode
Znanstveniki razvili okolju prijazno in poceni baterijo na osnovi vode

Prekratka življenjska doba baterije je eden največjih problemov za večino uporabnikov sodobnih mobilnih naprav. Ti se namreč čez dan praktično ne morejo ločiti od njih, saj jih uporabljajo za zagon številnih aplikacij, gledanje videoposnetkov, brskanje po spletu in podobno. Zato ne preseneča, da se mnogim uporabnikom pametnih mobilnih telefonov baterija izprazni še pred koncem delovnega dne.


Zaradi tega znanstveniki ni raziskovalci že dalj časa razvijajo baterijo, ki bi imela večjo zmogljivost pri enaki velikosti, omogočala bi hitro polnjenje in počasno praznjenje ter bi bila kar se le da poceni. Temu cilju so se doslej kot kaže najbolj približali znanstveniki univerze iz Stanforda, saj jim je uspelo pripraviti edinstveno baterijo. Temelji namreč na osnovi vode, kar pomeni, da je okolju prijazna, lahko shrani energijo, ki je proizvedena iz obnovljivih virov energije, kot sta na primer veter in sonce, ter je nadvse poceni za proizvodnjo, kar pomeni manj stroškov za kupce.


Znanstvenikom je uspelo izdelati prototip baterije na vodni osnovi, ki v dolžino meri osem centimetrov, proizvede pa lahko okoli 20 milivatnih ur električne energije. Čeprav ta energija še ni dovolj niti za pogon ročne ure, so znanstveniki prepričani, da se bo to že kmalu spremenilo na boljše. Poleg tega lahko novost brez večjih težav zdrži do 10.000 polnjenj, kar je precej več v primerjavi z obstoječimi rešitvami. Ko bo novost nared za množično prodajo naj bi bila do petkrat cenejša v primerjavi z obstoječimi.


Prijavi napako v članku