Računalništvo, telefonija
23.09.2016 13:59

Deli z drugimi:

Share

Znanstveniki lahko razberejo vaša skrita čustva preko WiFi-ja

Znanstveniki lahko razberejo vaša skrita čustva preko WiFi-ja
Znanstveniki lahko razberejo vaša skrita čustva preko WiFi-ja

V zadnjem času se dosti pozornosti posveča strojnim sistemom za razbiranje čustev. Večinoma gre za uporabo algoritmov strojnega učenja za identifikacijo čustev izraženih na obrazu, v govoru in izbiri besed kot taki.

Takšni sistemi so dokaj uspešni a so nekoliko omejeni v smislu, da lahko zaznajo zgolj tisito, kar je opazno navzven; oseba še vedno lahko skrije svoja prava čustva.

Na MIT (CSAIL – Computer Science and Artificial Intelligence Lab) so ustvarili sistem imenovan EQ-Radio, ki uporablja radijske signale brezžičnega routerja in deluje tudi če oseba ne govori ali pa ohranja brezizrazen obraz.

EQ-Radio je sestoji iz treh elementov. RF oddajnik oddaja nizkofrekvenčne radijske valove, ujame njihove odboje od predmetov v okolju. Algoritem nato loči srčni utrip in dihanje od ostalih informacij ter izmeri intervale med utripi srca. Informacije so nato podane klasifikatorju delujočem na principu strojnega učenja; ta informacije končno poveže s čustvenim stanjem.

Sistem so primerjali z elektrokardiogramom in pokazali odstopanja v zaznavanju srčnega utripa s povprečjem 3,2 milisekunde. 97% napak je bilo manjših od 8 milisekund. Natančnost zaznavanja srčnega utripa je pomembna saj se pri napaki 30 milisekund ali več natančnost identifikacije čustev zmanjša na nekoliko nad 50%.

Preizkušanje je potekalo do razdalje treh metrov z udeleženci poskusa v različnih položajih. Sistem ostaja natančen tudi ko je oseba obrnjena proti napravi z bokom ali hrbtom. V 72, 3 do 87% so pravilno identificirali čustva. Uporaba EKG je bila konstantno bolj natančna a samo za 1,2 odstotka.

Ker je EQ-Radio dovolj robusten za uporabo zunaj laboratorija se porajajo etični pomisleki o kršenju zasebnosti. Pomislekom navkljub (in morebiti ravno zaradi razlogov porajajočih pomisleke) je naprava je zanimiva za trženje izdelkov — podjetja bi lahko razvila izdelke usklajene s čustvenimi odzivi potrošnikov. Tudi v medicini bi lahko pridobili pomembne podatke brez invazivnih elektrod.


Prijavi napako v članku