Računalništvo, telefonija
27.11.2012 11:29
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Znanje IT v Sloveniji obstaja, treba ga je le ustrezno aktivirati!

Znanje IT v Sloveniji obstaja, treba ga je le ustrezno aktivirati!
Znanje IT v Sloveniji obstaja, treba ga je le ustrezno aktivirati!

»PIES 2012, Posvetovanje o informatiki v energetiki je tudi letos uspešno pod streho. Že sedaj pa vas vabimo na šestega, ki bo novembra prihodnje leto,« je ob zaključku posvetovanja navzoče nagovoril Miran Novak, sopredsedujoči programskega odbora PIES, in dodal: »PIES ste vi, informacijski strokovnjaki in uporabniki informacijskih storitev. Vaši prispevki in mnenja se preko PIES-a slišijo tudi izven ozkega strokovnega kroga, slišijo pa se tudi med odločevalci in regulatornimi organi.«


Na že petem posvetovanju, ki je potekalo med 22. in 23. 11. 2012, se je zbralo ogromno informatikov in naprednih uporabnikov informacijskih tehnologij v energetiki, ki so v dveh dneh poslušali 35 predavanj in bili priča dvema okroglima mizama. »Kakovost predstavljenih člankov je bila izjemna, o čemer priča tudi dejstvo, da sta bili obe predavalnici polni ves čas posvetovanja. Še zlasti sta bili udarni okrogli mizi: prva, ki je razgalila precejšnjo neurejenost odnosov deležnikov trga z električno energijo in skoraj popolno neurejenost odnosov deležnikov na trgu s plinom, ter druga, ki je opozorila na boleče točke varovanja osebnih podatkov znotraj procesov trgovanja z energijo,« je povedal Rok Rupnik, predsednik društva DIES, ki je organiziralo posvetovanje.

PIES je bil tudi letos razdeljen na dva dela: prvi dan je bil namenjen direktorjem energetskih podjetij in vsem tistim, ki pripravljajo strateške usmeritve razvoja energetike pri nas. Tako imenovani Poslovni PIES je letos postregel z rekordno udeležbo. Na naše povabilo se je odzvalo lepo število vodilnih delavcev slovenskih energetskih podjetij ter predstavnikov sponzorjev.

Žal je svojo udeležbo v zadnjem hipu odpovedal vabljeni častni govornik, Julijan Fortunat, generalni direktor Direktorata za energijo pri Ministrstvu za okolje in prostor. Namesto njega je Gregor Plavčak, sekretar na Direktoratu, podal osnovne smernice energetske politike za prihodnje srednjeročno obdobje.

Za njim je z evropskimi smernicami prisotne seznanil dr. Andrej Grebenc, ki se v okviru Evropske komisije že več kot osem let ukvarja s problematiko energetike.

Oba sta na koncu svojih prispevkov poudarila pomen in vlogo informacijskih tehnologij in informacijske stroke, brez katerih zastavljenih projektov enostavno ni moč izvesti. Poslovni PIES je torej nakazal smernice, kako rešiti nekatere ključne probleme, ki ovirajo potrebne spremembe na področju IT v Sloveniji. Znanje IT v Sloveniji obstaja, treba ga je le ustrezno aktivirati, so si bili enotni vsi udeleženci.

Vsekakor izvedba posvetovanja ne bi bila možna brez avtorjev člankov, ki so pripravili zanimiv pregled dogajanja v stroki, brez obiskovalcev, ki so z veliko pozornostjo sodelovali na konferenčnih dogajanjih in nenazadnje, brez sponzorjev, ki so dogodek podprli. Verjamemo, da smo njihovo zaupanje tudi tokrat upravičili in se jim na tem mestu še enkrat iskreno zahvaljujemo.

Poslovni PIES je torej nakazal smernice, kako rešiti nekatere ključne probleme, ki ovirajo potrebne spremembe na področju IT v Sloveniji. Znanje IT v Sloveniji obstaja, treba ga je le ustrezno aktivirati.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Nevtron & Company d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Nevtron & Company d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Nevtron & Company d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku