Računalništvo, telefonija
02.09.2010 15:15

Deli z drugimi:

Share

Znam ravnati z energijo?

Znam ravnati z energijo?
Znam ravnati z energijo?

Ugašate luči, ko zapustite prostor? Se v službo vozite z javnim prevozom ali avtom? Vsa takšna in podobna dejanja kažejo, kako osveščeni smo glede ravnanja z energijo. Terenska Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije (REUS 2010) je razkrila, da smo Slovenci sicer na dobri poti osveščenosti, kljub temu pa bo potrebnih še veliko prizadevanj, da bi postali energetsko učinkoviti. Največji problem je razkorak med tem, kaj mislimo in kaj dejansko počnemo. Vemo, kako varčevati z energijo, vendar pa v praksi tega ne izvajamo.

Problem z varčevanjem energije se pojavi že v samih stanovanjskih stavbah, saj so večinoma energijsko neučinkovite, do še večje izgube energije pa pride pri ogrevanju in ohlajanju. Napredek pri varčevanju se kaže na področju razsvetljave, saj so običajne žarnice v večini že zamenjale sijalke. Kljub temu pa 20 odstotkov ljudi še vedno ne ugaša luči, ko zapusti prostor. Prav tako več kot desetina uporabnikov ne ugaša televizije in računalnika, ko ju ne potrebuje. Miselni preskok v varčevanju bo potreben tudi pri nakupu gospodinjskih aparatov, saj so nakupi energetsko varčnih še vedno nizki. Največji potrošniki energije pa smo že vedno na področju prevoza, saj najpogosteje uporabljamo osebne avtomobile, ki so energetsko najbolj potrošni.

Torej danes zvečer namesto večera ob televiziji in računalniku, preživite večer na sprehodu in varčno ravnajte z energijo.


Prijavi napako v članku