Računalništvo, telefonija
06.09.2018 10:11
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Telefon z Linuxom in brez ohišja

Telefon z Linuxom in brez ohišja
Telefon z Linuxom in brez ohišja

Na spletnem portalu Crowd Supply (https://www.crowdsupply.com) se je pojavil nov izdelek, ki na dokaj monoton trg mobilne telefonije prinaša nekaj svežine. Gre za zelo zanimiv telefon ZeroPhone, ki je namenjen najbolj zahtevnim uporabnikom. Novost namreč temelji na osnovi računalniškega sistema Raspberry Pi Zero, ima prednameščen operacijski sistem Linux in je brez klasičnega ohišja. Poleg tega je zelo poceni, saj je za vstopno različico novosti treba odšteti le okrog 40 evrov.

ZeroPhone ponuja vse klasične možnosti mobilnih telefonov, po potrebi pa ga lahko nadgradimo z dodatnimi možnostmi, kot so infrardeči sprejemnik in oddajnik, dodatni zaslon in gumbi, fotoaparat ločljivosti pet milijonov slikovnih točk in osem milijonov slikovnih točk, dodatna baterija in še mnogo več. Osnovni model pa temelji na osnovi platforme Raspberry Pi Zero (ESP8266 in Arduino) in ponuja brezžično povezavo Wi-Fi, vmesnik HDMI, klasični priključek USB in 3,5-milimetrski vhod za slušalke. Novost ponuja podporo za mobilno omrežje 2G (podpora za omrežje 3G bo na voljo kmalu), medtem ko je za prikazovanje slik na voljo 3,3-centimetrski (1,3-palčni) OLED zaslon ločljivosti 128 x 64 slikovnih točk. Tu najdemo še mikrofon in diode LED.

Pametni mobilni telefon ZeroPhone bo mogoče kupiti kmalu. Zanimanje zanj pa lahko izrazite na spletni povezavi https://www.crowdsupply.com/arsenijs/zerophone.


Prijavi napako v članku