Računalništvo, telefonija
09.11.2020 13:45
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Slaba novica za uporabnike starejših naprav Android

Če vaša mobilna naprave ima nameščen starejši Android, jo čimprej zamenjajte z novejšo.
Če vaša mobilna naprave ima nameščen starejši Android, jo čimprej zamenjajte z novejšo.

Mobilni operacijski sistem Android je zaradi visoke razdrobljenosti iz dneva v dan manj obvladljiv, saj mobilne naprave, ki so z njim opremljene, danes izdeluje skupno zares ogromno število proizvajalcev širom sveta. Največ izmed njih seveda najdemo na Kitajskem, saj je tam kar precej podjetij, ki izdelujejo poceni, a relativno zmogljive pametne mobilne telefone Android. Ključna težava pa je predvsem v tem, da vsi proizvajalci za svoje izdelke ne pripravljajo posodobitev, kar uporabnike prikrajša tako za nove možnosti kot tudi za varnostne posodobitve, ki so ključne za varnost podatkov.

Če pa vaša mobilna naprave še vedno poganja mobilni operacijski sistem, ki je starejši od sistema Android 7.1.1 Nougat, imamo zelo slabo novico za vas. Od leta 2021 te naprave ne bodo več podpirale varnostnih certifikatov številnih spletnih strani, kar pomeni, da bo dostop do njih onemogočen. Prve težave se bodo za uporabnike starejših mobilnih naprav Android pojavile že 11. januarja 2021, dostop do spletnih strani pa bo povsem onemogočen 1. septembra 2021.

Čeprav je operacijski sistem Android 7.1.1 Nougat med nami prisoten že vse od leta 2016, je z njim še vedno opremljeno veliko naprav širom sveta. Glede na spletni portal Let’s Encrypt naj bi do spletnega portala Google Play še vedno dostopalo kar 33,8 odstotkov uporabnikov mobilnih naprav, ki poganja mobilni operacijski sistem Android starejši od različice 7.1. To pomeni, da bodo kar precejšnje število uporabnikov kmalu izgubilo dostop do varnih spletnih strani.


Prijavi napako v članku