Računalništvo, telefonija
13.02.2019 08:03
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Že veste, kako močno seva vaš mobilni telefon?

Med vsemi preizkušenimi telefoni je zdaleč najbolj seval Xiaomi Mi A1.
Med vsemi preizkušenimi telefoni je zdaleč najbolj seval Xiaomi Mi A1.

Pametne mobilne telefone danes uporabljamo praktično vsi, saj nam olajšajo vsakdanje delo, hkrati pa so kot nalašč tudi za preživljanje prostega časa. Prav zaradi njihove izjemne priljubljenosti se v stroki že dlje časa poraja vprašanje, ali njihova uporaba škoduje našemu zdravju. V zvezi z njihovo morebitno škodljivostjo je bilo izvedenih že kar nekaj raziskav in študij, številne pa so tako ali drugače pokazale, naj elektromagnetna sevanja ne bi predstavljala nikakršnega tveganja za zdravje uporabnikov, čeprav trdnih dokazov o tem ni.

Ker vsi ne verjamemo raziskavam o neškodljivosti sevanja telefonov, so strokovnjaki nemškega zveznega urada za varstvo pred sevanji nedavno pripravili seznam najpogosteje uporabljenih pametnih telefonov in stopenj sevanja. Pri tem velja omeniti, da največja dovoljena specifična stopnja absorpcije elektromagnetnega sevanja (SAR) za mobilne telefone ne sme presegati dveh vatov na kilogram. Čeprav noben mobilni telefon trenutno na trgu ne presega te omejitve (vsaj ne novejši modeli), so nekateri modeli precej bližje tej meji kot drugi.

Na seznamu nemškega zveznega urada za varstvo pred sevanji se je znašlo 16 mobilnih telefonov, med njimi pa je po stopnji sevanja prvo mesto zasedel pametni mobilni telefon Xiaomi Mi A1 z oceno sevanja 1,75 vatov na kilogram. Drugo mesto je pripadlo pametnemu mobilnemu telefonu OnePlus 5T z oceno sevanja 1,68 vatov na kilogram, tretje mesto pa je z oceno sevanja 1,58 vatov na kilogram pripadlo telefonu Xiaomi Mi Max 3. Med Applovimi pametnimi mobilnimi telefoni pa zdaleč največ seva iPhone 7 z 1,38 vati na kilogram.

Med telefoni, ki najmanj sevajo med uporabo, pa najdemo pametni mobilni telefon Samsung Galaxy Note8, saj ta se ponaša z oceno sevanja komajda 0,17 vatov na kilogram. Takoj za njim najdemo še pametna mobilna telefona ZTE Axon Lite (0,17 vatov na kilogram) in LG G7 (0,24 vatov na kilogram). Pri tem je zanimivo predvsem to, da na seznamu 16 telefonov z najmanjšo stopnjo sevanja najdemo kar osem telefonov podjetja Samsung.


Prijavi napako v članku