10.03.2011 10:31

Deli z drugimi:

Share

Zavarovalna podlaga 001 ali 040?

To je zdaj vprašanje! Za določitev pravilne osnove za obračun prispevkov za socialno varnost je bistveno pravno-formalno razmerje, na podlagi katerega je zavezanec vključen v socialno zavarovanje.
S posebnim delom priročnika Socialno zavarovanje poslovodnih oseb boste poregnali vse dvome o zavarovalnih podlagah poslovodnih oseb v podjetju.
S posebnim delom priročnika Socialno zavarovanje poslovodnih oseb boste poregnali vse dvome o zavarovalnih podlagah poslovodnih oseb v podjetju.

”Zato je potrebno pred določitvijo podlage za vključitev v sistem socialnega zavarovanja za poslovodne osebe opredeliti pravno-formalno razmerje, na podlagi katerega poslovodne osebe opravljajo svojo funkcijo,” piše davčna svetovalka Mira Goršič v novem delu priročnika DIREKTOR – ZEN VODENJA Socialno zavarovanje poslovodnih oseb.


V njem boste našli vse pomembne informacije v zvezi s spremembami socialnega zavarovanja.

Avtorica Mira Goršič o celotni problematiki določitve šifre zavarovalne podlage za poslovodne osebe piše na razumljiv način s praktičnimi primeri, opozorili kot je spodnje:

Direktorja, ki je hkrati tudi lastnik, mora podjetje do 31. 12. 2011 odjaviti iz osnove 040. Nato se bo moral sam ponovno prijaviti v osnovo 040. Od tega dejanja dalje bo moral sam obračunavati, oddajati in plačevati prispevke za socialno zavarovanje (obrazec OPSVL).

Poslovodne osebe v družbi funkcijo poslovodje opravljajo na podlagi statusno-pravnega razmerja, lahko pa (dodatno) tudi na podlagi pogodbenega razmerja.

Kako je torej v primeru, če ste poslovodna oseba, ki:

  • funkcijo opravlja na podlagi pogodbe o zaposlitvi, in ni lastnik družbe,
  • funkcijo opravlja na podlagi pogodbe o poslovodenju, ni lastnik družbe in ni obvezno zavarovan na drugi podlagi,
  • je hkrati družbenik,
  • je hkrati družbenik in je v delovnem razmerju pri drugi družbi,
  • je družbenik enoosebne družbe, ki je hkrati poslovodna oseba in je v delovnem razmerju pri tej družbi,
  • je družbenik večosebne družbe, ki je hkrati poslovodna oseba in je v delovnem razmerju pri tej družbi,
  • je poslovodna oseba, ki je hkrati registrirana kot samostojni podjetnik posameznik?

V NOVEM DELU priročnika so za vsak tip poslovodne osebe natančno opredeljene posebnosti, hkrati pa podrobno razložene tudi dileme v zvezi:

  • s prispevki za socialno varnost glede na zavarovalno podlago,
  • ”izbiro” podlage za zavarovanje družbenikov, ki so hkrati poslovodne osebe (podlaga 001 ali podlaga 040)
  • obračunavanjem prispevkov za socialno varnost pri podlagi zavarovanja 040 na podlagi REK-1 obrazcev.

Oglejte si aktualne in uporabne vsebine priročnika DIREKTOR – ZEN VODENJA. Strokovni priročnik vsebuje tudi številne nasvete uspešnih slovenskih menedžerjev, ki jih lahko takoj vpeljete v prakso. Čas je za akcijo!

NAROČI PRIROČNIK!

VIR: Verlag Dashöfer

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri VERLAG DASHOFER d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Verlag Dashofer logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem VERLAG DASHOFER d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

NKT d.o.o.

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 041 569 271
Dejavnosti podjetja NKT d.o.o. segajo na področje prodaje, vpeljave in uvedbe naprednih rešitev za poslovne avdio in video komunikacije. Njihovi strokovnjaki poskrbijo za načrtovanje ... Več