Triki in nasveti
23.05.2012 13:14
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zašifrirajmo kratka sporočila SMS

Do komunikacijske zasebnosti na mobilnikih Android nas loči le ena brezplačna aplikacija!
Do komunikacijske zasebnosti na mobilnikih Android nas loči le ena brezplačna aplikacija!

Kljub mnogim funkcijam, ki nam jih ponujajo pametni mobilni telefoni, le-te še vedno množično uporabljamo za pošiljanje kratkih sporočil SMS. Nekatera izmed njih so lahko seveda taka, za katera ne želimo, da jih vidi vsako oko.

Če uporabljate pametni mobilni telefon Android, lahko za varovanje zasebnosti pri pošiljanju in prejemanju kratkih sporočil SMS koristite programsko opremo Cipher Sender. Ta je brezplačno na voljo na spletnem portalu Google Play, in sicer na povezavi http://goo.gl/tdEM0. Gre za aplikacijo, ki na podlagi vnesenega ključa in šifrirnega algoritma zašifrira kratko sporočilo SMS. Tu imamo na voljo kar devet različnih »šifrirnih« algoritmov, to so Cezarjeva šifra, Morsejeva abeceda, Rot13, šifra Rail Fence, tipkovniška koda, šifra Atbash, koda črka-številka, koda enojne črkovne zamenjave in koda Vigenere. Avtor aplikacije bo v bližnji prihodnosti programu Cipher Sender dodal še bogato paleto dodatnih šifrirnih algoritmov.

Uporaba aplikacije Cipher Sender je manj zapletena, kot se zdi na prvi pogled. Najprej moramo poskrbeti oziroma se prepričati, da ima to aplikacijo tudi tista oseba, kateri nameravamo pošiljati šifrirana sporočila SMS. Po namestitvi odpremo aplikacijo Cipher Sender in v zgornje polje vnesemo želeno sporočilo. Nato v spodnjem kvadratku izberemo želen šifrirni algoritem. Za večjo varnost izberemo algoritem, ki zahteva vnos skrivnega gesla (na primer šifra Vigenere). V nadaljevanju kliknemo na gum »Encipher« in po potrebi vnesemo skrivno kodo. Po končanem postopku pritisnemo na tipko »Send Txt« in vnesemo telefonsko številko prejemnika. Pri prejemu šifriranega kratkega sporočila SMS ga dešifriramo na način, da kliknemo na gumb »Decipher« in po potrebi vnesemo še skrivno kodo oziramo geslo.

Dobra stran aplikacije Cipher Sender je tudi ta, da lahko sporočila delimo tudi preko ostalih »medijev« in ne le kratkih sporočil SMS. Tu so na voljo elektronska pošta, modrozoba povezava, družabna omrežja, oblačne storitve in še mnogo več. Čeprav programska oprema Cipher Sender ni stoodstotno varna, vam bo zagotovo prišla v poštev tako pri učenju šifer, kot tudi pri skrivanju sporočil boljše polovice pred sodelavci ali domačimi. To nam zna včasih priti še kako prav.


Prijavi napako v članku