21.03.2012 08:17

Deli z drugimi:

Share

Zaščitimo svojo zasebnost na mobilnih napravah Android

Zasebnost si je pogosto potrebno izboriti!
Zasebnost si je pogosto potrebno izboriti!

Spletni portal Google Play ponuja že več kot 400-tisoč aplikacij za mobilne naprave Android. Od tega je kar dve tretjini aplikacij povsem brezplačnih. Žal pa se je v praksi že večkrat izkazalo, da nekatere aplikacije prikrito dostopajo do fotografij in drugih informacij uporabnikov. Poleg tega lastniki mobilnih naprav Android številnim aplikacijam nevede omogočijo dostop do bogate palete zaupnih podatkov, kot so kratka sporočila SMS, kontakti, vsebina pomnilniške kartice, lokacijske informacije in še bi lahko naštevali.

Če hočemo imeti popolni nadzor nad delovanjem aplikacij, si moramo na mobilno napravo Android nujno namestiti varnostno programsko opremo LBE Privacy Guard. Tu gre za brezplačen program, ki za izvedbo samodejne aktivnosti s strani nameščenega programja zahteva odobritev uporabnika. Če bi se programska oprema samodejno »odločila« za vzpostavitev telefonskega klica, bi programska oprema LBE Privacy Guard to preprečila. Uporabnik bi o nameri programske opreme dobil obvestilo in bi imel možnost izbrati, ali vzpostavitev telefonskega klica dovoli ali ne.

Programska oprema LBE Privacy Guard je brezplačno na voljo na spletnem portalu Google Play, in sicer na naslovu http://goo.gl/eAAra. Ko program po namestitvi odpremo, moramo najprej potrditi pogoje uporabe. Za koriščenje vseh funkcionalnosti programa moramo nujno imeti »root« oziroma upravljavske pravice. Tu gre za pravice, s katerimi pridobimo več možnosti uporabe mobilnih naprav Android.

Primarna varnostna funkcionalnost programa LBE Privacy Guard je požarni zid (Internet Firewall). Tu imamo možnost, da aplikacijam dovolimo ali preprečimo dostop do interneta, in sicer tako preko mobilnega omrežje 2G/3G kot brezžičnega omrežja Wi-Fi. To storimo s pritiskom na gumb »Permission«. Natančno urejanje zasebnosti omogoča varnostna funkcionalnost »Permission Manager«. Tu imamo na voljo seznam, katere programske opreme dostopajo do katerih funkcionalnosti mobilnika (podatkovnih in denarnih). Če sumimo, da katera izmed aplikacij, ki ni v seznamu zaupanja vrednih programov, neupravičeno dostopa do določenih funkcionalnosti mobilnika, lahko to preprečimo s klikom na »klicaj v krogu« in pritiskom na gumb »Deny«.

Varnostno programsko opremo LBE Privacy Guard se dejansko splača namestiti na mobilno napravo Android. Ta bo namreč v realnem času varovala vašo zasebnost z nadzorom pravic, ki jih imajo nameščene aplikacije. In to še ni vse. Varnostna programska oprema LBE Privacy Guard samodejno preprečuje izvajanje operacij škodljivih programskih kod. To lahko uporabimo celo za omejevanje internetnega prometa, ki je generiran s strani aplikacij. Delovanje programske opreme LBE Privacy Guard spremljamo s pregledovanjem revizijskih sledi. Način uporabe inovativne varnostne programske opreme si lahko ogledate na videoposnetku, ki je dosegljiv spletnem naslovu http://goo.gl/mPNKK.


Prijavi napako v članku