Procesorji
08.05.2009 17:10

Deli z drugimi:

Share

Žarek upanja za AMD

Vsenajboljše AMD!
Vsenajboljše AMD!

Čeprav so bili finančni rezultati podjetja AMD za prvo tromesečje letošnjega leta vse prej kot spodbudni, saj je računalniški gigant pridelal 416 milijonov dolarjev čiste izgube, se podjetje počasi zopet postavlja na noge. V to so trdno prepričani raziskovalci analitske hiše Mercury Research, saj so v prvem tromesečju letos zabeležili kar štiriodstotno rast prodaje procesorjev AMD v primerjavi z zadnjim tromesečjem lanskega leta.

Povečanje povpraševanja naj bi bilo tesno povezano s prenovljeno ponudbo procesorjev Phenom II s podnožjem Socket AM2+, ki jih je računalniški gigant predstavil na letošnjem računalniškem sejmu CES. Povečano povpraševanje po procesorjih AMD pa je kakopak negativno vplivalo na konkurenčno podjetje Intel, saj je v prvem tromesečju letos izgubilo kar slabe štiri odstotke tržnega deleža v primerjavi z zadnjim tromesečjem lanskega leta.

Raziskovalci analitske hiše Mercury Research so prepričani, da se bo povpraševanje po procesorjih AMD v drugem tromesečju letos še dodatno povečalo. Računalniški gigant naj bi namreč že v mesecu juniju onkraj luže ponudil v prodajo prve primerke šestjedrnih procesorjev Opteron (jedro Istanbul), ki bodo pisani na kožo strežnikom in delovnim postajam. Novi procesorji naj bi bili na las podobni Intelovim šestjedrnim izdelkom s tovarniško oznako Dunnington, ki bodo izdelani s pomočjo 45-nm tehnologije ter bodo za 25 odstotkov manjši od njihovih predhodnikov in energijsko občutno bolj učinkoviti.

Z novimi izdelki se podjetje AMD želi postaviti po robu predvsem novim procesorjem Intel družine Xeon 5500, ki se lahko samodejno prilagodijo določeni ravni porabe energije in pohitrijo transakcije v podatkovnem centru ter poizvedbe v podatkovni zbirki. Prvi šestjedrni procesorji AMD Opteron bodo namreč združljivi s podnožjem Socket F in bodo nudili precej boljšo podporo virtualizacijski tehnologiji.

Vas zanima več iz te teme?
AMD procesorji

Prijavi napako v članku