Facebook
05.09.2012 12:07

Deli z drugimi:

Share

Zaradi spora na Facebooku ubil 15-letnico

Ena sama napačna objava na družabnem omrežju Facebook vas lahko stane celo življenja!
Ena sama napačna objava na družabnem omrežju Facebook vas lahko stane celo življenja!

Umori, povezani z družabnim omrežjem Facebook, so vse pogostejši in krutejši. Nedavni primer je bil povezan z očetom, ki je z nožem ubil svoje otroke, stare 12, 8 in 7 let ter nato še sebe s skokom s pečine. Tragedija se je zgodila zgolj zaradi tega, ker je njegova 34-letna žena dan pred tragedijo na priljubljenem družabnem omrežju objavila, da je v krizi srednjih let. Pred kratkim pa se je zgodil umor, ki je na svetovnem spletu povzročil hudo razpravo o tem, kako dejansko so nevarne žaljive objave na družabnem omrežju Facebook.

Umor, ki ga je zagrešil komaj 15-letni uporabnik, je pokazal na to, da se mnogi uporabniki dejansko ne zavedajo, da družabno omrežje Facebook ni nič drugega kot zgolj spletni medij za prenos sporočil. Za vsakim zaslonom se namreč nahaja uporabnik iz mesa in kosti, ki mu določeno sporočilo lahko ni po godu. Zaradi objave žaljivega sporočila je pred kratkim žal morala umreti 15-letnica. Mladenič Jinga Hua K. jo je umoril zgolj zato, ker je najstnica preko družabnega omrežja Facebook s sporočilom užalila neko 16-letnico in njenega fanta.

Le nekaj ur po objavi žaljivega sporočila, se je 15-letni Jinga Hua K. sprehodil do 16-letne Polly W. s pretvezo, da ima nekaj zanjo. Takoj ko mu je odprla vrata, jo je večkrat zabodel z nožem. Nato je zverinsko napadel še njenega očeta in mu z nožem izmaličil obraz. Medtem ko je najstnica pet dni pozneje umrla v bolnišnici, je vsaj očetu uspelo preživeti.

Ena od prič je med sojenjem sicer razkrila, da naj bi fant umorjene najstnice morilcu konec lanskega leta naročil, da mora nekoga »utišati«. Za umor naj bi prejel celo preračunanih 150 evrov. Bes v njem pa je dokončno sprožila objava sporočila na priljubljenem družbenem omrežju. Kljub hudemu umoru in poskusu umora jo je morilec odnesel zelo poceni. Nizozemsko sodišče je namreč 15-letnika, ki je do smrti zabodel vrstnico in poskušal umoriti še njenega očeta, obsodilo na leto dni zapora in dve leti življenja v psihiatrični bolnišnici.


Prijavi napako v članku