08.12.2012 12:42
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V enem tednu za e-maile porabimo 11 ur!

Aplikacija Gmail od sedaj naprej podpira iOS-ov Notification Center.
Aplikacija Gmail od sedaj naprej podpira iOS-ov Notification Center.

Čeprav elektronsko pošto poznamo že kar 41 let in čeprav internet ponuja še nekatere druge (novejše) načine komunikacije, je to še vedno izredno priljubljen način sporazumevanja na internetu. Uporabnikom je danes na voljo široka paleta ponudnikov, pri katerih lahko odprejo svoj elektronski poštni predal. Ti jih skušajo privabiti predvsem s količino prostora za shranjevanje sporočil, funkcionalnostjo ter čim bolj intuitivnim uporabniškim vmesnikom. Zaradi velike priljubljenosti elektronske pošte smo zato spodaj zapisali nekaj zanimivih številk v zvezi z njo. Podatke smo dobili v raziskavah podjetij The Radicati Group in ComScore ter v enem od člankov na spletni strani Mashable.

>> Trenutno vodilni ponudniki elektronske pošte so Gmail, Hotmail ter Yahoo! Mail. Zaradi precejšnje popularnosti pri nas se zdi, da ima ponudnik elektronske pošte Gmail globalno gledano že nekaj časa največ uporabnikov. A temu do nedavnega ni bilo tako. Na prvo mesto je prišel šele v letošnjem oktobru. Takrat ga je uporabljalo 288 milijonov uporabnikov, kar je bilo dva milijona več, kot jih je uporabljalo Hotmail, ter šest milijonov več, kot jih je uporabljalo Yahoo! Mail.

>> Dnevno je preko elektronskih poštnih predalov poslanih 144,8 milijarde elektronskih sporočil, od česar je 89 milijard sporočil poslovne narave, 55,8 milijarde pa zasebne narave.

>> Trenutno je odprtih 3,3 milijarde elektronskih poštnih predalov, od česar jih je 75 odstotkov zasebne narave, 25 odstotkov pa poslovne narave. Pričakuje se, da bo do konca leta 2016 odprtih že kar 4,3 milijarde elektronskih poštnih predalov, kar pomeni, da bo letna rast približno 6-odstotna.

>> 65 odstotkov vseh poslanih elektronskih sporočil spada v segment neželene pošte. K sreči pa velik del teh elektronskih sporočil uporabniki niti ne zaznajo, saj elektronski poštni predali vedno bolje zaznavajo, kdaj gre za neželeno elektronsko sporočilo in kdaj ne.

>> Skoraj polovico uporabnikov elektronske pošte živi v azijsko-pacifiški regiji. Ti rezultati so povsem pričakovani, saj v to regijo spadata državi z največjim številom uporabnikov interneta – Kitajska in Indija. Zelo veliko uporabnikov je tudi v Evropi (22 odstotkov) ter v Severni Ameriki (14 odstotkov).

>> V povprečju vsak uporabnik elektronske pošte v enem tednu za njeno branje in odpisovanje porabi 11,2 ure. To je izredno veliko, še posebej če za primerjavo povemo, da ameriški uporabniki družbenih medijev (Facebook, Twitter, LinkedIn … ) mesečno na njih preždijo “le” 6,9 ure. Za tako veliko številko povprečne uporabe elektronske pošte so zaslužni predvsem številni zaposleni, ki precejšen del svojega delovnega časa namenijo njej.

>> Uporabniki elektronske pošte za njeno prebiranje vedno pogosteje uporabljajo mobilne naprave. Na tovrstnih napravah je namreč odprte kar 27,4 odstotka elektronske pošte. Od tega jo je 20,6 odstotka odprte na pametnih telefonih, 6,8 odstotka pa na tabličnih računalnikih.


Prijavi napako v članku