Trdi diski
30.03.2010 10:04
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zanesljivo uničevanje digitalnih podatkov

Uničevalnik optičnih medijev intimus 005 S velja za enega najnaprednejših brusilnikov zgoščenk na trgu.
Uničevalnik optičnih medijev intimus 005 S velja za enega najnaprednejših brusilnikov zgoščenk na trgu.

Večina podatkov v sodobnih organizacijah se hrani v digitalni obliki, bodisi na optičnih medijih ali računalniških diskih. Slednje hkrati tudi pomeni, da je podatke težje popolnoma uničiti, zato organizacije, ki upravljajo s strogo zaupnimi dokumenti, že dolgo uporabljajo namenske uničevalnike podatkov. Uničevalniki nosilcev digitalnih podatkov podjetja intimus so po zaslugi slovenskega uvoznika, podjetja PC H.AND iz Trzina, sedaj na voljo tudi v Sloveniji.

Na svetu se vsako leto proda na desetine milijard optičnih medijev, namenjenih hrambi podatkov. Njihovo uničevanje pa ni prav preprosto, saj je veliko podatkov iz popraskanih (med 60 in 90 odstotkov) ali prelomljenih/razrezanih zgoščenk (10 do 40 odstotkov) še vedno mogoče obnoviti. Organizacije, kot so banke, zavarovalnice, vladne ustanove, pa tudi vsa podjetja, ki si želijo absolutno zanesljiv način uničenja podatkov na optičnih medijih, zato posegajo po namenskih uničevalnikih, ki dodobra uničijo sloje, na katerih so zapisani podatki (op.ur. ne pozabimo niti na tajkune in politike).

Uničevalnik optičnih medijev intimus 005 S velja za enega najnaprednejših brusilnikov zgoščenk na trgu, saj vgrajena patentirana tehnologija DATAgrind brusilniku omogoča brušenje podatkovne plasti ploščkov do 250 mikronov natančno, kar zagotavlja, da podatkov iz optičnega medija ni moč prebrati niti z obnovo podatkov, ki jo uporabljajo forenziki. Podatki so uničeni v celoti in za vedno. Ploščke DVD in podobne optične medije, ki podatke hranijo v svoji sredini, je potrebno pred brušenjem razpoloviti, za kar je elegantno poskrbljeno z priloženim DVD-razpolovilnikom. Ploščki CD so uničeni brez razpolavljanja, uporabnik pa napravo upravlja zgolj s pritiskom na gumb.

Uničevanje magnetnega zapisa

Digitalna hramba podatkov na računalniških trdih diskih ali kasetah tračnih enot ima prednost v količini dolgoročnega hranjenja podatkov in njihovi dostopnosti, predstavlja pa izziv pri uničevanju podatkov, saj preprosto brisanje (formatiranje) ali prepisovanje podatkov ni dovolj in je tako »uničene« podatke še vedno moč delno ali v celoti obnoviti. Predvsem računalniški diski so robustno zasnovani in omogočajo vrsto načinov obnove podatkov tudi v primeru fizične ali druge poškodbe.

Podjetje intimus je zato razvilo namenski uničevalnik podatkov na trdih diskih ter kasetah tračnih enot, in sicer razmagnetovalnik intimus 9000. Omenjene naprave uporabljajo magnetna polja za hrambo podatkov. Razmagnetovalnik ustrezne moči uniči magnetno polje z njim pa tudi vse podatke. Intimusov pulzni razmagnetovalnik vsebuje navitje skozi katerega se vstavi medij za razmagnetenje, ki je lahko debel do 42 mm. Kratek, a izredno močan visokoenergijski pulz uniči magnetno polje naprave in podatki so za vedno izgubljeni. Takšna zasnova naprave omogoča, da razmagnetovalnik ne deluje škodljivo na okolico, saj se razmagnetenje opravi v namenski »komori«. Uničevanje podatkov z razmagnetovalnikom je posledično bistveno hitrejše in učinkovitejše od metod brisanja in prepisovanja s programskimi rešitvami.

Intimusove razmagnetovalnike, ki so skladni s številnimi ameriškimi (NIST SP 800-88, PIPEDA, …) in evropskimi (DIN 33858-B3) direktivami o uničevanju podatkov, uporabljajo številna priznana svetovna podjetja, kot so Bank of America, Cisco Systems, eBay, HP, Intel in številna druga.


Prijavi napako v članku