Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
25.03.2024 11:00

Deli z drugimi:

Share

Zaključen sprejemni del za drugo izvedbo natečaja Sony Future Filmmaker Awards 2024, znani so člani žirije

Organizacija Creo z navdušenjem razkriva člane žirije natečaja Sony Future Filmmaker Awards. Natečaj, ki letos poteka drugič in predstavlja pomemben dogodek leta za filmske ustvarjalce ter ustvarjalce kratkih filmov, nudi odlično izhodišče za nadarjene kinematografske navdušence z vsega sveta.

Po uspešni prvi izvedbi lani je natečaj Sony Future Filmmaker Awards tokrat potekal od 15. junija 2023 do 15. februarja 2024. Nanj so ustvarjalci prijavili kar dvakrat več del kot v letu poprej. Natečaj je bil ustanovljen, da bi omogočil vidnost in prepoznavnost izvirnih in raznolikih ustvarjalnih del s svežim vidikom pripovedovanja zgodb ter ponudil filmskim ustvarjalcem možnost za razvoj ustvarjalne kariere in dostop do zakulisja filmske industrije. Na tekmovanje, ki je odprto za vse filmske ustvarjalce z vsega sveta, je letos prispelo več kot 8.400 filmov, pod katerimi je podpisanih več kot 5.000 filmskih ustvarjalcev iz 148 držav in ozemelj.

Žirijo, ki ji že drugo leto zapored predseduje nagrajeni režiser Justin Chadwick, letos sestavlja skupina vodilnih strokovnjakov iz filmske industrije, med drugim Michael Barker in Tom Bernard, soustanovitelja in sopredsednika podjetja Sony Pictures Classics, Rob Hardy, ASC, BSC, prejemnik filmske nagrade BAFTA, Kate Reid, BSC, z Emmyjem nagrajena priznana britanska kinematografska ustvarjalka, Robert Primes, ASC ter znana avstralska filmska ustvarjalka Unjoo Moon.

Justin Chadwick, večkrat nagrajeni gledališki, televizijski in filmski režiser ter predsedujoči žiriji, je dejal: »V veselje mi je bilo, da sem se lahko vrnil kot predsedujoči žirije, ki jo sestavljajo uveljavljeni in priznani ustvarjalci. Lani smo izpostavili 30 izjemno nadarjenih filmskih ustvarjalcev z vsega sveta. Vsak med njimi je imel enako priložnost, da vstopi v svet zakulisja filmske industrije v Los Angelesu ter odpre vrata priložnostim za razvoj kariere. Moje izkušnje pravijo, da nihče ne bi smel podcenjevati umetnosti kratkih filmov in z navdušenjem pričakujem, da bomo v prihajajočem izboru odkrili še več izjemnih in nadarjenih posameznikov.«

Prvi korak ocenjevanja, uvrstitev 30 filmov v letošnji ožji izbor, bosta opravila žiranta Robert Primes, ASC in Unjoo Moon. V drugem koraku bodo žiranti Michael Barker, Tom Bernard, Rob Hardy, ASC, BSC in Kate Reid, BSC, izbrali letošnje zmagovalce posameznih kategorij, kjer bosta v ospredju ustvarjalna odličnost ter izviren pristop k pripovedovanju. Obema korakoma ocenjevanja bo predsedoval Justin Chadwick, izbor 30 del, uvrščenih v ožji izbor, pa bo javno objavljen 23. aprila 2024.

Avtorji 30 del, uvrščenih v ožji izbor, bodo povabljeni v Los Angeles, kjer bodo sodelovali v razširjenem programu filmskih delavnic ter imeli edinstveno priložnost za vpogled v svet filmske industrije in navezovanje stikov. Zatem se bodo 30. maja 2024 udeležili slovesnosti ob razglasitvi zmagovalcev vseh 6 kategorij natečaja, ki bo potekala v dvorani Cary Grant v na območju zgodovinsko pomembnega studia Sony Pictures v Culver Cityju v Kaliforniji. Šest nagrajencev bo prejelo denarne nagrade in Sonyjevo snemalno opremo.

Novo v letu 2024 in nagrade

Letošnji natečaj je uvedel nov format tekmovanja, ki ga sestavlja skupno 6 kategorij, v katerih lahko sodelujejo filmski ustvarjalci: Izmišljene zgodbe, Resnične zgodbe, Okolje, Študentska kategorija, Format prihodnosti – ta je ekskluzivno namenjena filmom, posnetim s pametnimi telefoni – ter povsem novo kategorijo Animacija.

Zmagovalci in avtorji del, uvrščenih v ožji izbor, bodo povabljeni, da se udeležijo razširjenega štiridnevnega programa delavnice v Los Angelesu, kjer bodo pridobili ekskluziven dostop do zakulisja filmske industrije ter informacije z različnih področij – od tega, kako predstaviti svoj izdelek in obvladovati pravne zadeve do nasvetov za sodelovanje z agencijami in prikaza uporabe najsodobnejših vrhunskih tehnologij. S tokratno izvedbo in naprej se natečaj Sony Future Filmmaker Awards seli v pomladni termin, kjer bosta program štiridnevne delavnice in podelitev nagrad potekala od 28. do 31. maja na območju studia Sony Pictures v Culver Cityju v Kaliforniji.

Poleg povabila na program delavnice in Sonyjeve snemalne opreme, bodo zmagovalci kategorij Izmišljene zgodbe, Resnične zgodbe, Okolje in Animacija prejeli tudi denarno nagrado v višini 5.000 ameriških dolarjev. Zmagovalec kategorije Format prihodnosti bo prejel denarno nagrado v višini 2.500 ameriških dolarjev, zmagovalec študentske kategorije in njegova izobraževalna ustanova pa bosta prejela Sonyjevo snemalno opremo.

Za več informacij obiščite spletni naslov www.sonyfuturefilmmakerawards.com.


STIK ZA MEDIJE:

Polly Brock | Hugo Ximenes
media@creoarts.com
+44 207 886 3051

Scenario Communications
Steven Wilson | Kylie Elliot | Austin Good
sffawards@scenariopr.com

OBVESTILA UREDNIKOM

Natečaj Sony Future Filmmaker Awards
Natečaj Sony Future Filmmaker Awards, ki ga prireja organizacija Creo, sponzorira pa ga podjetje Sony, je eden večjih vsakoletnih natečajev za ustvarjalce kratkih filmov, ki podpira ter omogoča vidnost filmskim in drugim ustvarjalcem z vsega sveta. Natečaj, katerega posebnost so izjemne nagrade, nudi uspešnim filmskim ustvarjalcem neprecenljive možnosti, saj bodo lahko obiskali Los Angeles in zgodovinsko pomemben filmski studio Sony Pictures Studios v Culver Cityju v Kaliforniji, kjer jim bo na voljo ekskluziven dostop do strokovnjakov in vpogled v delovanje filmske industrije. Zmagovalci poleg tega prejmejo tudi denarno nagrado in Sonyjevo opremo za digitalno upodabljanje. Sodelovanje je brezplačno, avtorji pa lahko svoja dela prijavijo v šest kategorij: Izmišljene zgodbe, Resnične zgodbe, Okolje, Animacija, Študentska kategorija in Format prihodnosti. Prijavljene kratke filme bo ocenjevala žirija, sestavljena iz vodilnih imen na področju filmskega ustvarjanja. Natečaj Sony Future Filmmaker Awards podpira nadarjene ustvarjalce na področju kinematografije, videografije in pripovedovanja zgodb ter predstavlja odlično izhodišče za razvoj ustvarjalne odličnosti.
www.sonyfuturefilmmakerawards.com

Creo pripravlja in organizira dogodke ter programske vsebine na treh ključnih področjih: fotografija, film in sodobna umetnost. Organizacija Creo, ki je bila leta 2007 ustanovljena kot World Photography Organisation, je vse od tedaj rasla in krepila svoje poslanstvo ustvarjanja pomembnih priložnosti za ustvarjalce ter širila doseg svojih kulturnih dejavnosti. Najpomembnejši projekti organizacije so: natečaja Sony World Photography Awards in Sony Future Filmmaker Awards, dogodka PHOTOFAIRS Shanghai in PHOTOFAIRS New York ter dogodek Photo London. V sodelovanju s podjetjem Angus Montgomery Arts pomaga uresničevati projekte, ki so del nekaterih vodilnih svetovnih umetniških sejmov. Ime Creo v latinščini pomeni ‘Ustvarjam’, kar izvrstno ponazarja cilje in prizadevanja organizacije po ustvarjanju priložnosti za vidnost in prepoznavnost ustvarjalnih posameznikov.
www.creoarts.com

Podjetje Sony Corporation je v skupini Sony Group odgovorno za razvedrilo, tehnologijo in storitve. Sonyjeva vizija vključuje skrb za čustva ali Kando ter ustvarjanje občutka brezskrbnosti ali po japonsko Anshin. To želi Sony z raziskovanjem novih tehnologij in izzivov prinesti ljudem in družbi po vsem svetu, ter tako omogočiti uživanje v ustvarjenih izdelkih in storitvah s področij, kot so domača zabava in zvok, upodabljanje ter mobilne komunikacije. Za več informacij obiščite www.sony.net.

Sony Pictures Entertainment (SPE) je podružnica podjetja Sony Group Corporation iz Tokia. Globalno delovanje podjetja SPE sestavljajo filmska produkcija, pridobivanje in distribucija; pridobivanje in distribucija na področju televizijske produkcije; televizijska omrežja; digitalno ustvarjanje in distribucija vsebin; upravljanje z objekti filmskih studiev ter razvoj novih produktov, storitev in tehnologij za razvedrilo. Sony Pictures Television upravlja več deset produkcijskih podjetij po vsem svetu, ki so v celoti ali delno v njegovi lasti. Produkcijske organizacije iz skupine Motion Picture Group podjetja SPE vključujejo imena Columbia Pictures, Screen Gems, TriStar Pictures, 3000 Pictures, Sony Pictures Animation, Stage 6 Films, AFFIRM Films, Sony Pictures International Productions in Sony Pictures Classics. Za več informacij obiščite spletni naslov www.sonypictures.com/corp/divisions.

ŽIRIJA 2024

Justin Chadwick je večkrat nagrajeni britanski gledališki, televizijski in filmski režiser. V filmskem svetu je najbolj po med kritiki zelo dobro sprejetem filmu Mandela: Long Walk to Freedom (2013), nominiranem za nagrade Oskar, BAFTA in Zlati globus, filmu The Other Boleyn Girl (2008), nominiranem za nagradi AFI in IFTA, ter filmih Tulip Fever (2017) in The First Grader (2010). Je prejemnik številnih nagrad, vključno z nagrado občinstva na Mednarodnem filmskem festivalu v Durbanu, nagrado občinstva za najboljši film na Filmskem festivalu Doha Tribeca, nagrado za najboljšega režiserja in nagrado občinstva na Filmskem festivalu Sedona ter nagrado za najboljši film na Filmskem festivalu v Palm Beachu leta 2010. Več nagrad je požel tudi s kratkimi filmi, kot so Boy (2011), Shakespeare Shorts (1996) in Family Style (1993). Nedavno je sodeloval pri nastajanju serije Shardlake (2024) za Disney+, trenutno pa za Amazon sodeluje pri produkciji serije Fear.

Michael Barker je soustanovitelj in sopredsednik podjetja Sony Pictures Classics. Skupaj s Tomom Bernardom je skrbel za distribucijo nekaterih najboljših neodvisnih filmov. Pred tem je imel izvršno vlogo v prvem sodobnem distribucijskem podjetju United Artists (1980–1983), nato pa je soustanovil podjetji Orion Classics (1983–1991) in Sony Pictures Classics. V svoji karieri je izdal več prestižnih filmov, ki so bili 187-krat nominirani in prejeli 41 Oskarjev, vključno z nominacijami za najboljši film za filme The Father, Call Me By Your Name, Whiplash, Amour, Midnight in Paris, An Education, Capote, Howards End ter Crouching Tiger, Hidden Dragon. Bernard in Barker sta za svoje delo prejela številna priznanja, vključno s pohvalo ameriškega združenja režiserjev Directors Guild of America za njun velik prispevek v podporo industriji, častno priznanje French Legion of Honor za neprekinjen prispevek francoski kulturi, nagrado Film Independent Spirit Award na filmskem festivalu v Los Angelesu ter nagrado Women in Film Beacon Award, ki jo podeljuje organizacija Women in Film iz Los Angelesa, in sicer v priznanje njuni izjemni podpori filmskim ustvarjalkam skozi vso kariero. Barker je trenutno sopredsedujoči upravi muzeja Museum of the Moving Image ter sodeluje v svetovalnem odboru za razvedrilne medije in tehnologijo na NYU Stern School of Business, pred tem pa je poučeval na Columbia University School of the Arts ter na Univerzi v Chicagu. Vključen je tudi v filmski hodnik slavnih v Teksasu.

Tom Bernard je soustanovitelj in sopredsednik podjetja Sony Pictures Classics. Skupaj z Michaelom Barkerjem je skrbel za distribucijo nekaterih najboljših neodvisnih filmov. Pred tem je bil direktor prvega sodobnega podjetja za filmsko distribucijo United Artists (1980–1983), nato pa je soustanovil podjetji Orion Classics (1983–1991) in Sony Pictures Classics. V svoji karieri je izdal več prestižnih filmov, ki so bili 187-krat nominirani in prejeli 41 Oskarjev, vključno z nominacijami za najboljši film za filme The Father, Call Me By Your Name, Whiplash, Amour, Midnight in Paris, An Education, Capote, Howards End ter Crouching Tiger, Hidden Dragon. Bernard in Barker sta za svoje delo prejela številna priznanja, vključno s pohvalo ameriškega združenja režiserjev Directors Guild of America za njun velik prispevek v podporo industriji, častno priznanje French Legion of Honor za neprekinjen prispevek francoski kulturi, nagrado Film Independent Spirit Award na filmskem festivalu v Los Angelesu ter nagrado Women in Film Beacon Award, ki jo podeljuje organizacija Women in Film iz Los Angelesa, in sicer v priznanje njuni izjemni podpori filmskim ustvarjalkam skozi vso kariero. Bernard, dvakratni prejemnik priznanja Monmouth Arts za njegovo predanost umetnosti, je član komisije festivala New Jersey State Film, sopredsedujoči festivalu Asbury Park Music and Film Festival ter član akademije Oskarjev, Britanske akademije za filmsko in televizijsko umetnost, uprave fundacije Count Basie Theatre Foundation, svetovalnega odbora sveta Atlantic Highland Arts Council in sveta Monmouth County Arts Council.

Rob Hardy, ASC, BSC je britanski kinematografski ustvarjalec in prejemnik priznanj za revolucionarni prispevek pri filmu Mission: Impossible – Fallout (2018) ter za sodelovanje pri filmih Ex-Machina (2014), Annihilation (2018), Devs (2020), Men (2022) in prihajajočem filmskem spektaklu Civil War (2024). Prejel je nagrado BAFTA za kinematografijo udarne drame Boy A (2007), ki ji je nato hitro sledil še odmevni film Red Riding 1974 (2009). Sodeloval je tudi pri filmu Jamesa Marsha Shadow-Dancer (2012) ter filmu Invisible Woman (2013) Ralpha Fiennesa.

Unjoo Moon je avstralska režiserka, rojena v Južni Koreji. Njeno najbolj znano delo je film I Am Woman (2020), ki je bil prvič prikazan na Mednarodnem filmskem festivalu v Torontu leta 2019 in za katerega je prejela več nominacij: nominacijo avstralskega združenja režiserjev ter 9 nominacij avstralske akademije za filmsko in televizijsko umetnost, vključno z nominacijo za najboljši film. Prejela je tudi nagrado Athena Breakthrough Award filmskega festivala Athena, ki ga sponzorira Netflix. Po delu novinarke v živo za ABC TV jo je strast do pripovedovanja zgodb vodila na avstralsko šolo za film, televizijo in radio, kjer je spoznala svojega ustvarjalnega partnerja, z Oskarjem nagrajenega kinematografskega ustvarjalca Diona Beebeja. Skupaj sta nato ustanovila produkcijsko podjetje Deep Blue Pacific ter se preselila v Los Angeles, kjer se je Moon izobraževala na Ameriškem filmskem inštitutu ter študij zaključila z magisterijem umetnosti in režisersko nagrado Franklina J. Schaffnerja. Režirala in producirala je številne nagrajene kratke filme, videospote, oglase in dokumentarne filme, vključno z dokumentarcem The Zen of Bennett (2012). Trenutno se posveča filmski adaptaciji debitantskega romana in uspešnice Davida Yoona Frankly in Love. Poleg tega je članica sveta alumnov Ameriškega filmskega inštituta ter predsedujoča svetovalni skupini alumnov Avstralske šole za film, televizijo in radio.

Robert Primes, ASC je svojo pot začel kot ustvarjalec dokumentarnih filmov ter nato postal komercialni režiser in filmski ustvarjalec. Bil je tudi televizijski režiser in direktor fotografije ter posnel prvo sezono serije Thirtysomething (1989). Prejel je dva Emmyja za svoje delo pri filmu My Antonia (1995) in seriji Felicity (1998) ter dve nagradi ameriškega združenja filmskih ustvarjalcev za serijo MDs (2002), prvo digitalno posneto serijo, ki je prejela pomembno kinematografsko nagrado. Primes se je v ameriškem kongresu zavzemal za pravice umetnikov in višje standarde kakovosti televizijske slike ter predstavljal kinematografske ustvarjalce v nacionalnem odboru za ohranjanje filma. Osem let je poučeval kinematografijo na Ameriškem filmskem inštitutu ter bil član uprave ameriškega združenja filmskih ustvarjalcev in mednarodnega združenja filmskih ustvarjalcev.

Kate Reid, BSC je režiserka in prejemnica več nagrad. Po tem, ko je delala kot asistentka snemalca, se je odločila za študij kinematografije na prestižni fakulteti National Film and Television School, kjer je prejemala štipendijo Freddija Francisa. Njena nedavna dela vključujejo prihajajočo drugo sezono serije Silo na Apple TV+, adaptacijo romana Stevena Knighta Great Expectations (2023), HBO-jevo serijo The Baby (2022) ter serijo The Nevers (2021), za katero je prejela nominacijo ameriškega združenja filmskih ustvarjalcev za najboljšo kinematografijo v nekomercialni televizijski seriji. Sodelovala je tudi pri HBO-jevi seriji Game of Thrones (2019), Amazonovi seriji Hanna (2019), seriji BBC One Press (2018), Netflixovi seriji Marcella (2016), filmu The Closer We Get (2015), z Emmyjem nagrajeni seriji Years of Living Dangerously (2014) ter dokumentarnem filmu Ave DuVernay Venus Vs. (2013). Njeni filmi so bili predvajani v tekmovalnih sekcijah na mednarodnih filmskih festivalih, vključno s festivalom Sundance, berlinskim filmskim festivalom in festivalom SXSW. Za svoje kratke filme je prejela številne kinematografske nagrade, vključno z nagrado Underwire za film Nazi Boots (2015). Leta 2020 je bila uvrščena na seznam Next Generation of UK Film Award Contenders, ki ga pripravljata Screen Daily in The British Film Commission, leta 2018 pa se je kot ena od 10 direktorjev fotografije uvrstila na seznam Ascending Stars of Cinematography, ki ga pripravlja revija Definition Magazine. Istega leta je bila tudi povabljena, da postane članica britanskega združenja filmskih ustvarjalcev.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Sony fotoaparati

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji
Za več informacij so vam na voljo pri Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več