Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
24.03.2023 11:33
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pod slovenskim nebom nove RTK GPS robotske kosilnice LUBA

Ročne kosilnice so stvar preteklosti. So skrajno nepraktične, hkrati pa uničujejo travo, ki ste jo pravkar pokosili.

V divjini razumljivo še vedno naletimo na ročne kosilnice, predvsem na manjših dvoriščih ali vikendih, kjer ni potrebe po bolj naprednih rešitvah. Povsod drugje, torej na večjih domačih travnatih površinah in še posebej pred večjimi poslovnimi objekti, kot so na primer hoteli ali golf igrišča, pa so jih nasledile robotske kosilnice. Tudi te pa so pred kratkim dobile generacijsko nadgradnjo.

Zagotovo ste že slišali za robotske kosilnice, ki kosijo in se pomikajo po posestvu s pomočjo obodnega kabla. Ta robotu določa meje, v katerih mora opraviti svoje delo. Tovrstna tehnologija pa ima nekaj omejitev, ki se odraža predvsem v nepraktičnosti za uporabnika. Postavitev obodnega kabla pomeni poseganje v vašo travnato površino, ki je lahko še dodatno oteženo, če imate različne travnate površine in po možnosti še naklone. Morebitno vzdrževanje, na primer zaradi poškodovanega kabla, je lahko skrajno neprijetno, tako za denarnico kot tudi za vloženi čas. Sama košnja je kaotična. Ko robot doseže mejno žico, se obrne in pot brez premišljenega načrta nadaljuje do naslednjega stika z obodnim kablom. Na ta način verjetno nikoli ne uspe pokositi zelenice, tudi po večdnevni košnji.

Zaradi teh omejitev so uporabniki kričali po novi rešitvi oziroma tehnologiji, ki jih bo odrešila kabelskih muk. To je preko GPS vodena robotska kosilnica, ki je v zadnjih letih dozorela in je pripravljena za uporabo tako na domačem dvorišču kot tudi na večjih poslovnih posestih.  

Pod slovenskim nebom bodo odslej naprej kosile RTK GPS robotske kosilnice LUBA, ki jih bo na slovenska dvorišča poslal ekskluzivni distributer PAB d.o.o.

Ne smemo jih zamenjati za robotske kosilnice z vgrajenim GPS-om

Vrzel med klasičnimi robotskimi kosilnicami, ki imajo vgrajeno GPS tehnologijo, in robotskimi kosilnicami LUBA je velika več svetlobnih let. Kaj je razlika med njimi? Res je, da klasične kosilnice z vgrajenim GPS sistemom uporabljajo satelite za orientacijo na dvorišču, vendar so pri tem skrajno nenatančne, zato še vedno potrebujejo mejni kabel. Res je tudi, da se sproti učijo (podobno kot robotski sesalniki v naših domovih) in popravljajo virtualni zemljevid travnate površine, vendar se bodo tudi po večletnem učenju še vedno morali zanašati na mejno žico. Vgrajeni GPS sprejemnik je v najboljšem primeru lahko natančen do nekaj metrov, odvisno od števila bližnjih motilcev.

Robotske kosilnice LUBA prav tako uporabljajo GPS za navigacijo, vendar gre za napredno obliko RTK GPS. RTK je oznaka za kinematiko v realnem času (angl. Real-time kinematic positioning), čigar naloga je izboljšati orientiranje kosilnice. Sprejemnik GPS, ki podpira RTK, sprejema običajne signale iz satelitskih navigacijskih sistemov, vendar jih hkrati dopolnjuje s korekcijskim tokom. Kaj to pomeni za robotske kosilnice LUBA?

Natančnost pozicioniranja se izboljša iz nekaj metrov na nekaj centimetrov oziroma v našem primeru do 2 centimetrov. Zgodba bi se lahko končala tukaj, vendar gredo kosilnice LUBA še korak dlje. Poleg povezave s štirimi globalnimi navigacijskimi sistemi (GPS, GLONASS, BEIDOU in Galileo), jih istočasno dopolnjujejo še s štirimi ultrazvočnimi radarji in odbijačem z vgrajenim senzorjem za izogib oviram.

Kako delujejo robotske kosilnice LUBA s tehnologijo RTK GPS?

V tem trenutku lahko izbirate med tremi modeli robotski kosilnic LUBA:

  • LUBA AIR 1000
  • LUBA AWD 3000
  • LUBA AWD 5000

O razlikah med njimi bomo govorili proti koncu. Najprej se želimo osredotočiti na delovanje, ki je skupno vsem modelom.

Robotska kosilnica LUBA s karoserijo, ki spominja na F1 dirkalnik, za začetek dela potrebuje človeški vložek. Priloženo RTK referenčno postajo morate premišljeno postaviti na najbolj optimalno mesto na vaši parceli. V nasprotnem primeru boste po nepotrebnem ohromili delovanje kosilnice LUBA. Postavite jo na čim višjo lego, kjer ima neoviran pogled na nebo. Neprimerna mesta so pod streho, blizu krošenj dreves in ostalih motilcev, ki lahko vplivajo na povezavo med sateliti in referenčno postajo ter kosilnico. Pred postavitvijo se posvetujte s priloženim uporabniškim priročnikom, kjer boste dobili vse nasvete, kako zagotoviti najboljši satelitski signal.

Po postavitvi postaje je čas, da primete za krmilo kosilnice LUBA. To boste storili kar v aplikaciji Mammotion na pametnem telefonu. Z aplikacijo boste ročno sprehodili kosilnico po mejah travnate površine. Če imate netipično obliko travnatih površin oziroma so le-te razdrobljene po parceli, lahko ustvarite več con, med njimi pa povezovalne poti, po katerih se bo premikala RTK robotska kosilnica.

V spodnjem videu si lahko ogledate, kako to izgleda v praksi.

Za vsako območje lahko nastavite višino krošnje (od 30-70 mm), urnike in pot košnje. Če si nočete nakopati srda partnerja ali partnerice, boste postavili še prepovedana območja, do katerih kosilnica ne bo imela vstopa.

Kar kosilnice LUBA naredijo bolje od ostalih, je košnja v linearnem vzorcu. Medtem ko ostale kosilnice kosijo po naključnem vzorcu, se LUBA premika metodično in po ustaljenem vzorcu. Skupaj s sistemom dveh rezalnih diskov s po štirimi rezili, ki zagotavljajo natančno košnjo širine 400 mm, bo vaša trava vedno neokrnjenega videza.

Kako se izogiba oviram? Kako je poskrbljeno za varnost?

LUBA nikoli ni slepa. Ko sistem štirih ultrazvočnih radarjev zazna oviro, robotska kosilnica upočasni na hitrost 3 km/h. S košnjo nadaljuje do ovire, katere se dotakne z odbijačem in nato nadaljuje pot v drugo smer.

Ko konča z delom, se samodejno vrne na polnilno postajo. Ob nenadnem nalivu vgrajeni senzor za dež kosilnici sporoči, da je čas za vrnitev na bazno postajo.

Poskrbljeno je tudi za varnost. V primeru nagiba ali dviga kosilnice, se ta samodejno ustavi, še preden imajo nerodne roke čas, da se približajo rezilom. Pogumni tatovi pa bodo hitro spoznali, da se jim tatvina ne splača, kajti aplikacija Mammotion vam bo nemudoma sporočila, da je kosilnica prestopila meje vašega dvorišča.

LUBA AIR 1000 za domača dvorišča, LUBA AWD za zahtevnejše terene

Razlika med robotskimi kosilnicami LUBA se opazi v sposobnosti premagovanja naklonov, hitrosti košnje, številu delovnih območij in največjo površino, ki jo zmore pokositi.

LUBA AIR 1000 je vstopni model in optimalna izbira za travnate površine do 1000 m2. Moč se pretaka po zadnjih kolesih, sprednja vsesmerna kolesa z velikim premerom pa bodo brez težav prebrodila manjše ovire na domačem dvorišču. Premaguje lahko naklone do 45 %, kreirate pa lahko do tri ločena območja.

LUBA AWD 3000 je napredna različica s štirikolesnim pogonom, ki obenem nadgradi vse ostale parametre. Nakloni do 65 % so za njo mala malica. V eni uri je sposobna pokositi do 350 m2 travnate površine na 6 ločenih območjih, ki jih lahko ustvarite v aplikaciji. Domače pa se počuti na površinah do 3000 m2.

LUBA AWD 5000 je zastavonoš proizvajalca Mammotion. Pokrije lahko do neverjetnih 5000 m2 površine. Število razdeljenih območij je povečanih na 10, prav tako hitrost, ki se ustavi pri 500 m2 na uro. S štirikolesnim pogonom bo premagovala netipične terene z grbinami, gosto travo, različnimi ovirami in nakloni do 75 %. Pred kratkim si je zaslužila tudi nagrado Plus X Award 2023 za inovativnost, visoko kakovost, enostavnost uporabe in funkcionalnost.

Robotske kosilnice LUBA so naredile prepotreben generacijski preskok, ki so si ga že vrsto let želeli obstoječi uporabniki. Za še več informacij obiščite www.luba.si ali kontaktirajte distributerja PAB d.o.o. na info@pab.si in info@luba.si.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem shopi.eu, PAB d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri shopi.eu, PAB d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem shopi.eu, PAB d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več