Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
Nas in strežniki
15.06.2022 11:29

Deli z drugimi:

Share

Zakaj se pri Računalniških novicah zanašamo na sisteme NAS?

Ali razmišljate o strežniku NAS (Network Attached Storage) za shranjevanje podatkov v podjetju? V tem primeru je pomembno, da razumete prednosti shranjevanja na sistemih NAS .

Preden začnete razmišljati, katero rešitev boste izbrali, bodisi NAS, oblak ali kaj drugega, si najprej postavite vprašanja, katere pomanjkljivosti in izzive bi radi rešili. Tudi pri Računalniških novicah smo bili pred leti pred enako dilemo.

S katerimi izzivi smo se soočali pri Računalniških novicah?

Potrebovali smo rešitev, ki bi komplementirala našo hibridno delovno okolje. Iskali smo dostopnost, varnost, skalabilnost, stroškovno učinkovitost in zanesljivost. Vse, kar smo iskali, smo našli v sistemu NAS. Osrčje našega pretoka podatkov sta dve napravi NAS, in sicer Synology NAS DS1618+. Razmišljamo pa že o prihodnosti. Spogledujemo se z naslednikom naših obstoječih naprav, s Synology NAS DS1621+, ki je opremljen z vsemi funkcijami kot naš primarni in sekundarni NAS. Premore pa še nekaj dodatkov: NVMe M.2 režo za predpomnjenje, zmogljivejši AMD procesor in ECC RAM za stabilnejše delovanje.

Kaj smo pridobili z NAS sistemom?

Primarni NAS Synology, ki se nahaja v namenski strežniški omarici v podjetju, je postal centralno vozlišče za shranjevanje podatkov vseh osebnih in prenosnih računalnikov ter dveh VPS in WEB strežnikov. Pred tem smo se zanašali na lokalno hrambo na notranjih in zunanjih fizičnih diskih. S tem smo rešili več pomanjkljivosti prejšnjega sistema: dostopnost, varnost in možnost obnovitve podatkov v primeru katastrofe.

Neprimerljiva dostopnost

Ena izmed prednosti, ki jo pridno izkoriščamo tudi v našem podjetju, je nivo dostopnosti, ki ga ponuja NAS Synology. Kot mnoga slovenska podjetja, smo na začetku pandemije tudi v naših pisarnah uvedli hibridno delovno okolje. Nekateri sodelavci, predvsem novinarji, oblikovalci in prodajno osebje, pogosto svoje naloge opravljajo na daljavo, kar pomeni, da smo zanje morali urediti varen oddaljen dostop. Hkrati smo potrebovali centralizirano rešitev, ki nam je omogočala, da so vsi podatki na enem mestu in niso razpršeni po lokalnih trdih diskih.

Zanesljive varnostne kopije in visok nivo zasebnosti

S prehodom na NAS Synology smo prav tako vzpostavili sistem za ustvarjanje varnostnih kopij podatkov. Sekundarni NAS, ki je lociran na oddaljeni lokaciji, je prevzel funkcijo hrambe varnostnih kopij podatkov. Za ustvarjanje varnostnih kopij uporabljamo vgrajeno programsko opremo Synology Hyper Backup. Kopiranje podatkov se izvaja enkrat dnevno, nastavljena pa je ohranitev podatkov za 7 verzij varnostnih kopij. Na srečo še nismo izkusili grenkobe izgube podatkov. Vseeno smo seznanjeni s protokolom, kaj moramo storiti v primeru okvare oziroma kako izgleda postopek obnovitve podatkov. Na voljo imamo dve možnosti: delna granularna obnova podatkov iz sekundarnega NAS-a ali pa celotna obnova iz sekundarnega na primarni NAS ali na poljubno lokacijo.

Upravljanje je enostavno, vzdrževanje skoraj ničelno

Sistem NAS Synology nas je prepričal tudi z vidika stroškovne učinkovitosti in enostavnosti upravljanja, saj privzeto ne bi potrebovali pomoči IT strokovnjaka. Vseeno pa smo se odločili za zunanjo pomoč, saj že vrsto let uspešno sodelujemo z zunanjim podjetjem Anni d.o.o., ki naše zaupanje nagrajuje z odzivnostjo in natančnostjo.

Nižji stroški delovanja in poljubna razširljivost

NAS Synology sistem porabi manj električne energije kot tradicionalni strežnik, kar je bil tudi pomemben dejavnik pri izbiri rešitve za hrambo podatkov. Zadnji in eden pomembnejših dejavnikov pa je bila skalabilnost sistema NAS. Želeli smo vzpostaviti sistem, ki bo pripravljen na prihodnost. Ko bodo obstoječe kapacitete nezadovoljive, smo lahko pomirjeni, saj lahko kadarkoli in enostavno razširimo prostorske kapacitete za hrambo podatkov. V podjetju smo se za ponudbo NAS Synology sistemov obrnili na slovenskega ponudnika NAS rešitev, Xenon Forte, ki nam je svetoval pri izbiri in hkrati tudi potrdil našo domnevo, da je NAS Synology najbolj primerna rešitev za naše potrebe. Več o NAS napravah na spletni strani www.xenon-forte.si.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Strežniki NAS Synology Xenon forte

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem XENON FORTE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri XENON FORTE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Enter your state here

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem XENON FORTE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VERACOMP d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 50
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
V podjetju SI SPLET d.o.o. se ukvarjajo s trženjem varnostnih in drugih rešitev na področju informacijskih tehnologij. V letu 2002 so pridobili ekskluzivno partnerstvo s podjetjem ... Več