Triki in nasveti
18.01.2023 14:33

Deli z drugimi:

Share

Zakaj potrebujete omrežje za goste?

Če dodate »način za goste«, postane vaš domač internet bolj zaseben in varen.
Unsplash - Compare Fibre
Unsplash - Compare Fibre

Morda se vam ne zdi tako, vendar je brezžični usmerjevalnik ena najbolj osebnih stvari, ki jih imate doma.

Ves internetni promet iz vsake povezane naprave v vašem domu poteka prek te majhne naprave. To je zadosten razlog, da ga zaščitite pred vsemi zunanjimi osebami – in za zaščito vaše glavne internetne povezave ni potrebno plačati naročnine ali uporaba VPN-ja.

Vaš usmerjevalnik ima to funkcijo verjetno že vgrajeno – način za goste – in kot že ime pove, ustvari ločen SSID (identifikator nabora storitev) od vašega glavnega omrežja z drugačnim imenom, geslom, in kar je najpomembnejše, drugačnim prometom.

Načini za goste so opremljeni z lastnimi edinstvenimi gesli, nastavitvami in jih je enostavno ustvariti, urediti, izbrisati in obnoviti. Vse, kar morate narediti je, da greste na skrbniško stran za brezžično omrežje, malce pobrskate po nastavitvah, kjer boste našli nekakšen način za goste. Dandanes imajo to funkcijo celo poceni usmerjevalniki.

Ločeno brezžično omrežno ime in geslo pomenita, da vašim gostom ni treba dati podrobnosti o glavnem omrežju, do katerega lahko dostopate samo vi in vaša družina.

Če ima vaš način za goste starševski nadzor ali kakršne koli omejitve, jih omogočite. Ne želite, da vas ujamejo, ko se sin vašega prijatelja odloči, da je pravi čas za prenos piratske vsebine ravno pri vas doma. Takšne omejitve vas “delno” ščitijo pred odgovornostjo, pa tudi pred zlobnimi akterji, ki uporabljajo vaše omrežje za izvajanje nezakonitih spletnih mest ali storitev.

Prav tako lahko internet za goste iz katerega koli razloga izklopite, ne da bi to vplivalo na vašo uporabo domačega omrežja. Tako lahko tudi zagotovite, da vaš otrok ne bo gledal YouTuba in TikToka vso noč, saj lahko kadar koli izklopite njegovo »gostujoče« omrežje, medtem ko bo vaša izkušnja z internetom ostala nemotena.

Način za goste je prav tako enostavno opaziti na seznamu omrežij, in ker je omrežje že omejeno, lahko uporabite geslo, ki ga je enostavno vnesti. Ali pa olajšajte vso stvar tako, da ustvarite kode QR samo za gostujoče omrežje za še hitrejšo povezavo vaših prijateljev v svetovni splet. Preprost gumb za skupno rabo v napravah Android in iPhone bo prav tako pomagal.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
brezžični internet


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več
Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več