Digitalizacija
29.09.2021 10:42
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj ne bi vseh dokumentov podpisovali kar od doma?

Pred leti smo se morali za vsak opravek in podpis dokumenta fizično zglasiti »na okencu«. V zadnjih letih pa se je svet pospešeno digitaliziral in lahko marsikaj opravimo od doma. A to je šele začetek.

Podpisovanje dokumentov iz domačega naslanjača je ponekod že praksa, drugod sistem vpeljujejo v prakso, nekateri pa šele spoznavajo prednosti tovrstnega poslovanja. Vsakdo, ne glede na to, ali govorimo o posameznikih ali podjetjih, slej ko prej spozna, da lahko dokumentacijo podpisujemo hitreje, bolj učinkovito in brez izgube dragocenega časa.

Potreba po tovrstnih rešitvah je bila prisotna že pred pandemijo koronavirusa, a se je z njo še povečala in dokončno zasidrala v naša življenja. Dogajanje v zadnjem letu in pol je v mnogih panogah le pospešilo proces digitalizacije, ki je bil tako ali tako neizogiben in je v naš vsakdan prinesel tudi veliko pozitivnih vidikov.

V primeru fizičnega podpisa je povezava podpisa s podpisnikom dinamika podpisa (pritisk, hitrost …), v digitalnem svetu pa imamo certifikat, s katerim je bil ustvarjen podpis in ga je podpisniku izdala certifikatna agencija. Torej ne gre zgolj za podpis na daljavo, temveč za mnoge pozitivne vidike, kot so višja verodostojnost, integriteta, cenejša hramba in podobno.

Nekateri digitalizacijo razumejo do potankosti

Nekateri te procese razumejo do potankosti in jim posvečajo vse svoje vire in ves svoj čas. Odličen primer je podjetje Gooya, ki je razvilo popolnoma digitaliziran proces podpisovanja dokumentov. Z modularno rešitvijo ORDO ni čakanja v vrsti, tudi ne dolgih birokratskih postopkov za okenci. Poudarjajo, da mora biti digitalna storitev enostavna, hitra in predvsem učinkovita.

ORDO je paket spletnega naročila z videoidentifikacijo ter CRM sistemom, ki s partnerjem REKONO zagotavlja celovito rešitev. Primeren je za vsako podjetje, ki potrebuje identificirano stranko, ki mora nekaj podpisati. Tu lahko gre za banke, zavarovalnice, športne klube in zveze, vrtce, šole … Načinov uporabe je veliko in je idealna rešitev za vse posle, pri katerih potrebujete identifikacijo stranke na daljavo. »Še sami nismo našli vseh načinov uporabe, ki jih je zagotovo še veliko,« pravijo v podjetju Gooya.

Kot slikovit primer lahko vzamemo menjavo naročniškega razmerja pri mobilnem operaterju. Torej: če želimo pri svojem mobilnem operaterju zamenjati naročniško razmerje, moramo v poslovalnico, kjer lahko vse uredimo. Lahko pa bi isto uredili tudi od doma. Kako? Z rešitvijo, ki jo ponuja podjetje Gooya s partnerjem REKONO, bi lahko dokumente podpisali prek spleta ter se na ta način izognili morebitni gneči, predvsem pa bi prihranili čas in vse uredili iz udobja domače dnevne sobe.

Kaj moramo storiti pred podpisovanjem?

Uporabnik se mora najprej prijaviti oziroma ustvariti račun REKONO, takrat tudi verificira elektronski naslov in telefonsko številko ter dopolni osebne podatke. Temu delu procesa pravimo “onboarding”, saj uporabnik tako postane tudi uporabnik REKONA in dobi eIdentito, s katero lahko opravlja posle. Sledi zahvalna stran s preverjanjem eIdentitete. S sedaj že obstoječo eIdentito nato nadaljuje proces/naročilo, ki ga je začel; izpolni celoten obrazec (kar od njega za izpolnitev naročila potrebuje ponudnik) s še nekaj drugimi podatki in njegova vloga se zapiše v zaledni sistem.

Vsakemu uporabniku eIdentite lahko pripišemo nivo zaupanja. Poznamo tri nivoje: 10, 20 in 30. V nekaterih primerih nivo identitete 10 zadostuje za sklepanje naročila. Kadar pa najnižji nivo ne zadostuje in uporabnik potrebuje višji nivo, se izvede video identifikacija, ki jo izvaja certificiran klicni center. V primeru, da uporabnik oziroma stranka že ima nivo zaupanja 20 ali 30, pa je takoj obveščena o uspešno oddani vlogi. Nato dobi obvestilo, da lahko podpiše dokumentacijo (v storitvi RekonoSign) ter tako s svoje strani zaključi naročilo. Zatem pa naročilo oziroma vlogo podpiše še ponudnik in posel je sklenjen.

Kaj dobite v paketu ORDO + REKONO?

  • Zaledni sistem, v katerem lahko speljete zaledni del procesa, torej neke vrste CRM.
  • Že integrirano povezavo s sistemom za elektronsko identifikacijo REKONO ter s tem možnost podpisovanja
  • Sistem za vodenje uporabnikov: vsak uporabnik ima nek svoj profil, kjer lahko pregleduje svoje posle s pravno osebo (nadgradnja paketa omogoča tudi uvoz obstoječih podatkov o vsaki pogodbeni strani

Verjamemo, da bo rešitev, o kateri pišemo, v prihodnjih nekaj letih marsikomu poenostavila poslovanje in prihranila marsikatero pot ter čakanje v vrsti.

Več najdete na www.gooya.si (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
digitalizacija digitalna preobrazba

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več

Normstudio, MEGLENOV NORM, k.d.

Škrilje 77, 1292 Ig, Tel: 064 11 22 91
Se še spomnite časov videorekorderjev in VHS kaset? Zagotovo se spomnite mučnih trenutkov, ko ste trepetali med navijanjem kaset in upali, da so spomini ostali nepokvarjeni. Prav ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več