15.03.2012 08:55
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj moj računalnik pogosto zmrzuje?

Vam računalnik zmrzuje ali se sam od sebe ponovno zaganja? Mogoče je rešitev enostavna in hitra.
Vam računalnik zmrzuje ali se sam od sebe ponovno zaganja? Mogoče je rešitev enostavna in hitra.

Se vam pogosto zgodi, da računalnik sredi dela preprosto zmrzne? To zna biti namreč zelo nerodno, saj je v tem primeru pogosto potreben ponoven zagon in niso redki primeri, ko uporabnik zaradi tega izgubi delo oziroma podatke, ki jih ni pravočasno shranil. Seveda to tudi negativno vpliva na storilnost uporabnika, sploh v kolikor so take situacije pogoste. Toda zakaj pride do tega in kako to lahko preprečimo? Razlogov je lahko mnogo, bodisi zaradi napak v strojni ali programski opremi, tako da je vse praktično nemogoče našteti oziroma predvideti. Zaradi tega si bomo v nadaljevanju ogledali tistih 5 razlogov za zmrzovanje, ki so v praksi nekako najpogostejši.

1. Okvarjene datoteke sistemskega registra

Vsak računalnik na katerem teče eden izmed operacijskih sistemov Microsoft Windows, ima okenski register (Windows registry). Register vključuje nekaj datotek, ki so ključne za pravilno delovanje računalnika. Čez čas se lahko katera od teh datotek okvari, jo po nesreči zamenjamo ali v celoti izbrišemo. Ko pride do tega, so posledice sicer odvisne od tega kako resna je napaka, a navadno se začnejo pojavljati pogosta zmrzovanja ali samodejni ponovni zagoni sistema. Da bi možnost okvare sistemskega registra lahko že na začetku izločili iz seznama potencialnih razlogov za zmrzovanje računalnika, je najbolje, da zaženemo enega izmed programov za pregled sistemskega registra. Ti programi pregledajo register in odkrijejo morebitne napake ter jih po večini tudi samodejno odpravijo. Če pa se zmrzovanja in pogosti samodejni zagoni pojavljajo tudi za tem pa razlog verjetno tiči drugje. Nekateri (a nikakor ne edini) izmed programov, s katerimi si lahko pomagate pri odkrivanju težav z registrom so Comodo System Utilities, CCleaner, Eusing Free Registry Cleaner, Registry First Aid in Advanced System Optimizer.

2. Neorganizirane in fragmentirane datoteke

Operacijski sistem Windows z datotekami ravna na tak način, da jih pri zapisovanju grobo rečeno, razbije na več manjših delov, ki jih za tem zapiše v prazne sektorje na disku. To sprva ne predstavlja težave, toda sčasoma se takih datotek in njihovih fragmentov nabere vse več. Disk tako porabi več časa, da dostopi do njih, kar upočasni delovanje računalnika. V končni fazi pa se lahko pričnejo pojavljati sesutja sistema.

Na srečo, je rešitev za to težavo vgrajena že v sam operacijski sistem in bo za večino domačih uporabnikov povsem zadostna. Imenuje se Disk Defragmenter oziroma Program za defragmentiranje diska. Navadno ga najlažje poiščete, če greste v meni Start in od tam v Pripomočke ter za tem v Sistemska orodja, kjer ga boste našli. Najbolje je, da programu tudi določite urnik po katerem so bo vsaj enkrat mesečno zagnal sam, takrat ko računalnika ne boste uporabljali. Nekoliko zahtevnejši uporabniki pa boste verjetno posegli po katerem izmed bolj zmogljivih programov, ki so na voljo na tržišlu, denimo po PerfectDisku.

3. Škodljivi programi

Škodljivo programsko opremo najdemo v več oblikah. Lahko je denimo virus, ki smo ga po nesreči sprožili, z zagonom datoteke v elektronskem sporočilu neznanega pošiljatelja. Lahko je tudi nekoliko bolj nedolžna oblika, denimo neželeni oglaševalski program. Ne glede na to, za katero vrsto škodljive programske kode gre pa skorajda v vseh primerih negativno vpliva na hitrost in delovanje računalnika. Na srečo se pred tovrstno programsko opremo dokaj enostavno zaščitimo, z namestitvijo kvalitetnega protivirusnega programa. Seveda pa protivirusni program ne more biti 100% učinkovit, če se uporabnik ne zaveda nevarnosti in ni dovolj pazljiv pri brskanju po spletnih straneh, prenašanju vsebine iz interneta in prebiranju elektronske pošte ter odpiranju priponk.

4. Premalo sistemskega pomnilnika in pomanjkanje prostora na trdem disku

Ko kupimo nov računalnik se nam navadno zdi, da ima v izobilju tako sistemskega pomnilnika (RAM) kot tudi prostora na trdem disku. Toda sčasoma se lahko izkaže, da vseeno ni čisto tako, kot se nam je zdelo na začetku. Čez čas se pojavijo modernejše in lepše, a bolj požrešne aplikacije, ki ob delovanju porabijo več sistemskega pomnilnika, kot so ga denimo njihove prejšnje verzije. In kaj lahko se zgodi, da nenadoma ugotovimo, da računalnik več ne deluje normalno in se pri svojem delovanju zatika, zaradi pomanjkanja sistemskega pomnilnika. To težavo lahko navadno rešimo enostavno tako, da dokupimo novega.

Sčasoma pa veliko uporabnikov ugotovi tudi, da disk nenadoma ne zadostuje več njihovim potrebam in na njemu zmanjkuje prostora. Še posebej pogosto je to pri navdušenih domačih fotografih, ki ga lahko kaj kmalu zapolnijo s fotografijami in pa tudi pri tistih, ki radi plujejo v gusarskih vodah in si tako s spleta prenesejo veliko multimedijske vsebine. Tudi v primeru, ko se disk napolni, pride do upočasnitve delovanja računalnika, lahko tudi do zmrzovanja. V tem primeru je rešitev več. Lahko denimo dokupimo zunanji disk in nekaj vsebine prenesemo nanj, z diska lahko pobrišemo vsebino, ki je ne potrebujemo več, lahko pa tudi dokupimo še en disk. Torej povsem preproste rešitve, ki ne zahtevajo nobenega posebnega znanja. V večini primerov si moramo vzeti le nekaj časa za kategorizacijo in organiziranje ter arhiviranje datotek na zunanjem nosilcu.

5. Pregrevanje

Zelo pogosto razlog za sesutja ali zmrzovanje računalnikov, je tudi njihovo prekomerno segrevanje. Do tega lahko pride zaradi več razlogov, najpogostejši pa je, da se v hladilnikih nabere prah in tako hlajenje ni več optimalno oziroma zadostno. Pri tem je rešitev zelo enostavna, računalnik je potrebno odpreti (pazite na garancijo) in iz hladilnih reber izpihati prah. Predvsem je tu govora o hladilnikih procesorjev, grafičnih kartic in napajalnikov. Zrak boste najlaže izpihali s kompresorjem, v kolikor ga imate pri roki. Če kompresorja nimate pa so v nekaterih trgovinah z računalniško opremo, na voljo tudi pločevinke s stisnjenim zrakom. Te so zelo priročne, saj jih je tudi enostavno prenašati naokoli in jih lahko uporabimo praktično kjerkoli. V kolikor pa niste ravno tehnični tip ali imate računalnik še v garanciji pa najbolje, da ga odpeljete na servis, kjer vam ga bodo očistili.

Razlog za pregrevanje je lahko tudi okvara ventilatorja ali celo premalo zmogljiv hladilnik, kar se navadno pokaže predvsem v vročih poletnih dnevih. V obeh primerih ga bo potrebno zamenjati, na tržišču pa je dovolj kvalitetnih modelov, da boste gotovo našli nekaj zase.

Kot smo omenili že na začetku, je razlogov za zmrzovanje ali pogosta sesutja računalnika lahko ogromno. Na srečo za večino obstaja dokaj enostavna rešitev. Navadno je dovolj, da opravimo že nekaj rutinskega vzdrževanja, ki smo ga pred tem opustili. Računalnik namreč tako, kot denimo tudi osebni avtomobil potrebuje redno vzdrževanje in čiščenje. Le tako nam bo služil dolgo in brez težav, s tem pa bo večje tudi naše zadovoljstvo ob uporabi in ne nazadnje tudi naša produktivnost.


Prijavi napako v članku