Računalništvo, telefonija
09.05.2017 12:38
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj dvojna kamera?

Zakaj dvojna kamera?
Zakaj dvojna kamera?

Velika večina vas verjetno ve, da so digitalne zrcalno-refleksne (DSLR) kamere industrijski standard v svetu profesionalne fotografije. Telefoni bodo sicer težko kadarkoli dosegli kakovost DSLR kamere, saj imajo te običajno za vsaj kakšnih 20 cm več prostora za optiko in senzor. Zato je edina pot naprej za pametne telefone v uporabi dvojnih modulov.

Prednost, ki jo prinaša tak pristop je v posnemanju človeškega vida, ki ga je evolucija skozi milijone let izpopolnila do te mere, da ljudje danes kar 90 odstokov podatkov pridobimo vizualno. Občutljivost človeškega očesa je neverjetno visoka, ko govorimo o fotografskih prvinah kot so samodejno ostrenje, merjenje beline, zaslonka, ISO občutljivost, stabilizacija slike in sledenje predmetom.

Tri področja razvoja za najboljšo kamero

Za dobro delovanje dvojne kamere je poleg procesorske moči potrebno investirati še v tri področja. Najprej mora ekipa inženirjev sestaviti modul, ki bo v 5 mm debeline vseboval občutljiv in natančen senzor, leče in stabilizacijo slike. Nato mora ekipa pod vodstvom profesionalnih fotografov razviti ustrezne algoritme, ki bodo znali pravilno izračunati plastenje dveh slik, gladek prehod med zamegljenimi in ostrimi deli slike in optimizirati barve. Na koncu je tukaj še ekipa, ki skrbi za t.i. ISP (Image Signal Processor). Gre za čip, ki mora poskrbeti, da se v trenutku, ko uporabnik pritisne na gumb za zajem slike, zajamejo, izmerijo, združijo in obdelajo podatki z obeh senzorjev hkrati.

Trenutno so v to investirali zgolj pri njavečjih proizvajalcih, trojici, kjer je tudi Huawei – to so edini trije proizvajalci, ki izdelujejo svoj lastni ISP. Pri Huaweiju zanj skrbi ekipa, ki šteje preko 100 članov. Huawei ima svojo ekipo nameščeno v raziskovalnem centru v Franciji, ki se ukvarja izključno s to problematiko. Najbolj napredni Leica algoritmi pa se razvijajo v sodelovanju med francoskim Huawei Mathematics Research Centrom ter Max Berek Inovation Labom v Nemčiji.

Huawei P9 je na novo definiral fotografiranje s pametnimi telefoni

Preden je na trg prišel Huawei P9 so se inovacije premikale v smeri čistosti in hitrosti zajemanja slik. P9 pa je poleg tega prinesel tudi učinek zameglejnega ozadja, t.i. bokeh efekt, ter barvno reprodukcijo, ki je primerljiva z DSLR kamerami. Bokeh efekt, ki ga riše dvojna Leica kamera na Huaweiju P9 naredi fotografije bolj dinamične in vizualno privlačne. To je ena od temeljnih prednosti, ki je omogočila, da je Huawei v prvih 10 mesecih po predstavitvi odpremil kar 10 milijonov P9 enot.

Huawei P10, nadgradnja Leica dvojne kamere: barvna + monokromatska binokularna dvojna kamera

Kamera v P10 ima 12 MP velik barvni in 20 MP velik monokromatski senzor. S tem posnema človeško oko s paličicami in čepki – ena kamera zajema barve, druga pa svetlobo in podrobnosti v slabih svetlobnih pogojih.

Kamere v resnici ne znajo zajemati barv ampak samo količino vpadne svetlobe. Za zajem barv skrbijo posebni barvni filtri za rdečo, zeleno in modro svetlobo. Tako barvni senzor običajno absorbira skoraj 2/3 vpadne svetlobe. Pri Huaweiju P10 in P10 Plus pa monokromatski senzor zajame vso svetlobo. Skupaj tako sestavita podatek o barvi in veliko bolj natančen podatek o svetlobi sami, kar pomeni boljše fotografije v slabi svetlobi.

S pomočjo dvojne kamere pa lahko telefon izmeri majhna odstopanja med slikovnimi pikami, kar omogoča spreminjanje točke izostritve po zajemu slike.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sidera logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku