Računalništvo, telefonija
18.05.2021 08:04
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zakaj bi se avtomobili in računalniki lahko občutno podražili?

Povpraševanje po polprevodnikih še vedno presega proizvodnjo, kar dviguje cene in onemogoča normalno poslovanje številnih podjetij po svetu, zlasti avtomobilske industrije. K dotični krizi je prispeval še požar na Japonskem, ki je zajel tovarno Naka, ki predstavlja kar 20 % svetovne proizvodnje.

Z razvojem tehnologije so se polprevodniki razširili od uporabe v računalnikih, avtomobilih, do zobnih ščetk in sušilcev za lase. Dandanes se nahajajo v enormni količini produktov, na katere ne bi niti pomislili.

Povpraševanje pa še vedno močno presega proizvodnjo in avtomobilska industrija še zdaleč ni edina, ki čuti posledice. Številna podjetja – posebej tista na Kitajskem, ki so bila močno prizadeta zaradi različnih sankcij – kopičijo lastne zaloge polprevodnikov, da bi preživela krizo. To pa posledično pomeni, da je za ostala podjetja toliko težje priti do njih. Zato nekateri že pravijo, da je dražitev produktov neizogibna.

Alan Priestley, analitik podjetja Gartner pravi, da bo pomanjkanje čipov čutil sleherni človek, v takšni ali drugačni obliki. Južnokorejski tehnološki gigant Samsung je pred dobrima dvema tednoma izjavil, da so najbolj na udaru televizije in gospodinjske naprave, medtem ko je LG priznal, da pomanjkanje čipov predstavlja resno grožnjo.

Ogroženi so vsakdanji gospodinjski aparati

Težave se pojavljajo tudi na področju manj zmogljivih procesorjev, ki se uporabljajo v pralnih strojih, pametnih tehtnicah in podobnih napravah. Kljub temu, da večina prodajalcev še vedno uspeva dobiti produkte, bi v prihajajočih se mesecih lahko ostali brez določenih. Primanjkljaj polprevodnikov čutijo vsi, od malih podjetij, do velikih komglomeratov.

Največji udarec za avtomobilsko industrijo

Procesorji so za avtomobilsko industrijo ključni element, saj poganjajo vse, od računalnikov v vozilih do različnih asistenčnih sistemov, multimedijskih centrov, torej praktično vse, kar najdemo v vozilu. Zato je kriza polprevodnikov v tej industriji največja. Podjetja, kot so Ford, Volkswagen in Jaguar Land Rover so bila prisiljena zapreti tovarne, odpuščati delavce in zmanjšati proizvodnjo vozil.

Stallantis, četrti največji proizvajalec avtomobilov na svetu, je izjavil, da se je primanjkljaj čipov v zadnjem četrtletju povečal. Richard Palmer, direktor podjetja, ki je nastalo z združitvijo Fiat Chryslerja in proizvajalca Peugeota, podjetja PSA, je opozoril, da bi disrupcija lahko trajala še celo leto 2022.

Nekateri proizvajalci avtomobilov zaradi pomanjkanje čipov v svoja vozila ne vgrajuje nekaterih “high-end” komponent. Po pisanju CNBC-ja Nissan v avtomobile ne vstavlja navigacije, medtem ko Ram Trucks svoje poltovornjake ne opremlja z inteligentnimi ogledali. Renault pa je prav tako prenehal z vključevanjem velikih digitalnih ekranov na armaturne plošče vozil.

Spletni medij Automobilwoche je poročal, da je Volkswagen poskušal na hitro najti alternativne rešitve, a da je pri tem želel, da bi breme morebitnih višjih cen prevzeli tudi neposredni dobavitelji. Minister Altmeier pa je želel problem, kot rečeno, rešiti s posredovanjem prek političnih stikov, da bi največje tovrstno podjetje – Taiwan Semiconductor Manufacturing – hitreje več dobavljalo Nemčiji. Z namenom manjše tovrstne odvisnosti v Nemčiji že nekaj mesecev načrtujejo posebno državno podporo, da bi okrepili lastno proizvodnjo polprevodnikov.

Požar na Japonskem ohromil kar 20 % svetovnega trga mikroračunalnikov

Japonski proizvajalec čipov, Renesas Electronics, napoveduje, da bo škoda po velikem požaru v njihovi tovarni Naka v japonskem kraju Hitačinaka, večja, kot so sprva mislili. 19. marca je uničujoči požar zajel kar 17 glavnih strojev tovarne, med njimi tudi glavne linije za proizvodnjo 300-milimetrskih polprevodnikov.

Renesas pokriva kar 20 % svetovne proizvodnje mikroračunalnikov na področju avtomobilizma in ostalih industrij. Spomnimo, da je sta potres in cunami leta 2011 v tovarni Naka zaustavila proizvodnjo za tri mesece, kar je Japonski zadalo močan udaren za proizvodnjo avtomobilov. Tokrat je požar prišel ravno v času, ko na globalni ravni primanjkuje čipov v avtomobilski industriji, kar bo zagotovo imelo “domino efekt” tudi za ostale industrije.

Na raven proizvodnje pred požarom bi naj Renesas priplezal do konca maja. Zgolj za občutek, kako pomembna ja tovarna Naka za globalno proizvodnjo polprevodnikov, naj povemo, da sta Nissan in Honda bila prisiljena v zmanjšanje proizvodnje avtomobilov, in to ravno v času, ko si je prodaja v industriji vsaj delno opomogla po največji krizi v času pandemije.

Kompleksna težava, ki vključuje številne komponente

Največji svetovni proizvajalec čipov, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), pravi, da bi lahko povpraševanje avtomobilske industrije zadovoljili do junija. To se nam zdi zelo ambiciozna napoved, sploh če poslušamo izjave Forda, BMW-ja in recimo tudi Volkswagna, ki se soočajo z resnimi primanjkljaji in situacijo, ki bi po nekaterih napovedih lahko trajala še 18 mesecev.

Bi vse to dogajanje lahko vplivalo na celo delnic določenih podjetij? Preizkusite se v trgovanju. Kako? Preverite V TEM ČLANKU.

Vas zanima več iz te teme?
polprevodniki

Prijavi napako v članku