Računalništvo, telefonija
Triki in nasveti
27.01.2022 10:00
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako najbolj enostavno kupiti bitcoin?

Vrednost Bitcoina je v zadnjem času strmoglavila, a pogosto vlagatelji ravno v tovrstnih situacijah vidijo priložnost.
Vrednost Bitcoina je v zadnjem času strmoglavila, a pogosto vlagatelji ravno v tovrstnih situacijah vidijo priložnost.

EDIT / DODANO (27.1.2022)*:

Vrednost bitcoina je v zadnjem času na okoli nizkih 30.000 evrov. Kot smo zapisali že 14.1.2022, so nizke vrednosti lahko super priložnost za vlagatelje ob predvidevanju, da se bo vrednost Bitcoina prej ali slej ponovno povzpela vsaj na vrednosti, okoli katerih se je ta kriptovaluta gibala pred nekaj meseci. Slika pove več kot tisoč besed.

EDIT / DODANO (14.1.2022)*:

V začetku leta 2022 je vrednost Bitcoina še nekoliko padla in je zdaj vreden okoli 42.000 ameriških dolarjev. Že tisti, ki ste vanj vložili, ko je bil vreden okoli 50.000 dolarjev, lahko najverjetneje računate na to, da se vam bo naložba obrestovala. Zdaj, ko je vrednost Bitcoina padla za dodatnih osem tisočakov, je lahko to samo še večja priložnost. Bitcoin je že kar nekajkrat presenetil in nikoli ne vemo, kam se bo krivulja pomaknila, zato ga tokrat pričakajte pripravljeni.

EDIT / DODANO (7.12.2021)*:

V začetku novembra je Bitcoin presegel mejo 60.000 ameriških dolarjev, do danes pa je padel na okoli 50 tisočakov. Tovrstni padci so priložnost za vlaganje in čakanje, da se spet povzdigne. Takrat pa sledi moment, ki ga čakate in s tem nekaj zaslužite. Bitcoin je do zdaj že nekajkrat dokazal, da zna pozitivno presenetiti, in če ga takrat “ujamete”, ste na konju.

EDIT / DODANO (14.10.2021)*:

Danes je Bitcoin vreden okoli 49.500 evrov oziroma 57.500 ameriških dolarjev ter se bliža meji 60.000 dolarjev. Če pogledamo gibanje te kriptovalute v zadnjem mesecu, lahko v zadnjih dveh tednih opazimo lepo rast. Bitcoin je znova dokazal, da je, če ujamete pravi trenutek, lahko odlična priložnost za investicijo. Prav zdaj, pri zmerni rasti, je lahko eden takšnih momentov. Njegov čar je v tem, da nikoli ne vemo, kako visoko se lahko povzpne in kdaj oziroma kako hitro se to lahko zgodi. Je pa že nekajkrat dokazal, da se tudi pri padcih vedno znova vrne pod soj žarometov.

EDIT / DODANO (30.8.2021)*:

Bitcoin ni potreboval veliko časa, da se je ponovno dvignil iz pepela. Kriptovaluta kljub številnim kritikam o njenem vplivu na okolje in vse strožjim ukrepom regulatorjev ne kaže znakov upočasnitve. Kitajska je sprejela številne ukrepe, da bi med drugim omejila rudarjenje kriptovalut. V ZDA prav tako pripravljajo zakone o regulaciji digitalnih sredstev. Predsednik ameriške komisije za vrednostne papirje in borze, Gary Gensler, pa je kripto prostor enačil z “divjim zahodom”. Kljub vsemu pa vrednost Bitcoina z današnjim dnem trdno stoji pri skoraj 48.000 dolarjev.

To kaže na odpornost celotnega omrežja in da je ta kriptovaluta večja od ene same države. Finančni strokovnjaki po ponovnem vzponu poudarjajo, da Bitcoin še zdaleč ni rekel zadnje besede.

EDIT / DODANO (28.5.2021)*:

Minilo je mesec dni in Bitcoin je iz vrednosti 50.000 ameriških dolarjev strmoglavil na dobrih 35.000. Padec je lahko ob morebitnem ponovnem vzponu odlična priložnost za vlaganja. Tviti Elona Muska so povzročili pravi pretres na kripto trgu, je pa po drugi strani treba vedeti, da nekateri drugi milijarderji že napovedujejo vlaganja v Bitcoin, in vrednost te kriptovalute bi lahko ponovno poskočila. Možnost naložbe v kriptovalute zdaj tehta tudi ameriški poslovnež Carl Icahn, 127. najbogatejši človek na svetu, “težak” okrog 13 milijard evrov. O vlaganjih razmišlja v velikem slogu, saj se šušlja o tem, da bi lahko vanje vložil kar desetino svojega premoženja.

Bitcoin je že večkrat dokazal, da ga pri tem ne gre podcenjevati. Ne vemo namreč, kako visoko lahko seže, ko enkrat začne svoj pohod. To so priložnosti, ki jih čakajo vlagatelji, ki lovijo trenutek, ko se krivulja začne strmo vzpenjati.

EDIT / DODANO (26.4.2021)*:

V zadnjem času je vrednost Bitcoina spet nekoliko upadla, tako da je bila njegova vrednost včeraj pod 50.000 ameriških dolarjev, danes pa je vrednost poskočila in trenutno znaša dobrih 53.000 ameriških dolarjev.

EDIT / DODANO (22.3.2021)*:

V zadnjem mesecu je bil Bitcoin v nekem obdobju vreden že okoli 60.000 ameriških dolarjev, a se je v zadnjih dneh ustalil pri slabih 50.000 dolarjih. Če pogledamo, kaj se je dogajalo v zadnjih 6 mesecih, lahko ugotovimo, da Bitcoin ne pozna meja. Prav zato je lahko zdaj, ko se je vrednost malo umirila, čas za vlaganja, preden cena morda spet poskoči.

EDIT / DODANO (23.2.2021)*:

Bitcoin je v letošnjem letu eksplodiral in njegovi rasti za zdaj še ni videti konca. Danes se njegova vrednost giblje okoli 45.000 ameriških dolarjev. Samo predstavljajte si, da bi sredi lanskega novembra vložili vanj – vrednost se je namreč od takrat več kot podvojila. Glede na to, da Bitcoin še kar raste, ne zamudite vlaka, saj takšnih priložnosti ni veliko. Morate pa biti modri in loviti najvišjo vrednost. Kdaj jo bo dosegel, ne ve nihče, smo pa letos v nekaj mesecih spoznali, kako hitro se lahko vse obrne in da Bitcoin ne pozna meja.

EDIT / DODANO (8.1.2021)*:

V novem letu se trend rasti nadaljuje, ob pogledu na priloženo sliko pa je jasno, da je rast bliskovita. Tako se je danes Bitcoin znašel tik pod vrednostjo 40.000 ameriških dolarjev. Je sploh treba preračunavati, za koliko bi lahko zgolj v zadnjem tednu dni oplemenitili svoj vložek? Več kot očitno je, da je trenutno Bitcoin kakor vroča žemljica na trgu kriptovalut. Vsakdo bi si rad odtrgal svoj kos, a nihče ne ve, kje je meja. Kakorkoli pogledamo, je do zdaj šlo za investicijo, ki se je – če ste bili pripravljeni čakati – še kako izplačala.

Bitcoin raste, zato še vedno ni prepozno za vlaganje vanj. Seveda lahko njegova vrednost pade, lahko pa bo čez slab mesec dvakratnik današnje.

Nevarno blizu “eksplozije

EDIT / DODANO (29.12.2020)*:

Danes je Bitcoin vreden več kot 26.500 dolarjev, njegova krivulja pa je v strmem vzponu. Kako visoko lahko seže, lahko samo ugibamo, a dokler njegova vrednost raste, se lahko vlagateljem le smeji.

EDIT / DODANO (18.11.2020)*:

V začetku avgusta smo v članku Se nam bliža kriptomanija 2.0? napovedovali, da utegne vrednost Bitcoina strmo narasti, tako da se najverjetneje splača vanj vložiti, preden bo njegova vrednost dosegla 20.000 ameriških dolarjev. Imeli smo prav. Bitcoin je zdaj pri vrednosti 18.000 dolarjev še vedno v vzponu in utegne biti ob vložku tudi zdaj še kako donosen.

Tudi nedavno smo v članku na spletni strani Računalniških novic zapisali, da je “13.600 ameriških dolarjev oz. preračunanih 11.500 evrov meja, ki je nevarno blizu “eksplozije” te najbolj razširjene kriptovalute” – in imeli smo prav. Če bi takrat vložili nekaj sto evrov, bi do danes lepo zaslužili. Nihče ne ve, kako visoko se lahko povzpne bitcoin, nekateri mu napovedujejo celo  milijonske vrednosti, za vlagatelje pa bi bila to priložnost, ki se pojavi enkrat v življenju in je ne gre zamuditi.

PREIZKUSITE SE S TRGOVANJEM PREKO platforme AvaTrade.

A poglejmo zdaj, kako se je vse začelo. Danes praktično ni več človeka, ki ne bi še slišal za kriptovalute. Kriptomrzlica je namreč zajela cel svet, razlog pa je preprost: njihova donosnost. Glavna krivca sta bitcoin in ether

Prvi velja sploh za prvo decentralizirano digitalno valuto na svetu, ki je luč dneva ugledala leta 2009, drugi pa je pridobil na priljubljenosti v letu 2017, ko se je uveljavila njegova krovna platforma Ethereum, ki omogoča podpisovanje pametnih pogodb. To so podprle številne velike multinacionalke, kot so J. P. Morgan, Cisco, Deloitte, Microsoft in Intel, kar je dalo valuti legitimnost in s tem višjo ceno.

Bitcoin je na drugi strani prisoten že dlje, zgodba o rasti njegove cene pa je tako ali tako že postala prava ljudska legenda. Od marca leta 2010, ko je cena enega bitcoina znašala 0,003 ameriškega dolarja (pred tem je bila njegova cena praktično nična), do januarja leta 2017, ko je cena enega bitcoina znašala 985 ameriških dolarjev, je cena rasla relativno zmerno, nato pa se je zgodil prelomni trenutek, ko je ta popolnoma eksplodirala. Po tem datumu se je namreč začela cena bitcoina strmo vzpenjati in ob koncu leta dosegla raven cca. 17.000 ameriških dolarjev za en bitcoin

Če bi torej leta 2010 v bitcoin vložili kakšnih 100 dolarjev (s tem denarjem bi takrat kupili približno 3333 bitcoinov), bi imeli ob koncu leta na računu skoraj 600 milijonov dolarjev. 600 milijonov! Za relativno zanemarljiv vložek. Ampak, kot pravijo številni strokovnjaki, ni še prepozno. Takšnega dobička sicer z bitcoinom za tako majhen vložek verjetno ne bo več mogoče doseči, a se po padcu, ki je sledil omenjenemu vrhuncu, cena zdaj spet strmo vzpenja. Poleg tega pa je na trgu še veliko drugih digitalnih valut, med drugim tudi omenjeni ether, ki je dokazal, da ima veliko potenciala.

Prav zdaj je morda čas, da vložite v kriptovalute.

Preizkusite se s trgovanjem preko platforme AvaTrade – kjer pa ne trgujemo le z bitcoinom, ethrom in ostalimi kriptovalutami, ampak lahko trgujemo tudi z zlatom, nafto … 

EDIT / DODANO (21.1.2021)*:

Kako smo začeli?

Priznamo, da je tudi nas na uredništvu Računalniških novic nekoliko ganilo dogajanje okoli kriptovalut. Ker te slonijo na tehnologiji (blockchain), pa je to le še dvignilo naše zanimanje. Zato smo se odločili, da izvedemo eksperiment. V prvi vrsti za naše bralce, v drugi pa tudi za nas same. Odločili smo se, da se tudi sami registriramo na spletni strani AvaTrade. Kar se tiče finančnega vlaganja smo popolni laiki, prav tako pa smo daleč od strokovnjakov za kriptovalute. Ampak smo si rekli, da to počnemo za obče dobro, morda pa tudi kaj vložimo in nam to prinese še kakšno “brezplačno” uredniško kosilo. Pa kar poglejmo, kako smo se lotili registracije na platformi AvaTrade.

1. korak: izbor platforme

Najprej je bilo seveda treba izbrati platformo, prek katere bi vložili naša težko prigarana sredstva v digitalne valute. Z bitcoini pač ni mogoče trgovati na najbližji mestni tržnici, ampak prek nekega posrednika. Ko smo malo pobrskali po obstoječih, smo se odločili za platformo Avatrade, ki je obetala enostavno upravljanje in preglednost. Izbrali smo trgovalno platformo, ki je bila videti tudi enostavna za uporabo.

2. korak: registracija

(79 % malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.)

Na platformi AvaTrade smo se seveda najprej mogli registrirati. Pri registraciji, ki je brezplačna (registrirate se lahko na tej povezavi), smo najprej kliknili »Register now«, nato smo vpisali svoj e-mail in geslo, ki ga želimo imeti ter kliknili na »Create My Account«.

Sledilo je nekaj naših osnovnih podatkov ter nekaj vprašanj (ime, priimek, datum rojstva, domač naslov, izkušnje s trgovanjem, znanje o trgovanju, namen trgovanja, višino rizika, ki smo ga pripravljeni sprejeti, svoje finančno stanje, telefonsko številko), podobno kot na številnih drugih portalih, in že smo bili notri. Za zdaj smo se za namen članka registrirali, zanimiva pa se nam zdi tudi ideja, da bi se preizkusili v trgovanju. V vsakem primeru bi vložili najmanjši možen znesek, to je 100 evrov. Do sem lahko rečemo, da je postopek registracije enostaven. Potrebno je osnovno znanje angleščine, sistem pa vas po korakih tako ali tako vodi sam.

3. korak: izbira plačilnega sredstva

Zdaj je bila na vrsti še izbira plačilnega sredstva. Nam je najbolj domač račun na PayPalu, na voljo pa so tudi drugi načini, kot so nakazilo s kreditno kartico Visa ali MasterCard, bančno nakazilo (položnica), Wire Transfer in e-Wallet. V svoj profil na AvaTrade morate namreč najprej nakazati želeno vsoto denarja, ki ga potem znotraj sistema vlagate, kakor pač želite.  

4. korak: raziskovanje pred trgovanjem

Ko smo pregledali, kako lahko vložimo svoja sredstva, smo raziskovali dalje. Kliknili smo na prvo stran, kjer se nam je odprl všečen in pregleden seznam številnih trgov, v katere je mogoče investirati. AvaTrade namreč ne omogoča le trgovanja z digitanimi valutami, ampak tudi investiranje v nafto, v zlato in drugo. Ampak nas trenutno zanimajo le digitalne valute (na platformi AvaTrade so sicer na voljo še nekatere druge digitalne valute).

5. korak: spremljanje dogajanja

Odločili smo se, da bomo zdaj najprej nekaj časa opazovali dogajanje, preden se morebiti odločimo za manjšo investicijo. Spremljali bomo predvsem, kaj se dogaja na trgu kriptovalut, morda pa nas zamika tudi kaj drugega. Vmesnik je namreč všečen, možnosti pa ogromno.

Uporabniška izkušnja

Če se želite tudi sami pridružiti novi “zlati” mrzlici, pa le čim prej odklikajte na platformo AvaTrade, da še ujamete kriptovlak. Mi imamo za sabo pozitivno izkušnjo. Vsaj z uporabniškega stališča. AvaTrade se je namreč izkazal za zelo preprosto platformo, ki se jo tudi laik (kot smo mi) priuči uporabljati zelo hitro. Registracija je enostavna, navdušili pa so nas tudi pregledni meniji, ki nudijo malo morje možnosti. Tako lahko spremljate podrobno statistiko vseh valut, delnic in drugih trgov, v katere je mogoče investirati (grafi, zanimanje pri drugih uporabnikih, cena nakupa, cena prodaje, sprememba cene v določenem obdobju). Nastavite pa si lahko tudi opomnike, da vas sistem opozori, ko cena vaše investicije (ali potencialne investicije) doseže določeno raven.

V prihodnjih tednih vas bomo še naprej obveščali, kaj se dogaja na trgu kriptovalut. Spremljate nas! Medtem lahko zadevo preizkusite sami, in sicer z registracijo na portalu AvaTrade.

* Zapis EDIT/DODANO na začetku ohranjamo zaradi same optimizacije članka

OPOMBE

* AvaTrade ponuja tako vlaganje v delnice kot tudi v kriptovalute ter trgovanje s CFDji.

* Upoštevajte, da so CFD-ji zapleteni instrumenti, z visoko stopnjo tveganja, kjer je zaradi vzvoda možna hitra izguba denarja. 79 % malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.

* Pretekli donosi niso jamstvo za bodoče donose.

* Kriptovalute so nestanovitni instrumenti, ki lahko v zelo kratkem časovnem okviru močno nihajo in zato niso primerni za vse vlagatelje. Razen s CFD-ji trgovanje s kriptovalutami ni urejeno in ga zato ne nadzoruje noben regulativni okvir EU.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
kriptovalute

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

S&T ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več