Digitalizacija
14.10.2021 17:06
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Začnite na novo z IaaS – “infrastruktura kot storitev” (2. del)

Vedno bolj zapleteni IT procesi zahtevajo zmogljivo in stabilno infrastrukturo. Mala in srednja podjetja si lahko z IaaS storitvami (Infrastructure as a Service) zagotovijo varno in učinkovito poslovanje.

Lastna IT infrastruktura in stalno upravljanje zahtevata čas in osebje. Oboje so viri, ki jih v vsakdanjem poslovanju pogosto primanjkuje. Vse več malih in srednje velikih podjetij se tega zaveda in zato uporablja rešitve v oblaku. Ena od teh je tudi “infrastruktura kot storitev”, na kratko IaaS. Konica Minolta že ponuja celoten spekter prilagodljivih rešitev v oblaku. Tudi za vaše podjetje.

Želja po učinkoviti in varni infrastrukturi mala in srednja podjetja nenehno postavlja pred nove izzive. Tako imenovane “XY kot storitev” rešitve v oblaku ponujajo koristno podporo pri tem. Naročite jih lahko pri zunanjih ponudnikih, kot je Konica Minolta.

3 glavne storitve računalništva v oblaku:

  1. Infrastruktura kot storitev“, skrajšano IaaS. Kaj točno to je si lahko preberete v nadaljevanju.
  2. Platforma kot storitev“, na kratko PaaS. Več informacij o platformah in računalništvu v oblaku najdete v tretjem delu te serije.
  3. »Programska oprema kot storitev«, na kratko SaaS. Več o programski opremi in računalništvu v oblaku si lahko preberete v prvem delu te serije.

Varna infrastruktura in oblak – osnova vseh zunanjih rešitev

Infrastruktura kot storitev (IaaS) se zdi bolj zapletena, kot je. Navsezadnje gre po definiciji za vprašanje, kateri zunanji ponudnik storitev v oblaku zagotavlja IT infrastrukturo in podlago za vse storitve v zunanjem podatkovnem centru. Aplikacije vključujejo gostovanje, kar pomeni shranjevanje podatkov, prostor za shranjevanje, računalniško moč in varno omrežje.


Kako mala in srednja podjetja sprostijo dragocene vire z IaaS

Mala in srednje velika podjetja vse težje sledijo hitremu razvoju informacijske tehnologije. Posledica so naraščajoči stroški vzdrževanja lastnega podatkovnega centra in notranje informacijske tehnologije, ki so posodobljeni z najnovejšimi, najhitrejšimi in najvarnejšimi izdajami. Problematično je tudi zagotavljanje časa in osebja za izpolnjevanje vedno zahtevnejših pogojev. Prav tako ne smemo podcenjevati vse večje zapletenosti obdelave podatkov ter stroškov in naporov, povezanih z varnostjo in varstvom podatkov.

Zlasti za mala podjetja je zato vzdrževanje lastnega podatkovnega centra vse manj privlačno. Toda ali obstajajo zunanji ponudniki storitev IaaS in storitev v oblaku, ki so posebej namenjeni malim in srednjim podjetjem in njihovim potrebam? Konica Minolta ima že dolgo časa veliko strank zlasti v segmentu malih in srednje velikih podjetij, zato še posebej dobro pozna njihove zahteve. V oblaku je že na voljo celoten spekter različne strojne in programske opreme ter infrastrukturnih rešitev, ki jih je mogoče uporabljati na fleksibilen in hkrati prilagojen način.

“Z našimi storitvami v oblaku lahko strankam ponudimo točno tiste IaaS rešitve, ki jih potrebujejo. Ne glede na to kdaj, kje in v kakšnem obsegu. Najpomembneje je, da skupaj razvijemo model plačevanja, kjer bodo stranke plačevale le za storitve in vire, ki so dejansko potrebni in uporabljeni« je izpostavil Arben Kastrati, vodja ITS oddelka v podjetju Konica Minolta Slovenija.


Infrastruktura kot storitev je privlačna rešitev. Trije razlogi, zakaj je tako:

Če povzamemo, obstajajo trije razlogi, ki vse več malih in srednje velikih podjetij prepričajo, da oddajo interno infrastrukturo v zunanje izvajanje in izkoristijo IaaS v polni meri:

  1. Za vse več malih in srednje velikih podjetij postaja izziv izpolniti sodobne IT zahteve in s tem povezano finančno in kadrovsko odgovornost, zato iščejo zanesljivega zunanjega IaaS ponudnika.
  2. Infrastruktura kot storitev zagotavlja celovito varnost – stabilno infrastrukturo in skladnost z vsemi varnostnimi standardi, ne glede na to, ali gre za protivirusni program, upravljanje varnostnih kopij in posodobitev ali spremljanje varnosti.
  3. Z računalništvom v oblaku in prilagojenimi IaaS storitvami, mala in srednja podjetja prihranijo denar, saj plačujejo le za dejansko potrebno programsko opremo ter za storitve in vire infrastrukture v oblaku.

Koncept, ki je pripravljen na prihodnost za vsako malo in srednje podjetje

Zato je infrastruktura kot storitev koncept, ki je pripravljen na prihodnost za vsako malo in srednje podjetje. Strokovnjaki podjetja Konica Minolta pomagajo malim in srednje velikim podjetjem z analizo sistemov in procesov. Ta zajema trenutni položaj in oblikuje naslednje pomembne cilje.

Skupaj z vami pripravimo analizo in nato optimalno prilagojen načrt rešitve. IaaS ponuja različne možnosti, kot so strežniške rešitve na lokaciji stranke, podatkovne zmogljivosti računalništva v oblaku, ali hibridne rešitve v oblaku, ki z virtualizacijo združujejo lokalno in oblačno računalništvo. Poleg tega Konica Minolta ponuja rešitve za izboljšanje učinkovitosti sistema in zmogljivosti shranjevanja, s čimer se znatno zmanjša obremenitev na ekipe znotraj vašega podjetja.

Varnost podatkov v oblaku ima prav tako osrednjo vlogo pri razmisleku. Dobra novica je, da so vsi podatkovni centri družbe Konica Minolta v Evropi in so zato v skladu z obsežno in strogo Splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR).

Kako se lotiti IaaS?

Primer proizvajalca športne obutve LOWA prikazuje, kako je Konica Minolta podprla podjetje pri prenovi infrastrukture za shranjevanje in strežnike. Trajnost je bila osrednja tema tega procesa. Ta pri podjetju LOWA namreč ne igra pomembne vloge le pri proizvodnji planinskih in terenskih čevljev, temveč v vseh oddelkih podjetja. Zato je bilo pomembno, da skupaj razvijemo in izvedemo trajnostni in v prihodnost usmerjen koncept tudi za prenovo infrastrukture za shranjevanje podatkov in strežnikov.

Po petih letih uporabe produkcijskega IT okolja v podjetju LOWA, je bil čas za velike spremembe. Potrebni so bili zrcalni sistemi za shranjevanje in strežniki, ki so morali biti nameščeni v različnih požarnih sektorjih – to je bilo bistvenega pomena za zagotovitev samodejnega neprekinjenega nadaljevanja aplikacij v primeru okvare operacijskega sistema ali celotnega požarnega sektorja. Eden od glavnih ciljev je bil čim bolj zmanjšati morebitne izpade. Hkrati pa so se začeli izvajati tudi novi projekti. Zato je bilo pomembno povečati zmogljivost shranjevanja in izboljšati zmogljivost.

Kako je ekipa Konica Minolta strokovnjakov namestila trajnostno infrastrukturo za shranjevanje in strežnike.

Ko je dozorel čas za načrtovani projekt, je vodja programa poslovnega tiskanja podjetja Konica Minolta, s katerim ima družba LOWA dobre odnose, priporočil, da ponudbo pridobi tudi od njegovih kolegov s področja IT. Razmerje med ceno in zmogljivostjo je bilo idealno. Pomemben moto podjetja LOWA je “poiščite najboljšo ponudbo, ne najcenejše”. Ključne točke so tako bile zanesljiv osebni stik, močna in kakovostna podpora in razmerje med ceno in zmogljivostjo.

Po kratki, a produktivni fazi ponudbe se je začela namestitev infrastrukture, kjer je bila večina dela opravljena med stalnim delovanjem/poslovanjem. Po dokončanju so se stabilnost, zmogljivost in enostavnost uporabe infrastrukture za shranjevanje podatkov in strežnikov bistveno izboljšali. Razpoložljivost vseh možnih virov in najmanjši možni čas izpada sta bili dodatni pomembni prednosti nove rešitve. Največji plus je, da je sistem zelo primeren za poslovno produktivnost in mreženje.

Več najdete na konicaminolta.si

Preberite še “Programska oprema kot storitev” vam do dala prednost pred konkurenco (1. del)

Vas zanima več iz te teme?
Konica Minolta oblak

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Za več informacij so vam na voljo pri KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Konica Minolta Slovenija

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Srebrni partner

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več
Zlati partner

IMEDIA GSM d.o.o.

Prvomajska ulica 39, 5000 Nova Gorica, Tel: 08 205 86 61
Mishop.si je spletna trgovina, specializirana za prodajo električnih aparatov znamke Xiaomi (posebej pametnih telefonov, pa ne samo teh) na slovenskem območju. Storitve: - naročila ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več