Računalništvo, telefonija
12.02.2008 09:02

Deli z drugimi:

Share

Za promocijo tehniških poklicev je treba narediti še več

Tehnične industrije so pomemben motor gospodarskega razvoja v Sloveniji. Skupni imenovalec vseh dobrih tehnoloških rešitev, naprednih izdelkov z visoko dodano vrednostjo, je v uporabi kombinacije različnih materialov in naprednih predelovalnih tehnologij. Ključni kratkoročni problem tehničnih industrij je nepričakovano visoka inflacija, dolgoročen pa pomanjkanje kadrov, predvsem na IV. In V. stopnji, malo boljše je na VI. In VII. stopnji. Delodajalci in šolniki morajo narediti še več za promocijo tehniških poklicev. To je le nekaj ključnih poudarkov z 1. strateške konference tehničnih industrij, ki je potekala 5. februarja na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Generalni direktor GZS mag. Samo Hribar Milič je v uvodnem nagovoru poudaril, da je industrija, ki je izvozno usmerjena, generator gospodarskega razvoja. Ob tej priložnosti se je zavzel za oblikovanje tako imenovane razvojne koalicije, ki si bo prizadevala za boljše izkoriščanje priložnosti, večjo konkurenčnost slovenskega gospodarstva in izgradnjo novega razvojnega modela.

Evropske tehnične industrije v zadnjih letih dosegajo izjemno rast. Zaradi povečevanja naročil pa se kažejo nekatere omejitve pri nadaljnjem razvoju, tako v dostopnosti novih proizvodnih tehnologij in pomanjkanju ustrezno usposobljenih kadrov, kot v naraščanju cen vhodnih materialov ter vgradnji znanja v industrijske izdelke in proizvodnje. Omenjene problematike in priložnosti za nadaljnji razvoj so bile rdeča nit govorcev, strokovnjakov s področja tehničnih industrij.

Generalni sekretar ORGALIME (evropska zveza, ki zastopa kovinsko, strojno, elektro in elektronsko industrijo) Adrian Harris je predstavil razvojna prizadevanja industrijskih panog, prihajajoče spremembe in pričakovanja Orgalime pri uveljavljanju napredka na nacionalnih ravneh evropskih držav, vodilni raziskovalec na področju proizvodnih tehnologij pri Direktoratu evropske komisije za industrijske raziskave Jyrki Suominem, pa je predstavil 7. OP, mehanizem, ki ga EU uporablja kot finančno podporo pri uresničevanju prioritet razvojnega načrta TP-Manufuture.

“Zavod za zaposlovanje vlaga veliko sredstev za prekvalifikacije in dopolnilna izobraževanja brezposelnih. Žal pa pogosto kadri, ki so se udeležili posameznih usposabljanj tudi potem, ko so končali usposabljanje, niso zaposljivi. Zato je nujno, da Zavodi za zaposlovanje dobijo konkretne namige podjetij, kateri so tisti centri znanja, tehnološki centri, šole itd., ki jim strokovna javnost zaupa in ki lahko v kratkem času usposobijo ustrezne kadre. V nasprotnem primeru morajo delodajalci iskati ustrezne kadre izven Slovenije. Država mora s politiko razpisovanja šolskih programov poskrbeti, da se bo še okrepilo število vpisov na naravoslovno tehnične usmeritve”, je povedal predsednik upravnega odbora Združenja kovinske industrije pri GZS dr. Blaž Nardin.

Združenje kovinske industrije pri GZS se je ob koncu konference zavezalo, da bo prevzelo aktivno vlogo pri promociji tehničnih industrij med mladimi, aktivno pa bo sodelovalo tudi pri svetovanju Zavodom za zaposlovanje, kako kar najbolje usposobiti brezposelne za delo v omenjenih industrijah.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več