Računalništvo, telefonija
30.08.2016 13:02
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z vlakom v vesolje! Bi poizkusili?

Z vlakom v vesolje! Bi poizkusili?
Z vlakom v vesolje! Bi poizkusili?

Charles Bombardier, inovator iz Montreala, je razkril koncept za hipotetičen “vesoljski vlak” Solar Express, ki naj bi bil sposoben prevoza potnikov in tovora med planeti v vesolju, hitreje kot katerokoli vozilo ali sistem do tega trenutka. Bombardier z ekipo napoveduje, da bi Solar Express lahko potoval s hitrostjo 3.000 km/s, kar bi recimo pomenilo, da bi od Zemlje do Marsa potrebovali vsega 2 dni. Sliši se lepo, vendar je vprašanje ali bo ta projekt kdajkoli postal resničnost.

Kaj pa cena in stroški poletov? Bombardier je razložil, da so stroški za polete v vesolje najvišji med pospeševanjem in upočasnjevanjem, saj je potrebna energija za ti dve fazi enormna. Še posebej, če gre za kakšne težke objekte kot bi bil “vesoljski vlak”. Enkrat, ko vozilo doseže svojo potovalno hitrost pa se stroški in poraba energije zmanjšajo na minimum. To naj bi bila glavna ideja Solar Expressa. Še enkrat poudarjamo, da gre zgolj za koncept in niti še ne za nek oprijemljiv projekt, vendar Bombardier z ekipo razmišlja izven okvirjev, kar morda lahko pomeni potencialni premik v neko novo smer človeškega potovanja v vesolje.

Če imate nekoliko bujnejšo domišljijo si gotovo lahko predstavljate delujoči Solar Express in vse potenciale, ki bi se z njim odprli. Po pisanju Forbsa bi za potovanje do Lune potrebovali vsega 2,13 minute, do marsa okrog 37 ur in za potovanje do najbolj oddaljenega planeta od Zemlje 18 dni. Legendarni Voyager 2 je za pot do Neptuna potreboval okrog 12 let, NASA pa s sedanjo tehnologijo do Marsa pride v 260-ih dneh. Vidimo lahko preskok, ki bi ga Solar Express naredil kajne? Kakorkoli že, za zdaj ostajamo pri domišljiji in upanju, da bodo znanstveniki imeli posluh za Bombardiera, ki naj bi bil zelo resen glede svoje ideje o “vesoljskem vlaku”.


Prijavi napako v članku