Računalništvo, telefonija
08.07.2020 06:15

Deli z drugimi:

Share

Z novim brskalnikom Chrome bo vaš prenosnik deloval precej dlje!

Novi Google Chrome bo za delovanje porabil precej manj električne energije.
Novi Google Chrome bo za delovanje porabil precej manj električne energije.

Da je novi spletni brskalnik Microsoft Edge v navezi z operacijskim sistemom Windows 10 najbolj varčen z električno energijo, je Microsoft že pred časom dokazal kar z lastnim preizkusom. Ta je vključeval prenosni računalnik Surface Book, storitev pretočnih videoposnetkov Netflix in vodilne spletne brskalnike Mozilla Firefox, Edge in Googlov Chrome. Z uporabo spletnega brskalnika Microsoft Edge v navezi z operacijskim sistemom Windows 10 je avtonomija delovanja pri predvajanju videoposnetkov znašala dobrih 12 ur, drugih pa je bila precej manjša.

Na srečo bodo na svoj račun kmalu prišli tudi uporabniki spletnega brskalnika Google Chrome. Najnovejša različica priljubljenega spletnega brskalnika (Chrome 86) bo namreč porabila precej manj električne energije, in sicer na račun zmanjšanja delovanja podpornih procesov. Prvi preizkusi novosti so pokazali, da se lahko avtonomija prenosnega računalnika podaljša tudi za do dve uri, pri čemer je bilo v preizkusu odprtih 36 zavihkov, prvi pa je bil prazen oziroma brez vsebine.

V povprečju naj bi se avtonomija prenosnega računalnika na račun novega spletnega brskalnika Google Chrome povečala za okoli 28 odstotkov, kar seveda ni zanemarljivo. Trenutno žal še ni podatka o tem, kdaj bo nova možnost na voljo običajnim uporabnikom. Ker je novost trenutno še vedno v zgodnji poskusni fazi, bo ta po vsej verjetnosti na voljo šele čez nekaj mesecev.


Prijavi napako v članku