Računalništvo, telefonija
10.06.2010 13:27
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z laserskim žarkom nad eksplozive

Tihotapljenje eksploziva bo otežil namenski laser.
Tihotapljenje eksploziva bo otežil namenski laser.

Pred petdesetimi leti sta znanstvenika Arthur Leonard Schawlow in Charles Hard Townes pridobila prvi patent za laserski žarek. Laserski žarek je v teku let najprej prevzel vlogo gramofonske igle, saj je postal ključen gradnik za prebiranje in zapisovanje optičnih zgoščenk, potem pa je postal še ključen gradnik merilnih inštrumentov in drugih bolj ali manj uporabnih izdelkov. Danes laserski žarek uporabljamo na številnih področjih, in sicer od vojske in raziskovalnih dejavnosti do medicine.

Če gre verjeti britanskim raziskovalcem iz univerze St. Andrews, bo imel laser v bližnji prihodnosti zelo pomembno vlogo tudi v boju proti terorizmu in organiziranemu kriminalu. Raziskovalci namreč v okviru obsežnega projekta poskušajo pripraviti »tržni« sistem, ki bo organom pregona v pomoč pri odkrivanju nevarnih eksplozivnih teles v območjih visokega tveganja, kot so na primer letališča.

Raziskovalci iz univerze St. Andrews so prišli do spoznanja, da kolikor se laser uporablja v navezi z namensko plastiko, je mogoče preko njegove svetlobe takoj ugotoviti prisotnost eksplozivnega telesa oziroma »oblaka«, ki ga na primer povzročijo molekule najslavnejšega in najpogosteje uporabljenega eksploziva TNT. Novi laserski žarek naj bi bilo mogoče vgraditi celo v daljinsko vodene robote z namenom, da bi rudarji z njegovo pomočjo v rudnikih pravočasno odkrili »oblak« eksplozivnega metana.


Prijavi napako v članku