Računalništvo, telefonija
02.06.2017 08:48
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Z diamantom in silicijem do masovne proizvodnje kvantnih procesorjev

Z diamantom in silicijem do masovne proizvodnje kvantnih procesorjev
Z diamantom in silicijem do masovne proizvodnje kvantnih procesorjev

V zadnjem času je bilo mogoče zaslediti kar nekaj člankov o kvantnih računalnikih, ki namesto bitov uporabljajo kubite. To znatno poveča hitrost preračunavanja in količino informacij, ki jih lahko računalnik shrani. Kvantni računalniki to izvajajo s pomočjo še enega kvantnega pojava, ki se imenuje kvantna prepletenost. To seveda odpira vrata k izjemno zmogljivemu vzporednemu preračunavanju podatkov, o kakršnem lahko danes le sanjarimo.

Če gre verjeti raziskovalcem ameriškega tehnološkega inštituta Massachusetts Institute of Technology (MIT),a bi lahko kvantni računalniki kmalu postali nekaj povsem običajnega. Prepričani so, da bi bilo mogoče klasične umetne diamante in silicij uporabiti za izdelavo procesorjev, ki bi bili namenjeni kvantnemu računalništvu. Trenutno bi bilo mogoče izdelati procesor s pomočjo 50-nanometrske tehnologije, kar pa naj bi bilo dovolj za dosego izjemne računske moči, saj diamant in silicij odlično usmerjata svetlobne žarke. Poleg tega naj bi bila uporaba teh dveh materialov precej cenejša v primerjavi z obstoječimi rešitvami.

Novi procesorji seveda še niso namenjeni množični uporabi, saj za delovanje potrebujejo hlajenje blizu absolutne ničle oziroma minus 273 stopinj Celzija. Kljub temu so strokovnjaki ameriškega tehnološkega inštituta MIT prepričani, da bo že v bližnji prihodnosti mogoče izdelati kvantne procesorje iz diamantov in silicija, ki bodo delovali tudi pri običajni sobni temperaturi.


Prijavi napako v članku