Računalništvo, telefonija
15.09.2010 12:54

Deli z drugimi:

Share

YouTube, spletna televizija prihodnosti?

Televizija z »linearnim« predvajanjem, kot jo poznamo danes, bo kmalu odšla v pozabo.
Televizija z »linearnim« predvajanjem, kot jo poznamo danes, bo kmalu odšla v pozabo.

Portal YouTube, ki velja za največjega ponudnika spletne storitve za izmenjavo filmskih posnetkov, je poskusno »zagnal« platformo za predvajanje televizijskih oddaj v realnem času preko svetovnega spleta. Številni računalničarji, ki so sodelovali pri preizkušanju nove storitve, so prepričani, da bi YouTube z njo lahko že brez težav konkuriral celo uveljavljenim ponudnikom spletne televizije kot so Ustream, Justin.tv in Livestream.

To pravzaprav ne preseneča, saj je portal YouTube za ta namen že sklenil sodelovanja s številnimi medijskimi hišami, ki bodo skrbele za celodnevno »oddajanje« televizijskih programov. Tu gre zveneča imena, kot so Next New Networks, Howcast, Young Hollywood in Rocketboom. Tem se bodo kmalu zagotovo pridružila še druga.

Pri tem velja omeniti, da ima portal YouTube sicer že bogate izkušnje s prenašanjem videoposnetkov preko svetovnega spleta v živo. Tu je šlo predvsem za prenose koncertov skupin U2, Alicia Keys, Arcade Fire in Paul McCartney, pomembnejše javne nastope ameriškega predsednika Baracka Obama in številna tekmovanja iz kriketa. Čeprav portal YouTube ni razkril, kdaj bo nova storitev dejansko na voljo vsem spletnim deskarjem, gre tu zagotovo za pravo medijsko revolucijo.


Prijavi napako v članku